用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解會有人問乜野係[三私二直]¿?
樓主: losoco
go

點解會有人問乜野係[三私二直]¿?  

velma 發表於 20-5-9 14:47

都唔係ge,如果有體藝的,其他級十以外也會試

加上in 得早過自己中學部,當warm up 都好

回覆樓主:

其實港島區有冇小學好似九龍呢邊3私1直, 冇直屬中學, 會大規模出去廝殺, 級3-40 有d 技能都會報吓神校呢?

interview 發表於 20-5-9 15:27
都唔係ge,如果有體藝的,其他級十以外也會試。

係嘅, 不過去到最後真係轉會嘅又係一隻手數得哂

interview 發表於 20-5-9 15:27
都唔係ge,如果有體藝的,其他級十以外也會試。

幾間女校嘅學生都甚少無體藝傍身嘅,分別係邊種體藝,和體藝有幾強~~~

又所以,我估,男女校未必岩格,又被標簽成少囉,或考唔到~~~

回覆 velma 的帖子

港島區好似冇學校係直私而冇直屬或聯中呀(請其他前輩指正),呢個都係港島學校其中一個吸引的地方,地方雖少,但叻人唔少。

velma 發表於 20-5-9 15:29
其實港島區有冇小學好似九龍呢邊3私1直, 冇直屬中學, 會大規模出去廝殺, 級3-40 有d 技能都會報吓神校呢 ...

Kcs

velma 發表於 20-5-9 15:29
其實港島區有冇小學好似九龍呢邊3私1直, 冇直屬中學, 會大規模出去廝殺, 級3-40 有d 技能都會報吓神校呢 ...

港島沒有直屬的私小本身都少? 有救恩?蘇浙

回覆 interview 的帖子

救恩聯中係東九匯基,蘇浙冇直中,聯中

PTL_L 發表於 20-5-9 15:54

蘇浙有間直中㗎,無乜家長當有之嗎,B3~~~

mcl203 發表於 20-5-9 16:09

呢間級頭好多已經中途跳船

回覆 mcl203 的帖子

唔係呀,前輩,我頭先都以為蘇小有直中,所以剛上左小學概覽睇,蘇小寫直中或聯中的位置係無寫蘇浙公學架。

mcl203 發表於 20-5-9 16:09
蘇淅公學係直資,所以唔係龍校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-9 16:21
蘇淅公學係直資,所以唔係龍校

岩岩先知~~~

PTL_L 發表於 20-5-9 15:54

直資中學關聯推薦位同官津中學直聯位好唔同,因為直資中學有最終決定權去決定收定唔收。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PTL_L 發表於 20-5-9 16:15
回覆 mcl203 的帖子

唔係呀,前輩,我頭先都以為蘇小有直中,所以剛上左小學概覽睇,蘇小寫直中或聯中的位 ...

蘇淅公學無直屬/聯繫位

中學一覽表 - 東區(HK3)
https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_HK3_2020.pdf

Sheep06 發表於 20-5-9 11:34
所以一條龍升中只可去博直私,否則要放棄升龍中,入可入返政府條隊

津龍小學生係只可以搏私校,直資都唔得

interview 發表於 20-5-9 15:49
港島沒有直屬的私小本身都少? 有救恩?蘇浙

玫瑰岡 有中學部,但唔知同小學部關係

hkpapa852 發表於 20-5-9 16:25
直資中學關聯推薦位同官津中學直聯位好唔同,因為直資中學有最終決定權去決定收定唔收。 ...

救恩每年有30個以內滙基KE學額
但無講收生準則 即係不確定······

聯繫學校
匯基書院(東九龍)
每年提供中一 30 個以內的學額

babieblue 發表於 20-5-9 16:54
玫瑰岡 有中學部,但唔知同小學部關係

玫小有21個玫中聯繫位

中學一覽表 - 灣仔(HK2)
https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_HK2_2020.pdf