用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一轉校請給意見
樓主: 小雞組
go

中一轉校請給意見

小雞組 發表於 20-5-4 16:32
多謝你!你們的留言多咗小小信心!今日有打個電話去心儀學校,大概話下學期未知有冇成績參考!復課後再致 ...
通常學校聽電話的書記態度都好唔到去邊,唔使理。bookmark 心儀學校網頁,每星期上去睇有冇消息,再定時打電話去學校諮詢。

知道(emoji)(emoji)謝謝你!

b3410 發表於 20-5-4 16:37
小學的成績屬於哪一個banding? 還是學校好神秘,全部都唔知?
如果想插band2 學校,揀多幾間目標學校,自己 ...

謝謝你!小學的!過去由他過去!抱歉!吾回頭想啦!
加油!加油!現在停課,單一網上並不足夠,唯有靠自己!希望一切順利!

Jane1983 發表於 20-5-4 13:17
回覆 Yanamami 的帖子

我知呀,但以為band2應該有吧,話曬band 2都有abc wor。

一係南區勁唔夠位果D,一係估錯band,band2當B1揀果D。一定係策略勁失誤!

小雞組 發表於 20-5-4 11:36
全校83人考全級第9,中一派左港島band 3,想轉番港島band 2學校讀中二!唔知有冇機會!請賜教!
...

上面有人講今年中一有機會全級升冇人留班,但有人會中一後往海外升學(此階段走係不少家長做法),所以是有機會有學位可以填補的。加油,希望你小朋友成功,出年開心上學去,繼續努力向上

hkdad 發表於 20-5-4 20:44
上面有人講今年中一有機會全級升冇人留班,但有人會中一後往海外升學(此階段走係不少家長做法),所以是有 ...

感謝你的留言!心裡很安慰!但願如此!

回覆 little_yolky 的帖子

咁就陰公d

小雞組 發表於 20-5-4 17:00
謝謝你!小學的!過去由他過去!抱歉!吾回頭想啦!
加油!加油!現在停課,單一網上並不足夠,唯有靠自己 ...

只要不放棄,力求進步,在那間都可以開心上學。我信因為疫情,部份家庭押後移民和出國讀書,寫低心儀的所有Band 2中學,久不久詢問下,就算開學未有,又可能聖誕或農曆新年前後,又可用email查詢,叫學校有位,隨時通知你面試...  祝你小朋友成功!多些欣賞佢,加油

學校好多書記,接聽電話都冇禮貌,不用上心,加油!

goodmama2003    發表於 20-5-7 11:46

小雞組 發表於 20-5-4 20:46
感謝你的留言!心裡很安慰!但願如此!

其實今年如果全部升班,對你反而有利,因為每班有兩個留級位,全部升班無用,咪可以插班囉。

搵多幾間,打多幾個電話問問。

Wistaria 發表於 20-5-4 21:18
只要不放棄,力求進步,在那間都可以開心上學。我信因為疫情,部份家庭押後移民和出國讀書,寫低心儀的所 ...

感謝你在百忙之中抽空鼓勵!一日未有消息,心(emoji)都係不安穩不踏實,但好多謝大家的愛心支持!

小雞組 發表於 20-5-4 21:22
感謝你在百忙之中抽空鼓勵!一日未有消息,心(emoji)都係不安穩不踏實,但好多謝大家的愛心支持!
...

作為父母,明白!
放心,大家一齊替你集氣!

little_yolky 發表於 20-5-4 21:21
其實今年如果全部升班,對你反而有利,因為每班有兩個留級位,全部升班無用,咪可以插班囉。

係咪真係架!我寫底幾間了!等緊開始接受申請時間(emoji)(emoji)感謝你給我有一點希望!

Wistaria 發表於 20-5-4 21:25
作為父母,明白!
放心,大家一齊替你集氣!

多謝你們,眼淚在心裡流!感謝(emoji)(emoji)

小雞組 發表於 20-5-4 21:25
係咪真係架!我寫底幾間了!等緊開始接受申請時間(emoji)(emoji)感謝你給我有一點希望!
...

有位學校唔一定用。你仔仔學校一級得83人,應該係好B3,如果太出名學校怕唔想收,搵間校風好既試試,無咁高band都無所謂。

little_yolky 發表於 20-5-4 21:29
有位學校唔一定用。你仔仔學校一級得83人,應該係好B3,如果太出名學校怕唔想收,搵間校風好既試試,無咁 ...

我會盡量都試試!多謝你意見(emoji)(emoji)

小雞組 發表於 20-5-4 11:36
全校83人考全級第9,中一派左港島band 3,想轉番港島band 2學校讀中二!唔知有冇機會!請賜教!
...

唔使打電話去學校問的,大部分書記都唔識答你,因很多學校唔係年年收插班。直接寄信去學校,好似搵工咁漁翁撒網,就算寄左冇回音,蝕幾蚊郵費,nothing to lose 。整靚portfolio ,除中一成績表,亦可寄埋6年級成績表。如果有時間,可請孩子向最心儀的幾間學校,親筆寫信。如果是申請去年自行1、2或派位的第一志願學校,亦可講明一直心儀該校。總之表達誠意,試左無悔。記住寄多啲學校,甚至b1c也可試,有時會有驚喜。同時叫阿仔keep住做中英數練習,你唔知幾時call你筆試,但自己要隨時ready!加油!

WinnieCatCat 發表於 20-5-6 15:05
唔使打電話去學校問的,大部分書記都唔識答你,因很多學校唔係年年收插班。直接寄信去學校,好似搵工咁漁 ...

好勵志!

WinnieCatCat 發表於 20-5-6 15:05
唔使打電話去學校問的,大部分書記都唔識答你,因很多學校唔係年年收插班。直接寄信去學校,好似搵工咁漁 ...

十分多謝你!內容中有些是我忽略了!特別是六年級的情況及報告!資料提醒很實在!多謝你(emoji)(emoji)

小雞組 發表於 20-5-6 15:27
十分多謝你!內容中有些是我忽略了!特別是六年級的情況及報告!資料提醒很實在!多謝你(emoji)(emoji)
...

另外提提你,在學校的角度,收插班生不是必須亦不急切,唔好期望寄左信去好快有回覆,分分鐘學校到7月中甚至尾才處理。所以平常心吧,唔好給自己和孩子太大壓力

WinnieCatCat 發表於 20-5-6 18:18
另外提提你,在學校的角度,收插班生不是必須亦不急切,唔好期望寄左信去好快有回覆,分分鐘學校到7月中甚 ...

謝謝你給我有個心理準備(emoji)(emoji)‍♀️