用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 6月復課, 但夏季校服不合身
樓主: taivivian
go

6月復課, 但夏季校服不合身

taivivian 發表於 20-5-6 09:37
阿仔今年6年級, 停課期間, 他長肉了不少, 依家6月會復課, 但夏季校服不合身, 吾通要買套新校服 ...

我好少少,呀女只是狂標高,冇肥,件衫仲著到,但條校服裙變迷你裙,返學一定唔達標,著一個月都要買……

問到班主任攞到套舊校服

ar_mak 發表於 20-5-6 12:00
如果講形象,索性係減肥操FIT哂返學啦,仲有成個月肯定夠時間!

PS:畢業先黎變肥,呢個殘留印象會係 ...

我都有叫阿細減肥,一日踩30分鐘單車。真係離譜,停課重咗5kg!

little_yolky 發表於 20-5-8 16:55
我都有叫阿細減肥,一日踩30分鐘單車。真係離譜,停課重咗5kg!

有無標高先?

Jane1983 發表於 20-5-8 17:36
有無標高先?

阿細無喔!佢依家仲肥過家姐要減肥時呀!

yaijing 發表於 20-5-6 13:25
小朋友減肥唔難,不過發育期間唔應該減,除非超肥。遲d 標高你想佢肥都難...... ...
不能一概而論,fd(阿爸)不嬲都是小肥,佢仔就由細到大都是中肥,我諗佢build up 左不少 fat cell ,第時很難先減到。
that said, 因為疫情可能中招身體要有reserve 所以我都冇刻意叫小朋友節食,我自己運動少左就肥左一兩寸

little_yolky 發表於 20-5-8 17:38
阿細無喔!佢依家仲肥過家姐要減肥時呀!

咁無高到,增磅5kg,又係得人驚d。

而家要控制吓,到真係好肥要減,就好辛苦。

Jane1983 發表於 20-5-8 18:20

佢係好肥呀!

little_yolky 發表於 20-5-8 18:21
佢係好肥呀!

諗住點減?做多d運動,唔好要節食咁陰功。

ar_mak 發表於 20-5-8 19:50
先假設阿細係一個天使。

然後計算佢肥左5公斤。

咪肥天使囉!話佢肥,佢最鍾意講果句:媽咪你唔係鍾意我肥嘟嘟架咩?!

Jane1983 發表於 20-5-8 18:20

最得人驚係全家都肥咗呀!

阿大矮我5cm,同我一樣重;我體脂肪已經超過咗身體1/3;C6平時好slim,都有個肚腩,內臟脂肪增加咗1!新冠病毒真係累人不淺!

回覆 little_yolky 的帖子

嘩,咁全家一齊做運動減肥

Jane1983 發表於 20-5-8 21:10

嘩,咁全家一齊做運動減肥

可能係因為疫情期間我哋真係聽正苦講無出街,大部分時間響屋企。阿細出街唔夠3次,C6同我一個禮拜去一次街市入貨,家姐剩係一個禮拜去一次學琴,所以全部人唔郁唔做運動,肥晒!

little_yolky 發表於 20-5-9 14:31
可能係因為疫情期間我哋真係聽正苦講無出街,大部分時間響屋企。阿細出街唔夠3次,C6同我一個禮拜去一次街 ...

我女154cm,都有88磅,唔係肥,但放完呢個長假,都輕輕有d雙下巴。

Jane1983 發表於 20-5-9 15:54
我女154cm,都有88磅,唔係肥,但放完呢個長假,都輕輕有d雙下巴。

88磅?佢重你阿女1/3!

咁要減減。

Jane1983 發表於 20-5-9 17:33

咁要減減。

你女女應該below weight喔。

亞洲標準唔算。

我老公已經叫我睇住,唔好比佢肥。佢話肥開,節食好痛苦。