用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 學習phonics經驗分享 - Alphablocks
樓主: hamstar
go

學習phonics經驗分享 - Alphablocks

我囡都係睇alpha blocks 的
Netflix 都有得睇呀

回覆 hamstar 的帖子

你好!請教小朋友在演唱會歲時還未識phonics拼讀,請問可以自己讀到ort, 是靠每日聽而背左?抑或認到晒英文字?謝謝你!

yelly926 發表於 21-1-10 00:10

你好!請教小朋友在演唱會歲時還未識phonics拼讀,請問可以自己讀到ort, 是靠每日聽 ...

咩係演唱會歲?? 如果未識phonics就自己讀到, 我估可能係背左, 又有可能係好似認中文字咁認咗英文字(認字形).

打錯字。係四歲。我都唔知原因,所以問版主。

yelly926 發表於 21-1-10 16:58

打錯字。係四歲。我都唔知原因,所以問版主。

ic,  我唔係專家唔敢亂答ar,  不過以前好多人未學phonics都係睇得多書就認讀到, 只不過而家有phonics,  有系統d.  而且英文係拼音文字, 識phonics對閱讀, 串字都有幫助, 應該比純粹依靠認字形認字有效。 香港小朋友又睇中文書又睇英文書,伴讀時佢地用中文認字的方式認咗英文字都唔出奇, 我諗我囡可能都係咁。

我仔也是看Alphablocks 學懂phonics。非常有用. 三歳已懂自讀圖書。

hamstar 發表於 20-5-6 17:13

每個小朋友的學習方式有異,有些真是不喜歡看 Alphablocks, 但 ...

多謝你分享,解釋得好詳細

hamstar 發表於 20-5-6 17:13

每個小朋友的學習方式有異,有些真是不喜歡看 Alphablocks, 但 ...

謝分享