用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1九龍城的選擇?
樓主: hk53926436
go

B1九龍城的選擇?   [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-5-6 09:04
個人認為,大多數中學都係只開一班phy,而少數嘅如"旅港"能夠開2班實在低贊,但身邊識嘅"迦密人"多數 ...
但迦密是有約70位男生的B1A名校噃!
看看數據,每年約五萬考生,約一萬人考physics, 大圍唔分B123都20%考physics啦,但是迦密B1A嚟㗎噃...

lm251099 發表於 20-5-5 19:15
其實意義不大,有啲學校會係S3 學期初俾學生預選,再跟據學生嘅意願來開科,分分鐘年年都吾同:happ ...

係呀!有時聽到D中五生向D中四生講話你哋D組合好好揀喎!總係覺得隔離飯香。其實,係學校盡量就用家的選擇而砌出嚟嘅組合圖啫!

YmOra 發表於 20-5-6 09:29
80%可以指"級名次"

係數學考試分呀!所以今年take M1/M2人數1x個,其他屆我唔知。

但phy chem就冇特別要求,各開到2班
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

小鹿揀學校 發表於 20-5-6 09:40
看看數據,每年約五萬考生,約一萬人考physics, 大圍唔分B123都20%考p ...

我校頭5一般都係以協恩、迦密和華英為目標,當中以"文人" 和 "商人"為多,愛理嘅僅只1人,平均都係20%左右,與應考比例差不多。

以DSE2019為例:
www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDS ... stat19_2.pdf#page=9
物理:10214應考;來自425間中學;應考平均24人/間

以2019當時未加人的班人數應該為:32人/班
以一級四班的中學計::
24 ÷ (32×4) × 100%=18.75%

迦密DSE2019成績為:
https://www.carmelss.edu.hk/site ... let-2019.pdf#page=9
33222=96.6%=113 ÷ 117 × 100%
聯招派位率=94.9%=111 ÷ 117 × 100%

所以,
迦密:2019DSE應考人數估計117人左右,以物理科學生有20人計。
即物理科應考比例為:
20 ÷ 117 × 100%=16.8%

差距不是太多。仲有,我上面係以中六仍然有每班32人計算,
沒叩減六年後有學生離校數字。如果叩減埋可能出現差距收窄。
甚至乎低於迦密的百分比數字。

gracelam 發表於 20-5-6 09:59
係數學考試分呀!所以今年take M1/M2人數1x個,其他屆我唔知。

但phy chem就冇特別要求,各開到2班

一般都係以"數學科"級名次作優次選M1M2,原來貴校以分數達80%作標準,難度十分高,怪唔得只有1x人。但,好奇想問問,以兩班phy人數計起碼應該有60人或以上,如果M2以15人計咪好唔夠分比60人嘅phy生囉?!競爭一定十分激烈。不過,我校M1M2都係同樣難入。

YmOra 發表於 20-5-6 11:40
一般都係以"數學科"級名次作優次選M1M2,原來貴校以分數達80%作標準,難度十分高,怪唔得只有1x ...

今年2班揀phy加埋大約4x人,而且讀phy又未必一定想讀M2。

老師話數學有"資質"先好揀M2,唔係會好痛苦。

gracelam 發表於 20-5-6 11:52
今年2班揀phy加埋大約4x人,而且讀phy又未必一定想讀M2。

哦!係咁又唔算比例少競爭大,因為:

DSE2019
物理:M2=10214:4345
     ≈ 40:17

參考資料:

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... stat19_2.pdf#page=9

看看數據,每年約五萬考生,約一萬人考physics, 大圍唔分B123都20%考p ...
按照迦密份Pamphlet (PDF P.8):
https://www.carmelss.edu.hk/site/wp-content/uploads/2015/12/CSS-school-pamphlet-20191.pdf

應該高中一級有~160人,開得一班Phy同Chem又真係太少

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gracelam 發表於 20-5-6 11:52

4X人即係連30%都唔夠(學校自己話每級4班,有40人一班)。

相比起男校起碼50%學生可讀Phy,落差都幾大

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-6 12:18
4X人即係連30%都唔夠(學校自己話每級4班,有40人一班)。

相比起男校起碼50%學生可讀Phy,落差都幾大 ...

開2班最多可60人,不過今年只有4x人揀phy.

