用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我的小朋友就讀呼吸學校....
樓主: Natalie1812_hk
go

我的小朋友就讀呼吸學校....

potato38 發表於 20-5-11 01:29
多數係中b 或唔想做超大b 的細b, 考唔到名幼,但又唔想讀屋村學校,家長俾學費冇經濟壓力。咁就唯有讀york ...

都有大b 讀york, 但相對中細b, 大b 人數係好少啦,超大b 更加係近乎零啦。做得超大,都考了兩年名幼,唔會一直食白果。

又會咁橋?
脷申: 用家+大B

Sethfung 發表於 20-5-11 08:30
啲人唔抵得,先話佢係呼吸學校。
如果佢學費收$3500一個月,我估即時變神幼 ...

我絕對唔想佢收3500蚊一個月, 咁樣部份家長同學生怕會唔3唔4...終始YORK學生係好動, 但我地家長GROUP及出來一齊交流, 玩果班絕對不至於係屋村小朋友...
玩果時好放, 要收果時可以好 "Ladies & Gentlemen" :D

唔知其他幼稚園有冇 extravaganza 比小朋友體驗呢? 其他幼稚園有沒有禮堂呢?

所以, 千期千期千期千期 唔好減丫 唔該晒!!

小菜豆 發表於 20-5-8 14:14
"識呼吸就入到?"
學校有教無類啫...而且亦因材施教...唔係識呼吸就谷d學生。
識朋友細仔K2插班入去讀,

佢地大仔最初讀教育局資助屋邨幼稚園, 奉行快樂童年。因為升小有爸爸世襲分, 坐定粒6升咗去九龍塘X華小學,
後來發現小一完全跟唔上程度小朋友好痛苦,之前幼稚園程度太低,
而身邊同學仔學術都好高好Easy,
原因係其他小朋友都是來自私幼或找外補,
佢地發現唔對路, 唔想細佬步哥哥後塵,
所以k2中途轉去呼吸學校, 點都叫著重學術,  亦只有呢間有錢就幾時都肯收生,
後來班主任發現細仔天份, 主動同父母講想栽培佢,
當然若谷到學生入神校學校立場都有賺。

當時我地同一條街相遇, 佢估到我仔讀同一條街另一間(以前係同一辦學機構)就有感而發話俾錢讀私幼決定係啱。

小菜豆 發表於 20-5-11 11:42
佢地大仔最初讀教育局資助屋邨幼稚園, 奉行快樂童年。因為升小有爸爸世襲分, 坐定粒6升咗去九龍塘X華小學, ...

咁最後入唔入到dbs or LS?

yingyin2010 發表於 20-5-11 12:01
咁最後入唔入到dbs or LS?
冇問啊...父母本身都叻人, 爸爸係精算師, 媽媽係教師,其實大仔都已經好smart, 超多野講,轉數又快,
係冇諗過間小學變化咁大, 自己個仔都跟唔上。

kaden2018 發表於 20-5-11 09:35
其實讀過既人都會贊, 反而無讀過既就話佢唔好, 真心唔明白, 又無讀又點知唔好?
我仔今年都有報N, 如果唔係 ...

無讀的人覺得唔好只係因為所有學生都收,咁令人覺得york 冇篩選合適(或者叫做醒d,叻d 的)學生入讀。而對社會的好處係只要俾錢,就有教無類,咁同政府免費教育一樣都係有教無類。
讀完york 的人覺得york 好好,可能真係教得好好,亦可能因為冇同其他學校比較下覺得好好。而每間學校都有好的地方。sc prestation skill 叻,km 中文叻,lh academic 強, 就算屋村校都有自己叻的地方。加上讀開,對學校有感情,又會覺得學校好。各有各好,家長俾錢俾得開心,而小朋友番學又開心,又學得多野,咁就得。

回覆 islz 的帖子

無論住屋村又好, 住豪宅都好, 品格先係首位

tracyting310 發表於 20-5-12 17:08
回覆 islz 的帖子

無論住屋村又好, 住豪宅都好, 品格先係首位
依個都係我嘅問題,要好好學習。

我小朋友都讀緊 , 今年K2 , 無奈地我小朋友8月都算細B , PN 原本讀明慧 , 但K1 吸引我轉 YORK 的原因係校舍環境同外籍老師的質素 , 所以 , 就算學校貴都值 , 至於雜費係唔算平 , 但係 , 有好多野都好值 , 例如每學期的相冊係必買之一  

最後我夠知 SC , LH , KV , MS ...等等名幼都係好好的 , 但無奈我小朋友8月都算細B呢 , 收先得呀 , 老唔知亞媽係女人咩...!!

回覆樓主:

我仔都係讀緊呢間呼吸學校,久唔久見到d新聞同非用家追擊學校,都鄧學校同老師唔抵,因為我真係睇到呢間學校同老師係幾咁努力同用心教學。

我小朋友未入讀York之前係超慢熱同內向,但入咗York讀完N1(即K1),成個人脫胎換骨咁,變得有自信、活潑,仲好有幽默感,英語溝通能力真係好令人驚喜,我真係好感激N1嘅班主任同老師,用生動有趣嘅方法教學,而學嘅嘢唔係求求其其嘅行貨,小朋友係真係學到嘢,而且係開心無壓力地學習!

