用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 覆課有期了,大家對今學年餘下的學段有咩睇法? ...
樓主: vin105
go

覆課有期了,大家對今學年餘下的學段有咩睇法? [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-5-9 14:27
//要佢放好本書,要佢掛好件衫,要佢去完廁所沖廁,要佢入門放好對鞋//

麥兄點解你唔早10年出呢個帖?我 ...

我們最近花了兩天,呀女一起幫手,執好晒廳和廁所雜物,她現好緊張別人整亂整污糟地方,好有手尾
只有變成她的責任,才會着緊。

Jane1983 發表於 20-5-9 22:59
大老爺,你要講清楚前因後果,咁又係另一件事。咁係無記性,輕好多。

不如放一桶水係廁所,萬一有人沖緊 ...

結果就係無沖俾我見到坨嘢丫嘛!依家俾我鬧得多,無啦。有人沖涼就忍住唔all住。

little_yolky 發表於 20-5-10 09:19
結果就係無沖俾我見到坨嘢丫嘛!依家俾我鬧得多,無啦。有人沖涼就忍住唔all住。
...

講到尾,都係乖!

vin105 發表於 20-5-9 11:32
仲應該去唔到旅行!

旅行?不去一年也不是大問題吧,萬一碰上"鑽石公主號"事件,得不償失!

回覆樓主:

連續23日零本地確診或斷纜  66歲婦人無外遊疑染疫

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200512/bkn-20200512183109752-0512_00822_001.html

更多勁爆猛料,請下載《東網》APP:
http://bit.ly/2w9ebqD

ksorange 發表於 20-5-12 20:18
連續23日零本地確診或斷纜  66歲婦人無外遊疑染疫

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200512/bkn-202005 ...

楊局長今日(13/5)講復課安排不變

https://www.hk01.com/社會新聞/472363/新冠肺炎-最新-教育局長楊潤雄-復課安排維持不變

【14:56】教育局局長楊潤雄表示,復課安排維持不變,提醒學校需要遵守衞生感染控制措施。就再度出現本地新型肺炎確診個案,楊潤雄稱疫情會反覆,呼籲全港市民維持個人衞生,盡量減少社交活動及保持社交距離。他又稱有待衞生署進一步調查個案,教育局會因應調查發展與衞生防護中心協商復課安排。

little_yolky 發表於 20-5-9 14:27
//要佢放好本書,要佢掛好件衫,要佢去完廁所沖廁,要佢入門放好對鞋//

麥兄點解你唔早10年出呢個帖?我 ...

去完廁所沖廁都要叫的嗎??

我叫我仔放好對鞋,叫了足足3年,佢終於唔駛我再叫了。

但現在叫緊佢離開房間要關風扇,可能因為冬天無乜開風扇,叫得唔夠持續,所以未能成功!
希望每天開心渡過 ;-)

ar_mak 發表於 20-5-16 12:51
我之前講果個’只教放好對鞋’,係一個套餐黎,而家你就食完頭盤勒。

離開房間要關風扇,做法是一定正確嗎 ...

如果佢只係離開一陣,唔關風扇我無話佢。

但每次都係離開了幾粒鐘,先被我發現無關,我咪話佢,不過佢都係仲未記得。

房燈都有時幾粒鐘唔關,不過無風扇咁高頻率,因為日頭無開燈。

ar_mak 發表於 20-5-16 21:35
你由佢細個開始,就提醒佢要放好對鞋,呢樣野花左你3年時間。

現在我提出一個建議,為左唔好忘記關風扇, ...

我第一個反應係諗有無咁樣的時間制賣,第二個反應係覺得無,就諗係咪要換過個風扇。

回覆 Jessy 的帖子

提吓佢,離開房熄燈關風扇呢d係生活習慣,唔係好大缺點,養成個習慣就得。如果一個細路最令人頭痛係呢d,其實真係好小事。

ar_mak 發表於 20-5-17 06:25
咁暫時我地可以得出一個結論:每次都強迫自己要記得熜風扇,可能係有一定困難而且未必可行,可以考慮下用其 ...
因為你問我第一反應,如果唔係我可能真係會答你:市面上邊有風扇每15分鐘自動熄!
我決定我自己每15分鐘入房熄左佢個風扇,睇下佢有乜反應

Jane1983 發表於 20-5-17 07:41

提吓佢,離開房熄燈關風扇呢d係生活習慣,唔係好大缺點,養成個習慣就得。如果一個細路 ...

呢樣唔係佢最令人頭痛的地方,佢最令人頭痛係事事都求求其其,亳不認真,不論學業或佢自己的興趣都係咁,真不知道將來佢工作態度會點,不過我都控制唔到咁多了。

求求其其呢樣係唔好,但亦非常常見。細路哥其實好多都係咁,細個已經對自己好高要求,精益求精的人畢竟好少。
鼓勵吓,佢搵到自己的興趣或者強項,會開竅,條路就會更順。

Jane1983 發表於 20-5-17 15:50

求求其其呢樣係唔好,但亦非常常見。細路哥其實好多都係咁,細個已經對自己好高要求, ...

承你貴言啦!謝謝你!

Jane1983    發表於 20-5-17 18:10

E DC c

Poyau    發表於 20-5-22 13:56
‹ 上一主題|下一主題