用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育局取消中一派位抽樣安排
樓主: nillnill
go

教育局取消中一派位抽樣安排   [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-5-7 12:30
但,突如其來嘅人數,故計教育局係會增加"他區位"以滿足該區的學生人口增加,而減少別區學生人口的驟降。 ...
他區位係派位前就確定,該不會臨時加。但甲部。可以有前設,具體少少即係,當某區人數不足時,監測指令為净輸入數字,反之學位不足則爲輸出數字……

medicine 發表於 20-5-7 12:46
他區位係派位前就確定,該不會臨時加。但甲部。可以有前設,具體少少即係,當某區人數不足時,監測指令為净 ...

無記錯嘅話,以搬遷後住址作"大抽獎"之申請响3月為最遲,而"他區位"多少則要到大抽獎階段4月才有真實數字,應該不是臨時增加的。

medicine 發表於 20-5-7 11:48
全部計算。但因係隔年取樣,即爲抽樣……
明白了,謝謝解釋
希望每天開心渡過 ;-)

nillnill 發表於 20-5-6 23:52
政府昨日公布,全港中小學將分階段復課,中三至中五學生將於本月27日首先復課。教育局今日向學校發通告指, ...
以我理解:

原本今年PS1要取樣,連同前一屆PS1,合計作為下一屆的參考值。
現在取消取樣,即下一屆的參考值沿用之前2屆的PS1。

而本屆畢業生的PS1純粹用作中學分班,沒有甚麼高興不高興的。

TiTiTiTi 發表於 20-5-7 16:57
以我理解:

原本今年PS1要取樣,連同前一屆PS1,合計作為下一屆的參考值。

對,他們本來就要為自己分班試努力。查實對佢哋無影響,係對今年P5-P2小朋友有影響。

以我理解:

高興/不高興係未來4年小學畢業生和小學校長。
萬一今年有一半人因停校太耐而不在作戰狀態考差咗,影響該校band 1配額少咗,你估班家長會唔會反枱?

今次既安排,可以話係EDB近年少有做得正確既事

王家爸爸    發表於 20-5-8 08:40
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

以我理解:

我不是高興,我個人直情想取消喇。始終今年係用家,就會知道分班試係爭入英文班最後機會

如果中學係英中, 但有精英班, 學校仍要考PS1 來分班嗎? 如果要用PS1嚟分班, 咁好多中學都要考試喎, 不管係英中(精英班)或中中英文班

nillnill    發表於 20-5-7 19:24

karenPC 發表於 20-5-7 19:22
如果中學係英中, 但有精英班, 學校仍要考PS1 來分班嗎? 如果要用PS1嚟分班, 咁好多中學都要考試喎, 不 ...
所以中學都仲要考PS1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-7 18:30
萬一今年有一半人因停校太耐而不在作戰狀態考差咗,影響該校b ...

這是這個制度本來就存在的問題,考驗學校能否維繫學生對母校的歸屬感,除了為自己,更為師弟妹和校譽拼搏。

只不過復課在即,只剩下丁點時間,當局可能考慮到學校或會過份催谷學生而陷死局,防患於未然,德政。

hkpapa852 發表於 20-5-7 18:30
萬一今年有一半人因停校太耐而不在作戰狀態考差咗,影響該校b ...

同意
不過希望學校唔會因為咁就放任小六,只集中所有火力狂谷小五

karenPC 發表於 20-5-7 19:22
如果中學係英中, 但有精英班, 學校仍要考PS1 來分班嗎? 如果要用PS1嚟分班, 咁好多中學都要考試喎, 不 ...

其實一直以嚟,就算單數年大部分中學都係會考pre-s1的,唔考仲大鑊,份分班卷仲深過pre-s1。我哋學校係英中,無精英班,單數年都要考pre-s1。

TiTiTiTi 發表於 20-5-7 19:34
這是這個制度本來就存在的問題,考驗學校能否維繫學生對母校的歸屬感,除了為自己,更為師弟妹和校譽拼搏 ...

制度問題,的確如此。

假借減輕學生壓力之餘,強迫要人只能睇前人面色去決定自己命運,本身就係問題。

02413124 發表於 20-5-7 19:39
同意
不過希望學校唔會因為咁就放任小六,只集中所有火力狂谷小五
如果假設小學係「目標為本」,學校唔會集中火力狂谷小五,而係小四。

王家爸爸 發表於 20-5-8 08:44
如果假設小學係「目標為本」,學校唔會集中火力狂谷小五,而係小四。

小五緊急d

little_yolky 發表於 20-5-7 21:05
其實一直以嚟,就算單數年大部分中學都係會考pre-s1的,唔考仲大鑊,份分班卷仲深過pre-s1。我哋學校係英 ...

好多學校都係,想要個data知道個年生源點

02413124 發表於 20-5-8 08:44
小五緊急d
今年小五學生,明年考既PS1唔會用嚟計算B1比率,所以未必有太大動力去谷。

王家爸爸 發表於 20-5-8 08:47
今年小五學生,明年考既PS1唔會用嚟計算B1比率,所以未必有太大動力去谷。 ...

但直資開鑼啦,個升中result 都要見人

小五緊急d
小五個班學校唔谷家長自己都會谷
所以學校唔需要急

小五緊急d

‹ 上一主題|下一主題