用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解會有人問乜野係[三私二直]¿?
樓主: losoco
go

點解會有人問乜野係[三私二直]¿?   [複製鏈接]

losoco 發表於 20-5-8 15:51
那些演唱會不是小貓三四隻入場的
係年年五湖四海都有高質樂迷去撲飛
而咁岩用果5個app買到飛的人總係多dd ...
栽培小朋友又的確有獨到之處的。

fatman69 發表於 20-5-8 16:46
根據龍校規則,若報其他校中一,不論成敗,都會先喪失升中學部資格!
所以點解好少聽SPCS小/DGS小等考入SPC ...
應該津中先係? 例如SMCC其實是否因為直資學校一check rank order 就會trigger 呢個機制?

再者,SPCS小,DGJS 都是沒有呈分,學生連RO 都沒有

SPCCPS 又點會去考DGS/ SPCS

losoco 發表於 20-5-8 17:02
咁又唔係既
買唔到陳帟迅,但果5個app可能都補番張張敬軒過你
其他可能送左你去屯門公園聽大媽show

你又先設前題,張敬軒不是神,大媽嘅歌藝一定比陳神差,討論可以收工~~~

fatman69 發表於 20-5-8 16:46
根據龍校規則,若報其他校中一,不論成敗,都會先喪失升中學部資格!
所以點解好少聽SPCS小/DGS小等考入SPC ...

報直資可以,等到佢收你先至通知學校都未遲

但想自行階段申請官津或參加大抽獎
就要先通知校方放棄中學部學位
然後拎番張小六學生資料表同自行的三色表

我識人ywps同福小都一樣係咁樣參加自行
我是護書簿

mcl203 發表於 20-5-8 17:07
你又先設前題,張敬軒不是神,大媽嘅歌藝一定比陳神差,討論可以收工~~~
...

神不神不只主觀,還有客觀的數據可比,例如公開試成績,大家可參考ek大大們的數字

我是護書簿

losoco 發表於 20-5-8 17:14
神不神不只主觀,還有客觀的數據可比,例如公開試成績,大家可參考ek大大們的數字

扯咗去邊度,P6,S1定S6~~~

losoco 發表於 20-5-8 17:11

所以如果一心掛著神校,唔使去讀其他龍校。

fatman69講個一樣限制只適用於津貼龍校,真係一報即cert。直資龍校無呢個限制,只有YWPS限制學生要放棄直升先可以參加自行派位。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 20-5-8 17:44

通常想拎住龍校搏神校

要讀神校應該要報德X啦!天主,基督,佛祖滿天神佛集於一身,絕對係神中神既學校。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-8 18:21
要讀神校應該要報德X啦!天主,基督,佛祖滿天神佛集於一身,絕對係神中神既學校。
...
就係開咗好多分校果間?

hkpapa852 發表於 20-5-8 18:21
...

在佛教校園,英文冇左St字
我是護書簿

losoco 發表於 20-5-8 22:15
在佛教校園,英文冇左St字

註冊進行中······

princesscupcake 發表於 20-5-8 13:19
點解你覺得叻嗰班唔會出去考呢?

都有嘅, 不過感覺上冇其他有直屬中學嘅多, 有d叻叻地都有報SPCC同DGS
可能佢地好多由N班讀起, 感情又再深厚d

咁又未必, 有直屬始終進可攻,退可守
P.1 入去雄心壯志
但點知6年後自己會喺咩位置呢
萬一級3-40 又唔係咁玩法

velma 發表於 20-5-9 09:37
咁又未必, 有直屬始終進可攻,退可守
P.1 入去雄心壯志
但點知6年後自己會喺咩位置呢
都係,有直屬做靠山,心都安樂D。
至少初小可以輕松一些。

其實「不可報其他官、津學校自行,成功與否都失去直升龍校學位」是不是只針對資助學校一條龍?
直私「一條龍」則跟個別學校安排?有直資小學准許學生報出面自行,沒有提取消升龍中學位。

interview 發表於 20-5-8 13:26
唔係覺得,係事實

佐敦女校一面,那天有幾多人唔返學,一睇就睇到有邊個

你講呢2 個情況當年我囡學校同時出現
一面之後, 同學間大家互chok
另外,有 p. 6 已經去佐敦, 仲唔只一個

gigayan 發表於 20-5-8 14:33
作為前用家,只覺得係呢幾間學校考頭10,入神校SPCC DGS先稍高勝算。其實在其他小學考到呢個名次入神校都 ...

但呢幾間仲要唔洗級10 內
2-30 都仲有chance 入神校
級4-60 仲可以B1 喎

velma 發表於 20-5-9 10:19
你講呢2 個情況當年我囡學校同時出現
一面之後, 同學間大家互chok
另外,有 p. 6 已經去佐敦, 仲唔只一 ...

有直屬中學,真係唔可以太揚。二面時大家前後腳用不同理由早退。家長唔會討論,你講得對,係同學間自己講

‹ 上一主題|下一主題