用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 CDNIS or FIS
樓主: Moonlight819
go

[小學] CDNIS or FIS [複製鏈接]

美美羊 發表於 20-6-4 11:52
咁唔知知唔知,VSA同CKY,邊間D中文好D呢?謝謝info。

可以考慮ISF,初小是以中文為主7成中文。我朋友孩子都要有兩個中文老師才追得上。多內地人讀加上台灣人他們的中文是很利害。想到高小會逐漸轉回英文而且考IB,應該適合你。

964000 發表於 20-6-6 08:38
CKY中文會好D,基本上是local school, 大部分是local人,playground language也會有中文,又有IB讀,應該 ...

但要留意有得必有失,好像local school中文好些,英文多數差些,識人小朋友讀CKY, 後來想轉正式的IS,但因為英文不夠好,直至中學也轉不到。

Moonlight819 發表於 20-6-7 00:08
但要留意有得必有失,好像local school中文好些,英文多數差些,識人小朋友讀CKY, 後來想轉正式的IS,但因為 ...
完全明白就算雙語也有差異,暫時看來,我覺得有VSA, CADIS的水準,我已覺得很滿足。我只是怕將來若他們要在華人地方發展,沒有些根基是會比其他人困難的。
我表姐夫是真正ABC, 婚後,跟我表姐來了香港,工作上因長着一副中國人臉孔,卻不懂中文而成為他一直的障礙。香港已是一個中西滙萃的地方了,對嗎?我不能預測孩子們將來,也只好給他們預備多一些。

回覆 Moonlight819 的帖子

CKY 唔係英文playground language?

SIS的中文會跟VSA同CDNIS差不多嗎?間間都好難入,差不多的都想試試。

SIS 中文一定會比CDNIS 好,不過佢哋學簡體字. 同埋佢哋行新加坡教學,會傳統啲. 幼稚園上堂的時候,都係一定要坐定定在自己的桌子和椅子,沒有這麼多探索. VSA 和 CDNIS 行 IB, 多一些探索.

bighang 發表於 20-6-7 23:21
回覆 Moonlight819 的帖子

CKY 唔係英文playground language?

其實九成九也是本地香港人,你可以想像他們的playground language.

美美羊 發表於 20-6-4 21:53
我不知道孩子的將來會不會到大陸去,但是今日可以的話,就為他們做多些準備。看看今日的新聞,我並不覺得黃 ...

我和你想法一樣。我預計自己小朋友會到外國讀書, 會否留在當地工作就看他們的能力和意願。但作為家長我會培養佢地能夠在香港和大陸工作的能力。我剛畢業出社會時如果有能力但不擅中文的話好的工作機會還是有很多選擇。但現在形勢已大大不同, 我相信將來香港工作環境只會與內地更密切,對中文要求愈來愈高, 文件也可能會用中文, 中文不流利的香港人的優勢會被削弱。

你孩子現在幾歲?其實上面有家長講得很對,依家IS系佢揀學生,不是學生揀IS,多報幾間,收咗再頭痛選邊間吧,依家應該參加多些不同學校舉辦的school tour或open day (if any),多瞭解不同IS同睇吓自己有無feel先,到面試時孩子也一同感受吓各學校,到時便會有另一番體會。再者,只要在香港讀書,不論IS or LS,中文點勁都唔好寄望可以跟國內人相提並論,真的只能作有限度溝痛(written or oral皆如此)。

Jmachi 發表於 20-5-14 17:33
我小朋友在G1, 不太清楚高小程度.

有朋小朋友G2 從local school 轉到CDNIS,他跟我說CDNIS G2(emoji)️ ...

想問你小朋友有沒有參加過學校的after school activity? 你覺得好嗎?

有沒有CDNIS Grade 3 WhatsApp group 呢?

Jane1983 發表於 20-6-4 19:27

單講local school的中文,除了個別特別厲害的,一般亦達唔 ...
就算你講幾流利普通話都係無用,始終都係香港人。以前香港人讀完中學先學普通話,咪一樣可以係大陸工作。

大陸個個都學英文想係香港,外國工作,反而好多香港人唸住返大陸工作?

Moonlight819 發表於 20-5-5 11:33
知道兩間學校也都是很好的學校,所以不知怎樣選擇,自己偏向喜歡繁體中文,有沒有jm可以給些意見呢?
...
FIS 要好早申請先得,中文係簡體,每星期只有一堂。 因為已經要學法文,中文只係第三語言。

我自己去過FIS 簡介會2次,我好鐘意呢間學校,覺得理念,老師,辦公室人員等都好好。FIS TKO主要收有外國護照學生,JARDINE 不受限制。

回覆 Osiana 的帖子

我係回應番果位網友的問題,唔係話想返大陸工作。
未來好難講,世界係5年10年以後係點,真係睇唔清。Keep more doors open係好事。係香港學中文唔係難事,達到正常聽講讀寫係做得到的。
‹ 上一主題|下一主題