用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 CDNIS or FIS
go

[小學] CDNIS or FIS

知道兩間學校也都是很好的學校,現在有兩間的offer,所以不知怎樣選擇,自己偏向喜歡繁體中文,有沒有jm可以給些意見呢?

Moonlight819 發表於 20-5-5 11:33
知道兩間學校也都是很好的學校,所以不知怎樣選擇,自己偏向喜歡繁體中文,有沒有jm可以給些意見呢?
...

睇吓你哋自己要啲乜.

GCSE & IB vs full IB;
More Chinese learning (second language) vs less Chinese learning (third language)

Jmachi 發表於 20-5-5 19:40
睇吓你哋自己要啲乜.

GCSE & IB vs full IB;

想請教GCSE & IB 和full IB有什麼分別呢?

Moonlight819 發表於 20-5-5 19:42
想請教GCSE & IB 和full IB有什麼分別呢?

GCSE (英制)如以前嘅會考,較structure.
IB 着重思考, research, project

FIS: 行GCSE 到 最後兩年先會轉IB.

CDNIS:. 全IB- 由幼稚園到高中

Jmachi 發表於 20-5-5 22:57
GCSE (英制)如以前嘅會考,較structure.
IB 着重思考, research, project

Thanks for your information! Did you choose CDNIS for your child?

不知有沒有現在cdnis的家長可以講下學校的學習環境和curriculum呢?

Cdnis 是否每星期有四堂中文?

每星期有七堂中文.

Jmachi 發表於 20-5-13 21:10
每星期有七堂中文.

請問知道CDNIS 高小的中文程度嗎?

小加子 發表於 20-5-14 10:10
請問知道CDNIS 高小的中文程度嗎?

我小朋友在G1, 不太清楚高小程度.

有朋小朋友G2 從local school 轉到CDNIS,他跟我說CDNIS G2(emoji)️文程度跟 local school P1 程度差不多

一星期七堂在IS來說真的算很多!

想請問CDNIS要買debentures 的,但網上我找不到資料呢!

同埋想請教如果想黎緊插班G2, 需要筆試嗎?

謝謝 (emoji)(emoji)

回覆 nyip 的帖子

收咗先買的。

nyip 發表於 20-5-30 05:05
想請問CDNIS要買debentures 的,但網上我找不到資料呢!

你不是小朋友有SIS offer嗎? 為何又想轉呢?

nyip 發表於 20-5-30 05:05

你可以搵學校預先排定debentures, 如果你小朋友on waiting list, 係會有機會優先入到,入咗先比錢...

Choochootrain 發表於 20-5-30 10:33
你可以搵學校預先排定debentures, 如果你小朋友on waiting list, 係會有機會優先入到,入咗先比錢... ...

請問debentures 要幾多? 我找不到資料呢! 另,可向學校預先排debentures?

nyip 發表於 20-5-30 12:03
請問debentures 要幾多? 我找不到資料呢! 另,可向學校預先排debentures?
唔知今年幾多,上兩年百一/二萬,係可以排debentures, 排咗如果你on waiting list 會有機會優先入,但你入咗就一定要買,到讀完先可以賣,但如果你入咗先去排就一有人接你就除時可以賣

回覆 nyip 的帖子

我諗你要直接打去 admission 問最update資訊, 朋友前年去 school tour 時問過 admission , 佢哋話 debenture 對入學冇乜大幫助,所以學校都冇特別推debenture ,叫佢地入咗學先考慮,以投資方面去考慮買唔買多個為咗priority而去買。

Choochootrain 發表於 20-5-30 17:47
唔知今年幾多,上兩年百一/二萬,係可以排debentures, 排咗如果你on waiting list 會有機會優先入,但你入 ...

上星期老公已問,現在百五萬。

Snowman_123 發表於 20-5-30 19:22
回覆 nyip 的帖子

我諗你要直接打去 admission 問最update資訊, 朋友前年去 school tour 時問過 admissio ...
對入學係冇幫助,但如果你係waiting list就有幫助..,