用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二插班
go

小二插班  

有無人黎緊打算小二插班?討論下。
其實係咪要係自己學校勁top先有機會??

Dordormummum 發表於 20-5-8 00:44
...

我都想知

睇學校~但全級前5扣門轉校機會大點

回覆樓主:

學術強對插班有幫助
如有一技之長係心儀學校所好更佳

回覆 Dordormummum 的帖子

插班通常係做卷, 間間學校水準唔同, 計考第幾無乜意思, 亦可能有水份。
成績表作用係睇下操行, 有D一線學校會要求成績表主科85/90以上加操行B+或以上作為入場卷
入場之後都係做卷

shevachevy 發表於 20-5-14 14:28

插班通常係做卷, 間間學校水準唔同, 計考第幾無乜意思, 亦可能有水份。

如果孩子無85分是否一定無得入塲做卷呢?

V_CHENG 發表於 20-5-14 21:07
如果孩子無85分是否一定無得入塲做卷呢?

睇你報邊間, 又睇下原校係邊間啦
揀人見果D學校就多數要MEET到佢MIN REQUIREMENT

醒目開學勳章 貢獻勳章

...
當然唔一定要响原校勁top啦,都要睇你嘅對手係咩人,簡單d講,就係適唔適合你嘅程度/能力
我見過SFA中游入到大圍聖心;30%升英中嘅小學精英班邊沿人,插到同區次熱小學;
又見過地區小學插去九龍塘次熱女校

恐龍家

請問申請插班時需要交portfolio嗎? 還是只需填學校提供的申請表就可以了?謝謝!

Yfyh 發表於 20-5-17 09:38
請問申請插班時需要交portfolio嗎? 還是只需填學校提供的申請表就可以了?謝謝! ...

文件要求因校而異 可以先作準備

回覆 Poyau 的帖子

學校一般都係話可交可吾交,由家長決定。

Yfyh 發表於 20-5-17 13:11
回覆 Poyau 的帖子

學校一般都係話可交可吾交,由家長決定。

如學校無話唔收 照交Portfolio

請問深水埗崇真小學今年有插班申請嗎 ?
我見網頁入面寫2019至2020申請, 現在申請不是2020至2021咩 ?

littlehoneymum 發表於 20-5-17 17:25
請問深水埗崇真小學今年有插班申請嗎 ?
我見網頁入面寫2019至2020申請, 現在申請不是2020至2021咩 ? ...

崇小去年10月上學期開始招插班
所以寫2019-2020年度

最新消息
http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/public/mainpage/popup_news_list.php?menuid=0&mode=published

插班生入學申請
http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/public/mainpage/popup_news.php?id=781&menuid=2&mode=published

[2019-10-21]

插班生入學申請

本校現正招考2019-2020年度二年級至六年級插班生。
有興趣報讀之學生可到以下網址(http://hk.ekinder.com.hk/ttpsps_application.php)申請報讀。
如有學位空缺時,將邀請個別申請者進行筆試及面試。

其實今年情況特殊,唔知對申請考插班嘅人數有冇影響。

我同事原本有打算幫囡囡申請插小三,但佢話呢幾個月停課,學校無乜學習支援,佢兩公婆返工、好忙,工人姐姐睇住小朋友,擔心學術上退步咗,考慮緊遲一年先去考。

睇吓係更上一層樓,定搬屋轉校?更上一層樓的是必定睇成績行先,當年小女插小二,班四級十二都轉唔到(九龍城區校/有second in )插小三時,小女全級三內,全班第一,順利被幾間小學取錄,分別起灣仔及九龍城區。

靜靜媽 發表於 20-5-20 15:33
其實今年情況特殊,唔知對申請考插班嘅人數有冇影響。

我同事原本有打算幫囡囡申請插小三,但佢話呢幾個月 ...

係啦,今年太特別啦。
唔知多唔多私轉津,講緊都係一線轉一線。

...

我都想知,學校是否只會收最好成績嘅插班學生,如成績平平就無機會入,因最近都會因搬屋要到處搵學校

chinglolo 發表於 20-5-26 15:44
我都想知,學校是否只會收最好成績嘅插班學生,如成績平平就無機會入,因最近都會因搬屋要到處搵學校
...

有冇人收到各校插班面試或筆試通知?

rickdom6 發表於 20-5-27 08:34
有冇人收到各校插班面試或筆試通知?

暫時沒有收到, 冇咁快呀 應該下個月