用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 復課安排
go

復課安排 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

教育局局長抗疫記者會開場發言(只有中文)

全港學校分階段復課的相關安排

屬「其他」類別學校(包括提供非正規課程的私立學校)的校監/校長

5 May 最新限聚令及復課等安排記者會

復課安排
中三-中五: 5月27日復課
小四-中二 : 6月8日復課
幼稚園K3-小三: 6月15日復課
幼稚園K1-K2: 本學年不會復課

所有學生, 教職員及訪客必須戴上口罩
保母車司機及保母必須戴上口罩
半日上課, 避免一同用膳增加感染風險
保持非密集活動
復課後如有確診者會由衛生防護中心跟進, 進縱緊急接觸者, 要否停課會再作考慮
私立及國際學校可自行安排三階段分批復課
跨境學童於防疫限制下復課, 會申請豁免限制, 但必須同內地有關部門溝通聯絡再作決定

Poyau    發表於 20-5-5 15:54
   4    0    0    0
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-5-5 15:31
5 May 最新限聚令及復課等安排記者會

學校可唔可以安排部分學生下午再回校補課呢?

醒目開學勳章 王國長老

B.B.BaBa 發表於 20-5-6 14:12
我都想知

不過我預左我囡有機會返全日, S.5 .............. 要追 DSE 課程

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我都想知。記者會局長講得唔詳細,感覺好似將好多細節責任甩返畀學校校長。

miriam 發表於 20-5-6 15:01
我都想知

不過我預左我囡有機會返全日, S.5 .............. 要追 DSE 課程

剛剛復課風頭火勢,學校無咁明目張膽吧!補課都應該暑假補無咁顯眼?

little_yolky 發表於 20-5-6 17:47
剛剛復課風頭火勢,學校無咁明目張膽吧!補課都應該暑假補無咁顯眼?

一點都唔明目張膽,我們小學還打算繼續舉行謝師宴

醒目開學勳章 王國長老

nillnill 發表於 20-5-6 15:08
我都想知。記者會局長講得唔詳細,感覺好似將好多細節責任甩返畀學校校長。

...
課程安排真係校內既事, 個波一定係踢返俾學校, 教局最多咪出指引

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 20-5-6 17:47
單純一級去補課, 易安排過全校

可以上午返學,下午e-class,問題老師肯唔肯啫~~~

5月尾,唔係好多中學往年都夏令咗咩~~~

mcl203 發表於 20-5-6 19:52
可以上午返學,下午e-class,問題老師肯唔肯啫~~~

5月尾,唔係好多中學往年都夏令咗咩~~~

而家好多學校無夏令時間

復課│教育局向學校發信禁下午時段補課 邀校長商跨境生後備方案 https://www.hk01.com/article/469965

醒目開學勳章 王國長老

fishballbaby 發表於 20-5-6 23:53
復課│教育局向學校發信禁下午時段補課 邀校長商跨境生後備方案 https://www.hk01.com/article/469965
...
即係家長自求多福, 出去搵補習搞返掂晒咁多科

請問私立及國際學校可自行安排三階段分批復課,包括幼稚園嗎?

醒目開學勳章 王國長老

Vava0415 發表於 20-5-7 18:00
按照通告唔包幼稚園

致:屬「其他」類別學校(包括提供非正規課程的私立學校)的校監/校長

屬「其他」類別學校分階段復課的相關安排由於2019冠狀病毒病的爆發,全港學校(包括幼稚園、小學、中學、特殊學校及提供非正規課程的私立學校)自農曆新年假後一直未復課。鑑於近日疫情有緩和跡象,教育局聽取了衞生專家及學校的意見,認為學校有條件分階段、有秩序地逐步復課。屬「其他」類別學校(包括提供非正規課程的私立學校)的復課安排會參照幼稚園、小學及中學的相應次序,而學校亦必須遵從所有相關的衞生防護指引。屬「其他」類別學校(包括提供非正規課程的私立學校)的復課時序詳見附件。

教育局局長抗疫記者會開場發言(只有中文)

至於提供非本地課程的私立學校(包括國際學校),由於其課程的安排、班級結構、學校的校舍空間安排及實際環境,都可能與本地學校不同,而學年一般都會在六月下旬完結。這些學校並無用作文憑試試場,因此我們容許他們可由五月二十日開始,按校本情況就中、小學年級分兩至三個階段復課。

Vava0415 發表於 20-5-7 18:00

國際學校自行決定由20/5復課

https://www.info.gov.hk/gia/general/202005/05/P2020050500602.htm

至於提供非本地課程的私立學校(包括國際學校),由於其課程的安排、班級結構、學校的校舍空間安排及實際環境,都可能與本地學校不同,而學年一般都會在六月下旬完結。這些學校並無用作文憑試試場,因此我們容許他們可由五月二十日開始,按校本情況就中、小學年級分兩至三個階段復課。

LeeCC 發表於 20-5-6 19:57
而家好多學校無夏令時間

無咪即刻作囉。我哋夏令返早D,放1:20,無咗食飯時間,堂堂減D時間而已。夏令同冬令只係差咗一個鐘左右。

miriam 發表於 20-5-6 19:19
單純一級去補課, 易安排過全校

我估要補都係S4-S5。D form 1 仔邊個得閒理佢哋。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 20-5-10 15:14
無咪即刻作囉。我哋夏令返早D,放1:20,無咗食飯時間,堂堂減D時間而已。夏令同冬令只係差咗一個鐘左右。
...
我囡係每堂減 5mins, 減左既時數用黎上晏晝個兩堂

‹ 上一主題|下一主題