用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1九龍城的選擇?
樓主: hk53926436
go

B1九龍城的選擇?   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 20-5-6 13:52
SPC?

Phy: 83/126, 4+: 81.93%, 5+: 57.83%. ...........即 48人5+
SPC近年一定唔係褪色
呢間係令郎同級個間係2019年既情況。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chun媽 發表於 20-5-5 08:22
如果沒記錯,黃芴南好似只有M2,沒有M1; 又如迦密,只能選4科core+3科選修,但開平就能揀4科core+3科選修+M1 ...

當年我就系考慮到選科彈性的關係於果斷揀左呢間

YmOra    發表於 20-5-6 17:21

其實, 開幾多班, 學校係俾學生選擇, 再編排, 唔係學校只開一班, 係滿足學生需要, 請別誤會, 20 個學生開一班, 咁咪一班

hkpapa852 發表於 20-5-6 13:12
所以男仔想讀理科,真係唔好貪gimmick,去真正男校讀書。

褪色港島男校4+率唔夠迦密吸睛,但實際上表現係 ...

個人覺得唔係,純男校的理科學位更緊張,我估九成的男仔都想揀理科而非五成;反而在男女校中,女生數學或比較弱而唔敢揀數理,就造成績中下游的男生亦有機會揀理科。
好似話迦密的女生有6成多,所以相對理科的需求無咁大

小鹿揀學校 發表於 20-5-6 12:35
其實你我都不是迦密的家長,又不是想入迦密的家長,各自表述自己觀點都是好事,讓後人自行判斷…

講得好,可見揀中學一定要睇該校高中選科的情況,總之,有得揀就係皇帝,無得揀就好閉翳。

chun媽 發表於 20-5-6 15:16
講得好,可見揀中學一定要睇該校高中選科的情況,總之,有得揀就係皇帝,無得揀就好閉翳。
...

對津校來說,教師資源已定,如該校只得一位physics老師,唔會話明年突然變成2位physics老師,所以各津校的高中選科情況唔會有大轉變

小鹿揀學校 發表於 20-5-6 13:52
SPC?

Phy: 83/126, 4+: 81.93%, 5+: 57.83%. ...........即 48人5+

好勁

YmOra 發表於 20-5-6 12:54
純個人睇法,留意咗迦密咁耐,迦密成績不繼上升,吸引咗好多頭10的學生,身邊的jm們都係因為迦密DS ...

對呀,physics唔易讀,現在的學生揀科千奇百趣,不再囿於physics, chem, bio, 一些女生只會揀chem, bio., 再搭其他如history or econ, 等等,如果唔揀工程的學生未必會讀physics;
亦有男生中史名列前茅,高中揀中史、chem、Econ, 最後讀Law

YmOra 發表於 20-5-6 11:40
一般都係以"數學科"級名次作優次選M1M2,原來貴校以分數達80%作標準,難度十分高,怪唔得只有1x ...

80% ,啊女讀了六年,印像中未試過見8字頭, 佢有讀M1, M1 成績高過Core

chun媽 發表於 20-5-6 15:31
對呀,physics唔易讀,現在的學生揀科千奇百趣,不再囿於physics, chem, bio, 一些女生只會揀chem, bio.,  ...

係呀!女生多數揀chem、bio唔揀phy,加上一般男女生比為男4女6,就算所有男孩子(53人=132x40%)都讀phy都不是填滿2班只有1班半,更何況有千百種配搭,男孩子不一定選擇phy。個人認為,中學有開一班係OK的,如果有2班就更好,因為有得嘗試讀下,唔得咪drop走囉!

lm251099 發表於 20-5-6 15:41
80% ,啊女讀了六年,印像中未試過見8字頭, 佢有讀M1, M1 成績高過Core
...