男校50%可讀,都唔係50%會揀, 不過比例上一定多過男女校/女校。

世事如棋, 或者2 年後, 又多d 理科人呢

hkpapa852 發表於 20-5-6 12:15
按照迦密份Pamphlet (PDF P.8):
https://www.carmelss.edu.hk/site/wp-content/uploads/2015/12/CSS-school ...

13x 咋

YmOra 發表於 20-5-6 11:31
我校頭5一般都係以協恩、迦密和華英為目標,當中以"文人" 和 "商人"為多,愛理嘅僅只1人,平均都係20 ...

其實你我都不是迦密的家長,又不是想入迦密的家長,各自表述自己觀點都是好事,讓後人自行判斷…

個人認為..
迦密學生能力高(B1A),=競爭大?….但physics學額少(18%),=入讀困難?..
對有志於 engine, 醫療三寶 發展的同學,報考迦密前真係要三思三思!
.

多年迦密Phy Chem 4+維持9X%,但只開一班…(照計"自由市場",一定會吸引一些比較平庸的學生去讀,執個4+都唔錯丫,從而導致要多開一班,除非是"計劃經濟")
..
到底是迦密教得好,再平庸的學生都比佢教到physics4+...…還是具有拿3能力的學生其實是根本入不了場..
..
要知道,Physics拿3去報醫療三寶,因有加乘因素,優勢比econ拿4/5還要高....

dokaming2014    發表於 20-5-6 19:28

CMMANDY 發表於 20-5-6 12:28
13x 咋

唔係117人嗎?

YmOra 發表於 20-5-6 12:38
唔係117人嗎?
, 中一時32人一班, 中六原來得番117 人, 謝謝妳更正

YmOra    發表於 20-5-6 12:54

小鹿揀學校 發表於 20-5-6 12:35
其實你我都不是迦密的家長,又不是想入迦密的家長,各自表述自己觀點都是好事,讓後人自行判斷…

純個人睇法,留意咗迦密咁耐,迦密成績不繼上升,吸引咗好多頭10的學生,身邊的jm們都係因為迦密DSE成績亮麗和坊間經常掛口邊嘅4+%高而揀迦密,咁!其實又好正常嘅!我認為頭10嘅學生強文強商或強文愛商嘅人數大大的比純愛理科嘅人多,個人認為"物理科"比較特別,愛讀的人會是純愛理的人機會大DD啫!由於,頭10嘅人又揀迦密嘅多是文商腦為主嘅,高中會選物理嘅就自自然然會少,故整體迦密响哩段時間比較走向"文商"似,將來就好難講,因為好睇in-put如何嘛!

gracelam 發表於 20-5-6 12:24
開2班最多可60人,不過今年只有4x人揀phy.

男校50%可讀,都唔係50%會揀, 不過比例上一定多過男女校/女校 ...

以今年度2019-2020為例:
即當年為2014-2015中一學生,
記得當年自行收生學位:40個,
當時迦密係有參與211減派,
即中一學額:132人,非160人,
即表內160人不是"描述"實際""就讀總人數""。

參考資料:
https://www.carmelss.edu.hk/site ... pplication_Info.pdf

小鹿揀學校 發表於 20-5-6 12:35

所以男仔想讀理科,真係唔好貪gimmick,去真正男校讀書。

褪色港島男校4+率唔夠迦密吸睛,但實際上表現係好恐佈!

Phy: 83/126, 4+: 81.93%, 5+: 57.83%
Chem: 88/126, 4+: 81.82%, 5+: 61.36%

hkpapa852 發表於 20-5-6 13:12
所以男仔想讀理科,真係唔好貪gimmick,去真正男校讀書。

褪色港島男校4+率唔夠迦密吸晴,但實際上其實表 ...

好勁呀!妳咁多資料既

hkpapa852 發表於 20-5-6 13:12

褪色港島男校4+率唔夠迦密吸晴,但實際上其實表現係好恐佈!

Phy: 83/126, 4+: 81.93%, 5+: 57.83%
Chem: 88/126, 4+: 81.82%, 5+: 61.36%...
SPC?

Phy: 83/126, 4+: 81.93%, 5+: 57.83%. ...........即 48人5+
Chem: 88/126, 4+: 81.82%, 5+: 61.36%..........即 54人5+

“如果”只開1班 Phy/chem, phy/chem 5+ 100%   

‹ 上一主題|下一主題