用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎學生隨機編號
樓主: gugu1000
go

大抽獎學生隨機編號 [複製鏈接]

02413124 發表於 20-5-6 10:51
你睇Microsoft 咁大間公司 program 都會有bugs有 holes, 有人參與既地方就越大機會有錯漏
...

有錯漏先多人用先大買嘛!完美的缺憾嘛!

gugu1000 發表於 20-5-6 00:02
點知自己嘅編號算排得前定後呢? 定係成個過程冇人知呢?

"隨機no"無人知,縱然no靚排位策略差都可以不及no唔靚而排位有策略嘅學生先人一步入讀心儀中學。個人認為,單單以隨機編號靚而贏又無其他因素影響嘅就只有全區學生用著同一種排位次序排嗰30所中學才可以吧!

YmOra 發表於 20-5-6 12:17
有錯漏先多人用先大買嘛!完美的缺憾嘛!

要盡快推出市場賺錢

YmOra    發表於 20-5-6 13:11

hkpapa852 發表於 20-5-6 12:10
俾Raw data你都無用,因為可以係一太堆人類睇唔明既嘢

有gui

Band5 發表於 20-5-6 12:11
如果係密碼嘅,就一定要encrypt,
其他raw data點都有唔encrypt嘅時候,當然亦都要有需要encrypt嘅時候( ...

一定啦
我只係想講好d既話呢個field理論上要encrypt
講緊係自己人問題,我就唔諗保安

02413124 發表於 20-5-6 12:39
一定啦
我只係想講好d既話呢個field理論上要encrypt
講緊係自己人問題,我就唔諗保安

大機構最鍾意分工。操作既人要攞到raw data要搵另一班人approve。攞完之後要解碼又要搵第三班人處理。

咁樣想無人知都難,除非大圍一齊夾計收收埋埋。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-6 13:28
大機構最鍾意分工。操作既人要攞到raw data要搵另一班人approve。攞完之後要解碼又要搵第三班人處理。

咁 ...

應該點都有Admin

02413124 發表於 20-5-6 13:29
應該點都有Admin
無套system都有獨立Admin,大機構唔會容許有一個無敵admin account
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-6 13:39
無套system都有獨立Admin,大機構唔會容許有一個無敵admin account

唔知其他,只知學校個套websams 就有

02413124 發表於 20-5-6 13:40
唔知其他,只知學校個套websams 就有

websams係外判出去俾人做,就算有無敵admin都真係要好小心,因為出起事上嚟,間公司可能俾政府追討賠償之外(索償過程同你鬥燒銀紙都夠你死),仲要以後唔駛旨意再做到政府生意,你估間公司會唔會咁易俾D無敵admin亂嚟?

hkpapa852 發表於 20-5-6 13:44
websams係外判出去俾人做,就算有無敵admin都真係要好小心,因為出起事上嚟,間公司可能俾政府追討賠償之 ...

School admin account 已經可睇晒所有raw data
其實電腦人就知internet無100%安全,只係睇佢做到幾多
又基本就算出錯都好難知

02413124 發表於 20-5-6 13:48
School admin account 已經可睇晒所有raw data
其實電腦人就知internet無100%安全,只係睇佢做到幾多
又基 ...
school admin唔會搵到呈分排名既pre-s1對照分
而呢個對照分,除咗每間學校第一名同最後一名外,其實亦唔會有raw data

hkpapa852 發表於 20-5-6 13:51
school admin唔會搵到呈分排名既pre-s1對照分
而呢個對照分,除咗每間學校第一名同最後一名外,其實亦唔會 ...

我意思同一套系統,edb個套都會有

YmOra 發表於 20-5-6 12:32
"隨機no"無人知,縱然no靚排位策略差都可以不及no唔靚而排位有策略嘅學生先人一步入讀心儀中學。個 ...
不用全30同一種排列的。只要係同banding(例如b1),而你嘅隨機編號係「細」,咁就有機會入到第一志願啦

I just wonder whether the operator will play trick ? ? ?

samchan25 發表於 20-5-9 00:30
不用全30同一種排列的。只要係同banding(例如b1),而你嘅隨機編號係「細」,咁就有機會入到第一志願啦
...

不過,隨機編號"大"亦可以快好多"細冧巴"嘅學生一步獲派第一志願。

一定有部份涉及人手操作,做手腳唔會無可能,但會有log比人查到賠上事業再刑事,值得嗎?DSE題目都實有人知,但有操守唔會洩漏出來。

是否band 1 有 band 1 number, band 2 有band 2 number?

Willcheng 發表於 20-5-11 15:13
是否band 1 有 band 1 number, band 2 有band 2 number?
應該是先派band1,所以無論你的number是什麼,先看組別

請問如果b2a,即係派哂band 1至1c先?對嗎?
‹ 上一主題|下一主題