用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗趙聿修通識科有問題
go

元朗趙聿修通識科有問題

教育局跟進,家長會揀呢間學校嗎?

李大人 發表於 20-5-5 08:10
同港台一樣,作為官立機構,不被河蟹就要面對壓力。其實好睇家長既取向,我估中產家長會鍾意,低下層就未必。

Band 1 學校,家長會唔揀?

王家爸爸    發表於 20-5-11 11:17

PeterWong2012 發表於 20-5-5 10:15
Band 1 學校,家長會唔揀?
可以揀鄉中,崇德,信義

覺得有問題,咪番大灣區讀,果邊方向資訊一定正確!

王家爸爸    發表於 20-5-11 11:10

carven1977 發表於 20-5-5 10:20
覺得有問題,咪番大灣區讀,果邊方向資訊一定正確!

香港就係大灣區,唔喜歡中國可以番英國,英女皇一定正確

fannyym 發表於 20-5-5 10:19
回覆 李大人 的帖子

趙聿修通識科當然無問題,只是討論無分階層,今日香港言論空間被割。希望尊重歷史,尤 ...
新聞唔係呢一篇,等教育局出報告

通識的目的, 係培養學生多角度思考。要多角度思考, 不同正反觀點意見都應該可以攞出來討論, 從來政治都無話對錯, 只係立場不同而已。

每人接納包容程度不同, 家長可以根據自己接受程度選校

通識科主要學習多角度思考,如果覺得間中學唔啱自己/自己仔女,可選擇唔揀。

正如揀中學可以唔揀其他宗教/齋校或男女校/英文通識或中文通識等等等

香港仲有自由選擇自己喜愛的學校。

庸人自擾

庸人自擾

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

播訪問片段要求學生勾選馮對身份認同的看法,又無叫你認同人地睇法,只係叫你試從別人觀點講出自己對某事既睇法,如果咁都認為有問題,應該叫舉報個D人返去讀返書學習如何成為一個有思想既人。

王家爸爸    發表於 20-5-11 11:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-11 08:58
播訪問片段要求學生勾選馮對身份認同的看法,又無叫你認同人地睇法,只係叫你試從別人觀點講出自己對某事既 ...
咁樣法輪功,李洪志都可以在堂上播?在美國係唔可以宣揚共産主義,有學生在圖書館借馬克思書藉,一樣會被拉搜查,呢個同個人思想無關係,又唔見美國人無思想?

通識科不是洗腦科,是讓學生學習獨立思考的學科。
公開考試或校內試的評分標準從來都沒變,即你同意那一方的觀念都可取分,只要是言之成理,有論點有論證有自己角度便可以。
如果不熟悉出卷或評核方式而莽下判斷,實在是對老師和學校不公平。我們不再是文革的時代,大家要理智些。

回覆 李大人 的帖子

路過。非趙中舊生/家長。

1. 如果係教材有問題,應集中講教材本身有咩問題。

2. 法輪功/李洪志,睇你點用。引用當年央視新聞聯播片段,指"法輪大法研究會,破壞社會穩定,當局依法予以取締",又有無問題?

3. 美國共產黨係可以合法公開活動嘅。不過無咩政治能量咁解。上屆大選無派人選,撐希拉里添。

所有教材,應該唔可以違反基本法作為原則,教育局係有七大宗旨