用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Nursing Asso, HKU Space / Poly HKCC 邊個好D
go

Nursing Asso, HKU Space / Poly HKCC 邊個好D

Jupas 報了 Nursing

但驚衰中文冇3, 所以報定 Nursing Asso 兩手準備。

想問下, Nursing Asso 轉返上去 degree 難唔難?

Nursing Asso, HKU Space / Poly HKCC 邊個好D ? 邊間易轉去 degree ?

仲有, 如果中文冇3分, 係咪就算讀 asso 都上唔返 4 大 nursing ?  

如果 asso 升去OU及明愛 nursing, 唔係 Jupas 條隊, 係咪冇左政府 SSSDP, 學費咪好金????

多謝分享。

bestwish 發表於 20-5-7 11:41

但驚衰中文冇3, 所以報定 Nursing Asso 兩手準備。
應該唔難, 啊囡師姐, Nursing asso (hku spAce) 考反上hku
不過就要y1 重新開始

TwinWong 發表於 20-5-8 16:45
應該唔難, 啊囡師姐, Nursing asso (hku spAce) 考反上hku
不過就要y1 重新開始

讀完 2 年 asso 再讀 5 年 degree ?   定係 year 1 已經夠 GPA 所以升 degree year 1 ?

我聽有D可以畢業後升 HKU / CU degree year 3

bestwish 發表於 20-5-8 16:56
讀完 2 年 asso 再讀 5 年 degree ?   定係 year 1 已經夠 GPA 所以升 degree year 1 ?

我聽有D可以畢業 ...
讀一年asso ~ gpa 高, 上degree yr 1

TwinWong 發表於 20-5-8 17:03

咁合理D.  Good wor

bestwish 發表於 20-5-7 11:41

朋友個女係中大Nursing, 說入職薪金比 HD 高,可以參考下,不過我冇實際資料。

Anniemun 發表於 20-5-9 11:01
朋友個女係中大Nursing, 說入職薪金比 HD 高,可以參考下,不過我冇實際資料。 ...
HD 即係HA HD,  中大nursing 係 degree, 進升機會都高D

醒目開學勳章 王國長老

HKU Nursing係鐘意NJ收人
我女果届兩個同學都係咁轉到,一個HKU HD, 一個好明愛定東華(好似明愛)

TwinWong    發表於 20-5-14 11:17

Charlotte_mom 發表於 20-5-14 10:33
HKU Nursing係鐘意NJ收人
我女果届兩個同學都係咁轉到,一個HKU HD, 一個好明愛定東華(好似明愛)
...

請問咩叫NJ?朋友已經hku space nursing assistant yr 2.請問仲有乜其他出路?

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

要高到幾多?要自己報嗎?

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

josejandy 發表於 20-5-14 10:56
要高到幾多?要自己報嗎?
第二個sem 有3.88
兩個sem 平均3.82
係自己報nj

醒目開學勳章 王國長老

josejandy 發表於 20-5-14 10:55
請問咩叫NJ?朋友已經hku space nursing assistant yr 2.請問仲有乜其他出路?

Non jupas非聯招
包括非dse生,HD Asso 轉degree, degree轉校等
副學士第二年應已報名準備繼續升學?而家已5月,應該收晒conditional offer,等Asso成績睇下meet唔meet到要求

醒目開學勳章 王國長老

TwinWong 發表於 20-5-14 11:20
第二個sem 有3.88
兩個sem 平均3.82
係自己報nj

我識果個dse唔差,差個馬鼻入唔到hku Nursing degree,非君不嫁寧願要hku hd都唔要其他,第一年gpa爆4如願轉去HKU degree
另一個唔熟,唔知佢咩成績

Charlotte_mom 發表於 20-5-14 16:42
我識果個dse唔差,差個馬鼻入唔到hku Nursing degree,非君不嫁寧願要hku hd都唔要其他,第一年gpa爆4如願 ...
我FD 佢女當年都係呀, 差少少, 又係寧願入ASSO
都唔求其入唔鐘意的科, 收到NJ DEGREE 兩母女真開心到喊出泥

醒目開學勳章 王國長老

TwinWong 發表於 20-5-14 16:46
我FD 佢女當年都係呀, 差少少, 又係寧願入ASSO
都唔求其入唔鐘意的科, 收到NJ DEGREE 兩母女真開心到喊出泥 ...

聽到都開心
我個女都係NJ轉校(另一間另一科),當年收信只要求完成當年學業(無gpa要求),睇完再睇再睇,開心到不能相信

Charlotte_mom 發表於 20-5-14 18:47

聽到都開心
真係呢, 入到心儀, 佢地至會讀得開心,
媽媽已經可以退下來休息了

聽人講好難上返 degree, 會兩頭唔到岸, 但呢到又咁多成功例子