用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一轉校請給意見
go

中一轉校請給意見

全校83人考全級第9,中一派左港島band 3,想轉番港島band 2學校讀中二!唔知有冇機會!請賜教!

行動最實際, 吾試無人知的

CMMANDY 發表於 20-5-4 11:45
行動最實際, 吾試無人知的

對的!多謝你鼓勵!實情係明白、知道的!但自從派左去band3對我地打擊好!已經無咩自信心!希望大家比正能量比我向前!謝謝!

回覆樓主:

簽名被屏蔽

間學校你地有揀嗎?級9都band 3,又難免失望。

jli008 發表於 20-5-4 12:22
这問band3是否好差吗?孩子讀得开心吗?若开心為何吾好好讀下去考更好位置,讀得好自信也高,將来面對DSE都 ...

多謝你意見(emoji)(emoji)孩子一直不開心!

Jane1983 發表於 20-5-4 12:23

多謝你!所有都是媽媽的錯!希望可以轉到挽回孩子對我的態度(emoji)(emoji)

回覆樓主:

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-5-4 12:33
这就要了解不开心是那方面。不开心之下都考第九,若开心去考应好些不是更好吗?有同孩子暢談不开心原因?
...

考試為能轉校!同開心吾開心去考試無關!多謝你!

要打听係先致电去心儀band2中学问下收唔收插班同查詢deadline手續之類,係度问無用。有無机大概亦無人知,印好成績表同活動、獎項之类做好portfolio寫好插班申請信好过。第一件事做左research边幾间心儀中学,為乜鍾意佢,打电話去问左先……

Jane1983 發表於 20-5-4 12:23
細校可能要級五以內先係band1, 之前hkpapa亦分析过唔少……

Yanamami 發表於 20-5-4 12:49
要打听係先致电去心儀band2中学问下收唔收插班同查詢deadline手續之類,係度问無用。有無机大概亦無人知, ...

知道!謝謝你!

回覆 Yanamami 的帖子

我知呀,但以為band2應該有吧,話曬band 2都有abc wor。

回覆 小雞組 的帖子

聽聞今年冇留班位,但我都鼓勵樓主向心儀學校申請插班,既然唔甘心留在原校,就實際行動聯絡心儀學校申請插班,這個月應該要留意各校的插班資訊了!

bbforever 發表於 20-5-4 15:56
回覆 小雞組 的帖子

聽聞今年冇留班位,但我都鼓勵樓主向心儀學校申請插班,既然唔甘心留在原校,就實際行 ...

多謝你(emoji)(emoji)

醒目開學勳章

小雞組 發表於 20-5-4 11:36
全校83人考全級第9,中一派左港島band 3,想轉番港島band 2學校讀中二!唔知有冇機會!請賜教!
...
想問清楚,小朋友而家中一考第9定小學嗰陣考第9?

如果中學考第9又未必無機會,港島都有唔少band 2校,你個係仔定女?

題外話,派得咁差係因為小學無講banding所以揀錯學校?

小雞組 發表於 20-5-4 11:36
...

為何無機會?要盡力試,唔試就一定無機會,加油!

bobbob 發表於 20-5-4 16:06
想問清楚,小朋友而家中一考第9定小學嗰陣考第9?

如果中學考第9又未必無機會,港島都有唔少band 2校,你 ...

多謝你願意花時間了解我情況!中一考全級第九!

fishballbaby 發表於 20-5-4 16:12
為何無機會?要盡力試,唔試就一定無機會,加油!

多謝你!你們的留言多咗小小信心!今日有打個電話去心儀學校,大概話下學期未知有冇成績參考!復課後再致電!但聽語氣唔係都唔係好鼓勵轉校

小雞組 發表於 20-5-4 16:24
多謝你願意花時間了解我情況!中一考全級第九!
小學的成績屬於哪一個banding? 還是學校好神秘,全部都唔知?
如果想插band2 學校,揀多幾間目標學校,自己操fit成績,因為中學插班,如果有位,又可以去試,大概全部都係坐低做卷,高分者入。