用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網:25分基恩,定20分聖提女小/聖彼得? ...
go

11網:25分基恩,定20分聖提女小/聖彼得? [複製鏈接]

小女現在K2,心儀11校網,基恩有25分,應該穩定, 但聽朋友講而家基恩已經冇以前咁好, 所以有啲掙扎應唔應該20分去博其他學校例如聖彼得或者聖士提反女小?

諗住會再去報私校直資作幾手準備,請各位媽媽賜教,謝謝!
   2    0    0    0

去年都有人20分中聖提

回覆 yellowcamomile 的帖子

st peter 好谷

回覆樓主:

基恩25分都好穩陣。安安樂樂再叩st Peter

基恩就算未必有以前咁好,乙一都唔係全收。如果 20 分唔中,咁你大抽獎如何安排?有私小就可以搏下聖提、聖心、聖彼得。

最安全係 25 分基恩叩 Peter/港島其他學校。

yellowcamomile 發表於 20-5-5 18:29
小女現在K2,心儀11校網,基恩有25分,應該穩定, 但聽朋友講而家基恩已經冇以前咁好, 所以有啲掙扎應唔應 ...

如果唔係聖公會教友,係攞唔到聖提女子個5分宗教分
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

乙一中聖提女嘅機會有幾大?

hkpapa852 發表於 20-5-6 08:34
如果唔係聖公會教友,係攞唔到聖提女子個5分宗教分

佢基恩25分,應該係聖公會教友

回覆樓主:

基恩網頁有派位資料
2019年30%升B1中學

派位結果
http://www.skhkyps.edu.hk/admission.php?id=2

B1 27人 (30.33%)
皇仁 2 英皇 3
英華女 7 聖提女 1 坑真 1 聖嘉勒 3
聖鄧 2 張祝珊 1 聖馬可 1
迦密主恩 1
直資: SPC 1 赤提 2 港同 1 滙基KE 1

B2A-1C 3人 (3.37%)
體藝 1
直資: 中基 2

B2 16人 (17.98%)
聖類斯 7 港鄧 3 慈幼 1
聖呂 3 胡兆熾 1 劉永生 1

NR 10人 (11.24%)
培德 3
浸呂 5 文理香港 1 聖伯多祿 1

其他無公布 33人^ (37.08%)

總數: 89人^ (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 據校務報告 小六89人

bj1315 發表於 20-5-6 09:19

佢基恩25分,應該係聖公會教友

基恩同聖彼得係接受任何基督教分而俾宗教分,只有傳統著名既聖公會小學(如聖提女,拔萃,協恩),但必須係聖公會教友先有宗教​分
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

20分女仔,我會自行博聖堤,甲一乙一再抽聖堤,揾間私校做backup。

回覆樓主:

喜歡基恩,唔會喜歡聖彼得的,所以我見意樓主先諗清楚自己要咩學校或者小朋友適合咩學校。
聖彼得傳統精英教育,功課多、課外活動都好多,連帶出外既校際比賽都多。派位成績超級靚,特別是女孩子,上年接近50%女仔派英華!
基恩,活動教學,著重過程多過結果,小朋友活啲,有在校家長對新校長評語係他更關愛學生,校育方向更走向愉快學習。當然亦有家長不喜歡新校長。
聖提女,不嬲所知不多,只知不是聖提幼生無得扣門,但20分年年都有人中,全靠運氣,搏唔搏自己諗。

回覆樓主:

聖彼得2019年4成多升B1中學

2019年度六年級學生升中派位結果
https://www.spps.edu.hk/2notice&news/18-19/news/2018-2019年度六年級生中學派位結果.pdf

B1 74 (41.81%)
B2A-1C 4 (2.26%)
B2 55 (31.07%)
NR 1 (0.56%)
無公布: 43^ (24.29%)
本地: 177 (100.00%)
國際: 1
總數: 178人^

^ 英文班中學人數 135人 / 75.84%

B1 官津 63人
YWGS 28 SSGC 2 SCGS 8
英皇 16 高主教 3 SJC 2 聖鄧 2
BPS 1 筲官 1

B1 直資 11人
SPCC 4 SPC 3 SSC 2 港同 1 YWC 1

B2A-1C 4人
直資: 中基 3 李國寶 1

B2 55人
聖類斯 28 鴨真 13 聖呂 8
慈幼 2 何東 1
直資: 基崇 1 培中 1 啟思 1

NR 1人
直資: 林大輝 1 

國際 1人
KCIS 1

ume 發表於 20-5-8 11:13
喜歡基恩,唔會喜歡聖彼得的,所以我見意樓主先諗清楚自己要咩學校或者小朋友適合咩學校。
聖彼得傳統精英 ...

可以講下為何有家長不喜歡基恩的校長嗎?另外,請問基恩每日有冇功課堂/導修堂俾學生做功課呢?

joyanyan 發表於 21-3-3 00:09
可以講下為何有家長不喜歡基恩的校長嗎?另外,請問基恩每日有冇功課堂/導修堂俾學生做功課呢?
...

原先讀基恩的朋友已移民
沒有更新的資訊了
但功課係比同區學校少。

我做咗小學家長先知。其實好多時谷唔谷睇你入邊班多過入邊間。同埋老師要小朋友做咩,通常同一間學校,要做既嘢都係大同小異,只係老師分得細啲,或係唔係上堂做咗,就已經有好大分別。

ume 發表於 21-3-3 12:35
原先讀基恩的朋友已移民
沒有更新的資訊了
但功課係比同區學校少。

都係既,唔該晒你

回覆 yellowcamomile 的帖子

你好呀, 想問下, 你最後填左邊間, 同埋自行有冇入到呀?
‹ 上一主題|下一主題