用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS vs KTS
go

APS vs KTS

如果兩間都有offer,大家會㸃揀(emoji)(emoji)

回覆 Lionking19 的帖子

既然兩間都谷, 當然選間升中成績亮麗的!
不過APS 9月會轉校長, 這是考慮因素!

Poyau    發表於 20-5-9 19:35

回覆 九龍塘陳太 的帖子

新校長從WKF過來, 是否為一條龍作準備? :)

醒目開學勳章 貢獻勳章

我當年係鍾意KTS 多d
因為,讀書已經傷神,放眼空廣校園,心曠神怡
另,我唔想對學校音樂有要求,但APS 係從訓練音樂當中,磨練孩子

睇output 緊要,但睇過程仲緊要!

bettyay    發表於 20-6-4 17:34
恐龍家

Thanks 大家,所以都好掙扎

Lionking19 發表於 20-5-8 09:38
Thanks 大家,所以都好掙扎

掙扎係因為兩間都好好,不過又沒有龍。睇小朋友喜不喜歡音樂,如果喜歡就APS,反之KTS
sorry, 唔記得問仔還是女?
仔如果打算將來讀DBS,還是揀APS機會大D

純個人感受!
我女讀APS!
其實當每一位同學都有樂器, 樂器就不是一回事...
就像學中,英, 數一樣!
中英數每年都考2-3次試啦......樂器考級都係一年一次姐
當然練習是需要付出的, 但對他們的修養及升學或多或小都有幫助的....
不喜勿插...純分亨

RWKT 發表於 20-5-8 09:30
回覆 九龍塘陳太 的帖子

新校長從WKF過來, 是否為一條龍作準備? :)

WKF 不太好吧?
有睇開家訊,KTS楊校長好好呢

回覆樓主:

讀Kts 應該比Aps舒服, 因為Aps 樂器是必需而有要求的!

Lionking19 發表於 20-5-7 23:16
如果兩間都有offer,大家會㸃揀(emoji)(emoji)

2 間學術差不多就揀外協

KTS完勝
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

除了乐器,校舍等等要考虑之外,也可注意以下补底这回事。
APS做得超好,所以band1%维持在高水平,band3都是一个起两个止。
KTS最近几年,凡是第一轮公布(叩门之前)的成绩,band3%都相对地高。(KTS fans可否提供多些内部资讯,到底发生什么事情?)

猴子爸 發表於 20-6-4 10:16
APS做得超好,所以band1%维持在高水平,band3都 ...

係呀,始終唔知小學會讀成點,有冇補底都好重要

猴子爸 發表於 20-6-4 10:16
APS做得超好,所以band1%维持在高水平,band3都 ...
可能同學比較進取,band2 同學也自殺式搏高一綫。
我印象中KTS對面試非常重視,佢哋殺手鐧係面試,叩門。所以派位可能搏盡。
今年特別,好多時沒有面試,可以睇下派位情況,可能更加反應到幾間小學的純學術水平。

nicoleyying 發表於 20-6-4 10:49
係呀,始終唔知小學會讀成點,有冇補底都好重要
读得三私一直,都硬系想着圣喇拔啦,但结果始终会有机会是往相反方向走的。
虽然可能KTS的最后叩门能力强,可以改善些,但可以想象,花了6年金钱和精力,在派位当天,派到band3学校去,真个是“尋遍了卻偏失去 未盼卻在手”。。。

b3410 發表於 20-6-4 10:56
可能同學比較進取,band2 同學也自殺式搏高一綫。
我印象中KTS對面試非常重視,佢哋殺手鐧係面試,叩門。所 ...

請問今年幾時中學派位放榜?應該好有參考性

nicoleyying 發表於 20-6-4 11:50
請問今年幾時中學派位放榜?應該好有參考性

中學派位今年7月7日(二)放榜

猴子爸 發表於 20-6-4 10:57
读得三私一直,都硬系想着圣喇拔啦,但结果始终会有机会是往相反方向走的。
虽然可能KTS的最后叩门能力强, ...

第一唔贊成入得三私一直都梗係想聖喇拔,起碼我唔係!他們派位好以外,還有很多優點的呢!另KTS也有補底支援!但都要學生同步努力!亦從來都沒有說自己沒有B3學生,應該少於5%。派b3校係部份家長太進取而出事。
學校唔怕將最raw的派位成績公佈,叩門成績有目共睹!但據聞APS公佈的好似係已經叩好晒門的最後派位成績,係睇唔到day 1的派位情況(有錯請指正),咁樣比較有欠公允!

bettyay 發表於 20-6-4 15:59
第一唔贊成入得三私一直都梗係想聖喇拔,起碼我唔係!他們派位好以外,還有很多優點的呢!另KTS也有補底支 ...
其实想不想圣喇拔都不是重点,此句“结果始终会有机会是往相反方向走的。”才是。

我听闻APS raw成绩都没有很多band3, raw band2一定有,但好像KTS一样,很多都能够攀升一格。

如果说年年家长都太进取,学校不是应该把历史真相和真实banding告诉家长吗?难道年年KTS家长的特点是够搏杀?APS家长则是稳阵派?

还是问题出现在pre-S1成绩上?

我也知道KTS学术程度很高,比APS超学年,所以才对这个情形觉得奇怪。

猴子爸 發表於 20-6-4 16:10
其实想不想圣喇拔都不是重点,此句“结果始终会有机会是往相反方向走的。”才是。

我听闻APS raw成绩都没 ...

KTS APS超前進度不是一樣嗎?我不是說年年都是因為家長太進取!太進取的定義就是學校已經講明位置及填表策略!但總有人唔信啊!學校一定尊重家長意願的。

此句“结果始终会有机会是往相反方向走的。”間間學校都有,不限某校!

查究唔到哪位置有問題!其實真的係問題嗎?APS一向比KTS派位好是不爭的事實!各人選校原因比重各有不同!如果只單睇派B1百分比一項!必選APS

nicoleyying 發表於 20-6-4 09:30

WKF 不太好吧?
應該是講APS換校長!