用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 新會商會港青基信學校 有關學校課程
樓主: raphael2009
go

有關學校課程 [複製鏈接]

謝謝你, 雖然扣了些少印象分, 但我小朋友見完後, 很喜歡這校, 希望有好消息

放心,老師、校長好有愛心,會比好多鼓勵小朋友,小朋友一定會喜歡返學!

想問吓每級有幾多班? 是否原班直上定還是每年都兜亂, 如果跟唔上有冇留班?

巴士 發表於 20-6-19 10:44
想問吓每級有幾多班? 是否原班直上定還是每年都兜亂, 如果跟唔上有冇留班? ...

每級三至四班,不一定原班上!我暫時冇識人留班!中文、數學會按程度分組上堂,能力較遜嗰組人數又會較少方便教導!

巴士 發表於 20-6-15 16:47
謝謝你, 雖然扣了些少印象分, 但我小朋友見完後, 很喜歡這校, 希望有好消息  ...

CS 是南亞裔,日本人最多。

你小朋友有冇講兩個多小時做左D咩?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

日本人感覺少咗,佢哋較鍾意JIS,因為有日文學!日本人家庭多數expat,將來要回國生活,所以一定要認識日文!
印度人好多香港出生,佢哋反而唔介意日日學中文!印度父母算幾緊張成績,好多印度小朋友成績都好好,特別數學!
Mixed 同英美外籍比以前多了小許,我見外籍同學仔父母都有介紹學校比其他外籍家庭!

ol_bb 發表於 20-6-21 11:57
日本人感覺少咗,佢哋較鍾意JIS,因為有日文學!日本人家庭多數expat,將來要回國生活,所以一定要認識日文 ...

因為TST YMCA kindergarten頗多日本人讀,南亞都多,所以好自然佢地會上 CS.
我地班有日本同學,佢媽咪話 JIS 好難入。
以前見每級都有日本人同學。
另外,CS 係印度人多,好少巴基斯坦,我估同學校係基督教有關。印度家長好重視學業的,大部份都成績不錯。
我地果屆的外藉人士有巴西、印度、日本、意大利、尼泊爾、菲律賓及混血兒(唔知佢乜國藉)。

回覆樓主:

原來JIS 難入,唔怪之得我見有年中先插到JIS !我識有英、日、韓、台、美、印、巴、混血!似乎每個年級唔一様!

ol_bb 發表於 20-6-22 01:24

原來JIS 難入,唔怪之得我見有年中先插到JIS !我識有英、日、韓 ...

台灣都計?
咁我計漏左台灣及馬來西亞。
內地都有兩三個。
日本同學的弟弟,你囝囝可能識啊!
佢應該今年 year 5

virgokaren 發表於 20-6-22 09:52

台灣都計?

哈哈,總之唔係香港人都計,不過香港又好多hold外國passport,所以都唔知道點計!  
無論甚麼國藉,響CS大家都無分彼此,相處得好好!

回覆 virgokaren 的帖子

佢話做卷, 中文, 英文同數學, 做完然後有老師問問題, 都係D簡單問題, 如咩名, 讀邊間學校, 平時放假會做D咩咁

其實我唔係好分得到南亞裔, 印度人,同巴基斯坦, 我覺得佢地都差唔多樣

巴士 發表於 20-6-22 11:27
其實我唔係好分得到南亞裔, 印度人,同巴基斯坦, 我覺得佢地都差唔多樣 ...

我都唔識分,又唔好意思問。
但小朋友話佢地係 Indian,  同埋學校係冇錫克教的 Indian, 一個包頭的都冇!

學校都係考下小朋友用英語溝通有冇問題。TST YMCA Kindergarten 係不用 interview,  排隊就入得。
估計 YMCA 都係屬於有教無類果種。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我都唔識分,通常問先知!
讀幼稚園嗰批差不多可以直上小學,最著數!
學校收左真係會盡力教!

通知大家, 收到通知, 插班成功

其實我有報埋地利亞美孚, 雖然未有收到通知, 想問吓大家對呢間學店又有咩睇法?

巴士 發表於 20-6-30 16:24
其實我有報埋地利亞美孚, 雖然未有收到通知, 想問吓大家對呢間學店又有咩睇法? ...

美孚地利亞,唔熟喎,俾唔到意見。
點解你話佢係學店?

地利亞個名我好細個已經聽過,以前係比D讀吾到書的人讀,以前基本上比得起學費便可以入讀,現在唔知係咪都係咁

多年前識一位小朋友由仁立轉地利亞(青衣),聽講讀得開心!

巴士 發表於 20-7-1 13:50
地利亞個名我好細個已經聽過,以前係比D讀吾到書的人讀,以前基本上比得起學費便可以入讀,現在唔知係咪都 ...

地利亞好早已經有南亞裔入讀,80年代佢係少數有 French 修讀的中學之一。
佢可以有幾十年歷史,總有他可取之處吧!
在規模上,佢係不過不失的,有齊應有的設施,仲有標準室內運動場添。
我果屆有位外藉是由地利亞轉來的,佢媽咪就話較喜歡 CS。
‹ 上一主題|下一主題