用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 覆課有期了,大家對今學年餘下的學段有咩睇法? ...
樓主: vin105
go

覆課有期了,大家對今學年餘下的學段有咩睇法? [複製鏈接]

ar_mak 發表於 20-5-9 20:23
阿細係一個天使。

雖然佢睇完本書冇放番好,但有睇書。

哇!好似你咁既邏輯,EK D帖起碼少一半!無晒D阿爸阿媽狂呻帖了!好似你既邏輯,呢個世界上根本就唔會有問題兒童,世界大同!

ps. 唔係得阿細係咁,阿大都係咁衰!

ar_mak 發表於 20-5-9 20:28
呢個岩喎,個要求講得愈仔細,個女愈能夠做到你既要求。冇需要既時候,更加可以影埋相,要跟張相咁整齊去處 ...

去完廁所即刻沖廁、睇完本書放返原位、除咗對鞋要放整齊唔好東一隻西一隻、除咗件衫掛返好放入房。呢D要講得幾仔細呀麥兄,simple sentence嚟喔!

ar_mak 發表於 20-5-9 20:40
咁你教女果陣呀,係鬧佢之前,先講出一個優點,然後你再作出建議,佢係咪會有更好既接受能力呀?

PS:而 ...

唔係我唔想優雅,當你去廁所時,一打開個廁板,見到一大坨poo poo,真係即刻火燒心,仲點諗得出鬧爆佢以外既嘢呀請問!

Jessy    發表於 20-5-16 11:46
Jane1983    發表於 20-5-9 20:49

回覆 ar_mak 的帖子

可能係,佢真係跟到做,呢件事無再有衝突。
其實我對佢做家務係無乜要求,但自理真係需要佢做好。我唔想佢每年去camp或者第日出國讀書,搞到神憎鬼厭。我希望佢比較可人d,個個鍾意同佢相處。

回覆 little_yolky 的帖子

呢個真係要好認真好認真地同佢講清楚,罰得甘d,一個星期無電子產品,或者無零食,乜都好。
如果係我女,真係會打,雖然我唔熱衷體罰的家長。

ar_mak 發表於 20-5-9 21:41
阿細:唔使小事化大既,裝一個自動沖廁感應器咪得囉~

PS:我成日都覺得阿細係一個醒目女。

呢d真係人之惡,自己仔女都厭惡,何況外人?

呢樣搞唔掂,真係好大劑,邊度都唔使去

ar_mak 發表於 20-5-9 21:43
係架,做人讀書唔叻做事唔醒其實係冇野既,但真係唔好成日煩到人,煩到人既人,真係好難出黎搵食。 ...

係ga。你話自己自理能力好,仲有多少愛心和餘力照顧埋吓身邊的人,咁樣幾咁得人鍾意呢!

ar_mak 發表於 20-5-9 20:50
’阿細,係咪你冇沖廁?!’

’係呀,不過我見家姐都冇沖,咪都唔沖囉,所以先夾埋有咁大督屎’

唔係!實情係我哋屋企水壓唔夠,如果有人沖涼時沖廁,個熱水爐D水會忽冷忽熱,所以,小朋友見有人沖涼就唔沖廁。但問題係人哋沖完涼佢哋無去沖返坨屎呀!

little_yolky 發表於 20-5-9 22:28
唔係!實情係我哋屋企水壓唔夠,如果有人沖涼時沖廁,個熱水爐D水會忽冷忽熱,所以,小朋友見有人沖涼就唔 ...

大老爺,你要講清楚前因後果,咁又係另一件事。咁係無記性,輕好多。

不如放一桶水係廁所,萬一有人沖緊涼,就用桶水沖廁lor。

Jane1983 發表於 20-5-9 22:02
呢d真係人之惡,自己仔女都厭惡,何況外人?

呢樣搞唔掂,真係好大劑,邊度都唔使去

當你問責時,阿女話 : 我喺出邊唔係咁。你點回應?
總之我喺屋企就係咁。

回覆 S-Kwok 的帖子

我會同佢講,好的行為邊度都要咁做,養成良好習慣,就幾時會係咁做,咁樣反而輕鬆。
呢d真係習慣咗就好易,好似我之前鬧佢搞亂洗手間,佢而家每次順手放好,根本就不廢吹灰之力,一d都唔難。我有時係佢浸浴時巡吓,同佢打吓牙較,幾ok呀。其實有規有矩,減少大家摩擦,細路都有so,佢願意順從。

回覆 ar_mak 的帖子

我覺得一個女仔,如果性格溫婉,樂與關懷和照顧身邊的人 ( 唔係一路幫一路魚肉人,比足氣你受果種,或者叻唔切、認晒叻果隻),性格咁可人,一定好多朋友,生活一定快樂好多。
至於「好人無好報」和「好心做壞事」,呢d係分寸,要學習點拿捏。前者我近一兩年開始有教我女,唔想有破事發生係自己身上,最好就係避開爛人,小心選擇朋友,。
‹ 上一主題|下一主題