用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 三大土木工程
樓主: bb01
go

三大土木工程

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-14 23:31
打錯字啫

哈哈
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-11 14:13
或者咁講,土木工程其實是 engine 入面其中一個major ,港大/科大如想入土木工程,都要先入工程系第二年才 ...

我的理解是

建築學 應該不用計數,應該偏向於設計,要求要有一定的美學修養,同要有一定的觸覺.....
同都設計的野要有實用性

不過當然設計出來的野要起到出來.....不可以根本個形狀就無可能實現
(所以其實我念緊建築學是不是文科都入到,有無要求要Phy/M2)

力學計算交比civil 人,屋宇裝備交比BSE, mechanical, electrical等.....
同要同工程的人溝通 又可能要落下地盤.....

另外我以前問過我一個讀civil的中學同學D野
他答我 只要 會動 的力學他就吾識計
我的理解是 civil只會計靜態力學...
不過我念緊高樓大廈 D食風造成的振動同彎曲 仲有地震防震好似都關事
公路橋梁 鐵路 造成的震動 又會不會關civil事???????

另外其實就快打仗,好快會有聯軍,一定所有野打爛曬
戰後就是civil, arch, urban planning的人自由發揮/發展的空間

ANChan59 發表於 21-3-14 22:14
是生物醫學工程,不是生物醫「藥」工程。跟藥物藥劑關係不大。

有丁點關係的
有人會做drug delivery device
我是護書簿

losoco 發表於 21-3-17 16:01
有丁點關係的
有人會做drug delivery device

Also classified as medical device, not Pharma.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

phy m1 m2都很有幫助

babachau 發表於 21-9-7 16:04
phy m1 m2都很有幫助

想讀工程 Phy 同 M2 都非常重要,無修 Phy 幾乎可以同工程講拜拜。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-17 08:44
土木近年有飽和情況,真係冇乜大型基建,如果唔識人做呢行又冇人脈,出路一般而且超辛苦。有朋友兩個仔英 ...
近排又一堆大型基建等上馬,明日大魚,幾條新鐵路,幹線,應該重會起多d樓,相關工程就一樣會出籠

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我識人冇修physics, 靠兩科maths: core maths, m1 入咗科大engineering.讀緊civil.兩科maths 都攞5*.

agchan 發表於 21-9-21 22:06
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我識人冇修physics, 靠兩科maths: core maths, m1 入咗科大engineering.讀緊civil ...

讀工程數學好重要,physics 亦包含大量嘅數,若數強有5星,上到大學追番 physics 都唔算太難。