依家讀L2(即K2),要面對即將要考小學,但遇上疫情,作為家長都好擔心停課期間小朋友學唔到嘢點考小學,但學校嘅應變能力好高,好快就已經安排老師拍video、工作紙俾小朋友在家學習,現在每日有全班ZOOM上課最少一小時(中間有兩次break 5分鐘),每週有兩次(一次Local班主任 一次NET班主任)小組ZOOM上課,每週有一次individual homework class,功課做完可以upload俾老師睇,老師會俾評語,仲有video你想幾時睇就幾時睇,我覺得學校同老師都交足功課,學費沒有白交。亦因為呢個疫情,我可以同小朋友一齊用ZOOM上課,先可以親身感受到老師嘅教學係幾咁用心,上課時對學生嘅鼓勵,內容亦相當豐富和實用,我本人好滿意,而且一齊上堂覺得自己嘅英文都學好咗:D

阿女已經係大家所謂“呼吸學校”畢業兩年,就讀三年都好開心,感恩遇到的老師大部分都好好,好有愛心。當年都係作為細B入學的,同班好似最大係4月。升讀小學後學術底子無得彈。
其實只要係用家大家都覺得不錯的,好多同學的弟妹都係繼續讀返同一個學校。要讚下學校的行政做得不錯,三年內印象中都沒有行政混亂的事件發生,令我覺得咁係理所當然,但係接觸另一學校後就知道咁大間學校來講“呼吸學校”真係做得好好。
我相信如果小朋友有優質券校或者龍校offer的話肯定係首選這些學校,但係如果小朋友面試怕醜,家長能負擔又緊張子女學習的話,“呼吸學校”絕對係個好選擇。
咁多年來我雖然無出過post,但係有時回答問題都希望能為學校平反,不過真係唔容易。學校人咁多,總有些同學達不到大家的期望。

Raccch 發表於 20-5-15 10:27
阿女已經係大家所謂“呼吸學校”畢業兩年,就讀三年都好開心,感恩遇到的老師大部分都好好,好有愛心。當年 ...
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3816822
同路人, 如有空請入來坐坐支持及分享.
我完全唔介意人地話呼吸學校, 最緊要真用家 及 家長感受到

bean7714 發表於 20-5-15 03:05

我仔都係讀緊呢間呼吸學校,久唔久見到d新聞同非用家追擊學校 ...
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3816822
Same same, 加油. 我地都好感恩有YORK. 幼稚園側重晒一種性格實在係標籤性行為. 哈哈...

Raccch 發表於 20-5-15 10:27
阿女已經係大家所謂“呼吸學校”畢業兩年,就讀三年都好開心,感恩遇到的老師大部分都好好,好有愛心。當年 ...

好滿意學校對停課作出既安排

bean7714 發表於 20-5-15 03:05

我仔都係讀緊呢間呼吸學校,久唔久見到d新聞同非用家追擊學校 ...

你有冇讀York嘅增潤課程..!Cambridge/普通話水平考試/Trinity......呢點我好欣賞York!一站式,唔駛家長同小朋友去出面學撲來撲去(emoji)

Baoyeung 發表於 20-5-19 13:12
你有冇讀York嘅增潤課程..!Cambridge/普通話水平考試/Trinity......呢點我好欣賞York!一站式,唔駛家長同 ...

York可以註校考劍橋/trinity/gapsk等,小朋友面對熟悉的環境和老師,比較有優勢。不過如果小朋友程度高,可能會覺得學校考得遲,需要自己出面考。不論如何這是貼心的安排。

Baoyeung 發表於 20-5-19 13:12
你有冇讀York嘅增潤課程..!Cambridge/普通話水平考試/Trinity......呢點我好欣賞York!一站式,唔駛家長同 ...

我小朋友現在讀L2(K2),上學期有報每星期2天的MI class包含Cambridge課程,停課期間學校有安排可以用ZOOM額外上Cambridge課程,家長可因應需要決定報唔報,學校不會強迫報讀。我時間上安排唔到,而且不想小朋友看過多的電子產品,所以停課期間就沒有上Cambridge課程了。但常規課程中教的英文課程有包含考Cambridge的練習和技巧的,我自己在家跟孩子串字和練習。學校正安排7月下旬考Cambridge Starters,學校有拍video給家長分析考試的題目,讓家長知道該怎樣在家與孩子練習,我覺得是很貼心的安排。

普通話水平試課程我小朋友在校外讀,所以當時選擇每星期2天的MI class,不包含普通話水平試課程。常規課程中有普通話課程(不是考水平試的),現在停課期間星期一至五ZOOM上課,當中每星期有三天有普通話堂。

呼吸學校 對於 價格敏感型消費者 或者係 囊中羞澀的消費者會卻步.

bean7714 發表於 20-5-19 14:27

我小朋友現在讀L2(K2),上學期有報每星期2天的MI class包 ...

想問Cambridge 是K2一開學就開始上堂嗎?每星期2天? thx

Baoyeung 發表於 20-5-19 21:52
想問Cambridge 是K2一開學就開始上堂嗎?每星期2天? thx

K1都有MI class但我無報所以唔清楚係咪包含Cambridge課程。K1下學期時,學校會出通告問K2報唔報MI class,有每星期2/3/5日揀,而我呢屆,5日嘅MI class係8月中一開學就開始,即變成星期一至五返全日,而2/3日嘅MI class就9月先開始(常規課程照8月中開始),即每星期有2/3日返全日。不過唔肯定學校係咪之後都會咁安排。5日嘅MI class都幾搶手,名額有限,唔係報就有得讀。

另外,如果唔報MI class,仲有星期六上午嘅Cambridge course可以報。