用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 新會商會港青基信學校 有關學校課程
go

有關學校課程 [複製鏈接]

女女K2快要升K3,想了解一下學校,用乜嘢課程,唔係好明混合學制點樣,有家長可以詳細解釋一下嗎
   3    0    0    0

raphael2009 發表於 20-5-7 14:11
女女K2快要升K3,想了解一下學校,用乜嘢課程,唔係好明混合學制點樣,有家長可以詳細解釋一下嗎
...

中文用香港出版教科書及跟本地小學程度,以普通話授課及用繁體字。
另亦可選 Elementary Chinese,適合外國人學習的中文,都係普通話授課但用簡體字。

Math 用香港出版社教科書及跟香港本地小學程度。英數,英語授課。

其他科跟 British National curriculum.
各科 follow 一個 theme 有關聯咁教學。

所以是英國和香港混合課程。

英文寫作方面同本地小學比較,程度是否一樣?還是再高一點?口語我知一定不會有問題,但寫方面程度不知如何

巴士 發表於 20-5-25 08:07
英文寫作方面同本地小學比較,程度是否一樣?還是再高一點?口語我知一定不會有問題,但寫方面程度不知如何 ...

你找一個英國小朋友和香港小朋友比較一下,差不多就是咁上下程度。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

巴士 發表於 20-5-25 08:07
英文寫作方面同本地小學比較,程度是否一樣?還是再高一點?口語我知一定不會有問題,但寫方面程度不知如何 ...

英文初小已經習慣寫好多版紙,佢哋寫作是外國style,用詞又會深好多!其他subjects 例如 Science 要寫過程,result 等,不只是fill in the blank!  
學校好鼓勵閱讀,大多基信小朋友熱愛看書,學好一種language 良好閱讀習慣好重要!

基信是用English as first language 教,而本地學校課程是用2nd language 教!分別好大!

謝謝回覆, 我小明友今年三年級, 讀本地傅統學校, 喜歡英文, 講方面冇問題, 因在家同哥哥也是用英文溝通, 只係想了解一下寫, 如三年班, 可以寫到/作到一版字嗎?

巴士 發表於 20-5-29 16:35
謝謝回覆, 我小明友今年三年級, 讀本地傅統學校, 喜歡英文, 講方面冇問題, 因在家同哥哥也是用英文溝通, 只 ...

我小朋友已經高小,記得當年一年級寫2-3版,二年級大約4-6版,有些小朋友可以更多,因為沒有字數限制!全部校內做,家長冇得幫!

其實哥哥讀緊CKY, 點解唔轉㘿弟弟去?

回覆 ol_bb 的帖子

因為中文差, CKY入不到, 就算入到都跟不上

謝謝你

另外見到學費, 越高年級越平, 是否越高班越多人走?

回覆樓主:

暫時學校在year 1每年都會加學費,所以高年級的學費是不同的。之後year 3, year 5學費都會上調少少。不是越讀越平的意思

巴士 發表於 20-5-30 17:30
另外見到學費, 越高年級越平, 是否越高班越多人走?

其實Fee structure 跟中學部,每兩年加一次
Year 2學費跟Year1一樣不變,
Year 3 加6-9%
Year 4 不變
Year 5 加6-9%
所以高年班感覺抵讀因為其他學校好多每年全校加at least 5-10%.

巴士 發表於 20-5-30 17:17

YMCA低小中文分兩個程度,高小分三個程度,每個程度再分小班,中文可以按自己程度上堂,較flexible.

巴士 發表於 20-5-30 17:17

Year 4 今年會加收一班應該比其他年級易插!

我就係覺得呢間學校適合佢所以報,但網上不是太多人講此校,可能仲係新,請問知唔知插班考什麼?是否只做卷?因為讀中數,唔知考試是否考英數?會有口試嗎?

巴士 發表於 20-6-1 11:23

我就係覺得呢間學校適合佢所以報,但網上不是太多人講此校,可能仲係新,請問知唔知插 ...

學校歷史短、校舍唔大、收生少(因為有直升幼稚園)所以比較少人識!早年多數靠朋友之間互相介紹而認識!近兩三年就見到多咗九龍區嗰三間冇中學私校學生轉黎讀,我估佢哋又係互相介紹所以認識學校!

我就係覺得呢間學校適合佢所以報,但網上不是太多人講此校,可能仲係新,請問知唔知插 ...

要考中英數,學校用英數,考應該一樣!據收到插班通知家長話今年會先考筆試,pass之後再面見,面見先考oral!

呢度來來去去都係得我地幾個中堅份子,學校就吾多宣傳,得每年一度香港國際學校展擺下 booth.
作為第一屆畢業生家長,唯有幫佢解答下有心入讀的家長。我都希望多D新血加入,繼續將 Christian School 發揚光大。
你小朋友中意英文,在這裏會如魚得水。但千祈唔好同 CKY compare, 我地學校吾係果種 style.
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題