用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 拍子機
go

拍子機

係唔係大家都有買?近來老師建議買,因要考級練琴用,係唔係小朋友學到二級書,老師都叫考級?因之前老師問過一兩次,第一次拒絕咗,第二次話考慮下,點知學二級書後冇幾耐亞女話老師要佢考級,之前冇諗住考因亞女學唔係好耐,我女三年級先學起步俾人慢,而且主要興趣為主

回覆 shirley2014 的帖子

我通常用手機Apps download既拍子機Apps,已買既拍子機就黎封塵

didier99 發表於 20-5-7 22:33
回覆 shirley2014 的帖子

我通常用手機Apps download既拍子機Apps,已買既拍子機就黎封塵 ...
嚇?有咁嘅app?你用緊叫乜名app?

shirley2014 發表於 20-5-7 22:41
嚇?有咁嘅app?你用緊叫乜名app?

你可以去app store search “Metronome”

有用手機app有利有弊

利就是方便,免費,而且可以試不同的app揀喜歡的聲音

弊就是太方便,你小朋友已經三年級以上,你俾部手機/iPad/tab俾佢用,佢好方便地順便作其他用途
講返用拍子機,我印象中應該未開始一級已開始用,初初真係唔識夾的,機有機嘟,佢有佢彈,都要些時間去學

有一段時間我小朋友中意用app,咩款app都試過,部拍子機封塵,但兩年前又唔知點解忽然搬部封塵拍子機出來用,到現在仍然差不多每日都用

cleverGG 發表於 20-5-7 23:39
你可以去app store search “Metronome”
謝謝你

LeeCC 發表於 20-5-8 07:05
有用手機app有利有弊

利就是方便,免費,而且可以試不同的app揀喜歡的聲音
手機亂用應該唔會(除非偷偷地我不在家才會),現在我地學緊二級,老師話要考試我女拍子唔係好得就建議我買,我怕甚少用所以想買二手

shirley2014 發表於 20-5-9 10:49
手機亂用應該唔會(除非偷偷地我不在家才會),現在我地學緊二級,老師話要考試我女拍子唔係好得就建議我買 ...

考唔考試都系需要用拍子機練習的,學數拍子和改變速度

LeeCC 發表於 20-5-9 11:33
考唔考試都系需要用拍子機練習的,學數拍子和改變速度
哦哦⋯⋯那麼要我女要多用先得,佢唔喜歡用。

shirley2014 發表於 20-5-9 13:03
哦哦⋯⋯那麼要我女要多用先得,佢唔喜歡用。

個個小朋友都唔中意,不過當佢掌握到方法,明白到拍子機點幫到佢就會主動用

LeeCC 發表於 20-5-9 14:04
個個小朋友都唔中意,不過當佢掌握到方法,明白到拍子機點幫到佢就會主動用
...
用咗幾日佢都話唔知拍子機節奏,我問過我女,話現在准備考級試才用拍子機,平時上堂唔用,所以掌握唔到拍子機點用

shirley2014 發表於 20-5-12 13:29
用咗幾日佢都話唔知拍子機節奏,我問過我女,話現在准備考級試才用拍子機,平時上堂唔用,所以掌握唔到拍子 ...

樓上講得對,細路哥多數唔鍾意用。我女8級,都係準備考試時,先會用吓。覺得掌握咗就唔用。

shirley2014 發表於 20-5-12 13:29
用咗幾日佢都話唔知拍子機節奏,我問過我女,話現在准備考級試才用拍子機,平時上堂唔用,所以掌握唔到拍子 ...

用左幾日咋,何況上堂老師無同佢一起用過,小朋友自己掌握唔到跟拍子機的

同老師講,叫老師同佢一起用,教佢點跟,老師無可能叫初級的學生買,自己系屋企練就算

Jane1983 發表於 20-5-12 13:46
樓上講得對,細路哥多數唔鍾意用。我女8級,都係準備考試時,先會用吓。覺得掌握咗就唔用。
...

我個都係八級,都係初學首新歌,俾老師鬧錯拍子,或要改速度,才會用,掌握到個速度就唔用

Jane1983    發表於 20-5-12 14:25

其實我覺得拍機係必需的,除左用黎對拍子,仲可以對速度,幾百蚊一部,用到10年以上,幾抵玩呀~我幾十年黎只買過2次拍子機

LeeCC 發表於 20-5-12 13:50
用左幾日咋,何況上堂老師無同佢一起用過,小朋友自己掌握唔到跟拍子機的

同老師講,叫老師同佢一起用, ...

剛問咗,老師話有時會上課用(反正兩個版本不一樣),老師話佢冇信心,要提佢坐響旁邊,才可以跟下拍子機節奏

shirley2014 發表於 20-5-18 12:31
剛問咗,老師話有時會上課用(反正兩個版本不一樣),老師話佢冇信心,要提佢坐響旁邊,才可以跟下拍子機 ...

我記得小朋友細個時,老師一上堂就開拍子機,彈歌彈scale都嘟,每首歌起碼嘟一次才唔嘟

我坐系一邊聽,頭都痛埋

shirley2014 發表於 20-5-18 12:31
剛問咗,老師話有時會上課用(反正兩個版本不一樣),老師話佢冇信心,要提佢坐響旁邊,才可以跟下拍子機 ...

個老師真系好笑,咩叫無信心呢?

個小朋友都未掌握點跟,梗系跟唔到啦,系屋企開住拍子機點練都跟唔到架,老師責任就係教佢點聽住嘟嘟嘟來數拍子嘛

我想到的就是老師覺得如果上堂再花時間陪佢練聽拍子機,就可能唔夠時間教考試內容,所以叫佢返屋企自己練就算

我記得小朋友細個時,老師教我較拍子機二拍/三拍/四拍,俾小朋友跟住練習拍拍子,你睇下呢個方法幫唔幫到你

拍子機非常重要!買部電子拍子機,跌了好多次也未壞,很耐用

shirley2014 發表於 20-5-7 20:39
係唔係大家都有買?近來老師建議買,因要考級練琴用,係唔係小朋友學到二級書,老師都叫考級?因之前老師問 ...

拍子機有需要,考級唔係必需