我女間中學一定無你囡囡間咁深,阿女都有90%。

CMMANDY 發表於 20-5-6 14:47
其實, 開幾多班, 學校係俾學生選擇, 再編排, 唔係學校只開一班, 係滿足學生需要, 請別誤會, 20  ...
認同呀!我估間間中學都會响中三時以學生的意向為"藍圖"制定下年度選修科的配搭。故,你講得啱呀!係滿足學生需求。

chun媽 發表於 20-5-6 15:11
個人覺得唔係,純男校的理科學位更緊張,我估九成的男仔都想揀理科而非五成;反而在男女校中,女生數學或 ...

十分認同呀!男校男生的"競爭"更激烈,認同有九成人都想讀理科。個人認為,男女校已經"分散"咗好多強理科男,男校只是比較"集中"而矣!

chun媽 發表於 20-5-6 15:11

個人覺得唔係,純男校的理科學位更緊張,我估九成的男仔都想 ...

我覺得個重點不在男校定男女校
而係究竟有冇高攀入左一間自己力有不逮的學校
因為學校一般以中三時的成績來排優先次序揀科
如果入左一間平均程度遠高於自己程度的學校
面對強大競爭,無論是男是女,自己都係會選到揀剩尾的科目
就算可選三科,到最後可能搞到文理商各一豬頭骨
我是護書簿

chun媽 發表於 20-5-5 18:32

竟然搵到N年前選科表,可見開平高中選科好有彈性

是不是最多32人可全選phy chem bi?
我是護書簿

losoco 發表於 20-5-6 22:58
是不是最多32人可全選phy chem bi?

不會,phy2班,chem3班,bio 2 班,怎會最多32人呢?

losoco 發表於 20-5-6 22:15
我覺得個重點不在男校定男女校
而係究竟有冇高攀入左一間自己力有不逮的學校
因為學校一般以中三時的成績 ...

努力吾一定有回報, 但我相信, 無論孩子和家長, 也是一同向理想進發, 人生路中, 吾一定平步青雲,可況係一群青少年, "力有不逮"這言詞, 聽落好像太重了, 反而我覺得, 人的志向會變, 吾同經歷, 令人改變, 我相信好多家長, 也遇上不一樣的感受, 小六的成績, 所謂邊個未風光過, 派位時的喜悅, 大家仍記起都笑, 孩子成長, 唔再只聽父母的話了, 有他們的主見, 放手和相信孩子, 吾好再為左面子, 為左用自己把尺, 去決定孩子的一切, 他們有能力, 向理想進發, 吾係選理科, 才是成功的, 一樣米養百樣人, 人人不同的

chun媽 發表於 20-5-6 15:16
...

祝願 貴公子順利選到心儀科目。

YmOra 發表於 20-5-6 12:54
純個人睇法,留意咗迦密咁耐,迦密成績不繼上升,吸引咗好多頭10的學生,身邊的jm們都係因為迦密DS ...

除了睇input,其實資源都好重要,我個仔估唔夠老師教phy, chem,所以冇辦法開兩班,不過佢哋中買班唔似中一至中三每班平均咁多人,我見理科班喺多人啲,中史果班可以得20+人

CMMANDY 發表於 20-5-6 23:23
努力吾一定有回報, 但我相信, 無論孩子和家長, 也是一同向理想進發, 人生路中, 吾一定平步青雲,可況係一群 ...

講得非常好,我侄仔數學成績好,但他唔鐘意讀工程,所以無揀physics, 高中揀Econ、Bafs、M2,結果大學讀精算系。
上到中學,家長以為安排最好給子女,但子女有自己一套,只能跟他們分析,最後是他/她自己抉擇,走自己的路。
但是,他們有無選擇權呢?那就在乎學校的高中選科,所以家長就要留意中學高中選科的情況,而不是一味只追求B1A中學。
在EK多年,好多升中家長常常問幾間B1中學,哪間好D,但很少人會考慮高中選科的情況。
所以,日後升中家長除了考慮中學的成績、校風外,也要多留意高中選科的情況。
‹ 上一主題|下一主題