用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 四直資女校教學質素
樓主: cafeva
go

四直資女校教學質素   [複製鏈接]

mcl203 發表於 20-5-7 12:13
我都想知如何評估?~~~

課程適中,功課少,唔使補習,可以hea讀,最重要係但成績比人好,自己 ...
中學來講當然首要備戰DSE 啦. 其他都係bonus

小鹿揀學校 發表於 20-5-7 12:28
仲要個個口才好,英文咯咯聲,讀得又玩得 !
英文咯咯聲中學已經太遲了

b3410 發表於 20-5-7 12:21
可能有同學讀過一間,再轉一間,會了解多些。或者有的家庭四個女,一人一間,最有話事權! ...
傾下傾下, 可能知道大概啩...

小鹿揀學校 發表於 20-5-7 12:28
仲要個個口才好,英文咯咯聲,讀得又玩得 !

咁可以完全放手唔使理了~~~

medicine 發表於 20-5-7 11:59
邊有家長彈自己揀的名校?除非讀得不如意“被”半途而廢,但即使“被”退,又有幾個願意違當初歡 ...

全對, 所以應該好多朋友話。。。。

cafeva 發表於 20-5-7 12:39
英文咯咯聲中學已經太遲了
有心唔怕遲, 有D小朋友小學未開

竅, 去到中一二就會發力呢....

cafeva 發表於 20-5-7 12:41
傾下傾下, 可能知道大概啩...

傾係無用,EK呢度都成日傾。真正讀落先知~

四間都教學質素好先至有咁好嘅整體成績

否則就好似有d 負增值學校咁,成績唔見得人

interview 發表於 20-5-7 18:28
四間都教學質素好先至有咁好嘅整體成績

否則就好似有d 負增值學校咁,成績唔見得人

會唔會有d學校負增值,但整體成績都好靚因生源超好

簽名被屏蔽

cafeva 發表於 20-5-7 07:44
DGS成績最好係咪教學質素最好定係因為生源最好?見SPCS好多直上但成績幾好,係咪代表教學質素好呢?協恩德 ...

生源好,但係咪最好又未必……好多棄DG揀SPCC, HY. 而且我觉得資質好又体艺全既学生,佢地既家表亦相对对个女期望同要求高,如学校未能滿足期望,大概唔会申請。至於話讀落先發現同期望有出入机会又微。

原來E個topic 係最高瀏覽, 既然咁多人有興趣, 有無多D input 呀?

回覆樓主:

讀過HYS, 我嗰時唔覺得老師有咩特別教得好,英文係我死穴,一直bottom 10%。想當年,學校有個紀錄係英文歴年合格率100%,我都好擔心自己會破學校紀錄。臨會考前半年,經阿哥(佢和以前同學都去開)介紹,去一間中心補英文,結果英文會考見得人,學校老師都有些surprised.學校老師都會串串同學,會睇唔起同學仔成日問白痴問題(個同學拿7A)。亦有老師一上堂就唱催眠曲,唔係意志力強d都頂唔順。

阿哥間DBS大部分老師唔教書,上堂只叫佢地做past paper, 有咩唔識就問,真係教書冇幾個。又如何,成績依然亮麗。

另外校風也重要,學壞3日,學好3年。直資名校的校風都比較好(啦,想當年我有同學仔未夠16已睇AV,阿哥間男校上堂傳女性雜誌睇),讀書風氣旺。中七那年8大會送degree課程概覽,班同學只攞3大的,係得我冇大志攞哂8本番屋企。你話佢地鬥勝意志幾強!

所以基於廿年前經驗,生源(包括家境,唔一定要有錢,正正常堂的)佔50%,校風(同學之間的良性競爭)佔50!

呢個原因,個人認為apply to 今日都適用!

mcl203 發表於 20-5-7 12:57
咁可以完全放手唔使理了~~~
唔係可以完全放手唔使理,而係完全唔俾你理,你要完全放手。

回覆樓主:

生源和家庭能力。
最旺補習社通常都起直資,名校側边,有吾得補到得,更有專科專補專校吹星班,佢地只是資源豐富,老師hea都慣常。我自已都係其中一間畢業,外間吹噓得太緊要,得就得,吾得就補補補,再吾得就放洋。

medicine    發表於 20-5-14 10:34
妹妹豬 齊來做個好朋友)

sunnymama2 發表於 20-5-14 08:26
讀過HYS, 我嗰時唔覺得老師有咩特別教得好,英文係我死穴,一直bottom 10%。想當年,學校有個紀錄係英文歴 ...

當年仲未有直資呢樣野,所以現在直資制度下生源應該更加靚

zitaeric 發表於 20-5-14 09:33
生源和家庭能力。
最旺補習社通常都起直資,名校側边,有吾得補到得,更有專科專補專校吹星班,佢地只是資 ...
道出事實

王家爸爸 發表於 20-5-14 08:56
唔係可以完全放手唔使理,而係完全唔俾你理,你要完全放手。

當仔女完全唔俾你理,你仲可以乜都清楚,即係甚麽境況?~~~

cafeva 發表於 20-5-7 07:44
DGS成績最好係咪教學質素最好定係因為生源最好?見SPCS好多直上但成績幾好,係咪代表教學質素好呢?協恩德 ...

"材料好",遇著一般"廚師"都會煮得好食,我個C9仔買貴DD嘅食材,又易煮又好味,不過好材料落入大廚手上就更加能夠令到碟餸提升幾百倍,叻嘅廚師最起碼要不會浪費好嘅食材,仲要有能力把好材料"提升至極點"大大地發揮好食材本身得天獨厚嘅內在,如果更叻嘅廚師就一定可以把一般甚至乎平庸少少嘅食材化腐朽為神奇,相信前者應該比較多人勝任,而後者則好少好少才令家長們要外出找適合嘅"好廚師"幫手。

YmOra 發表於 20-5-14 10:16
"材料好",遇著一般"廚師"都會煮得好食,我個C9仔買貴DD嘅食材,又易煮又好味,不過好材料落入大廚手 ...
小朋友其實都係唔錯的材料,各自有自己的天份。遇到識得發揮潛能的伯樂,就有機會做千里馬
‹ 上一主題|下一主題