用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 三大土木工程
樓主: bb01
go

三大土木工程

Doula 發表於 20-11-16 15:28
佢哋三個intern同返工都係去唔同公司

City u個仔比同齡成熟穩重,行為舉止好得體,我估應該係比較高薪請 ...

明白,謝謝你。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-11-16 15:45
明白,謝謝你。

唔好客氣

ANChan59 發表於 20-11-15 08:35
Civil 可能骤眼睇Poly 位少,但如果加埋 Structual,可能就是同其他大学Civil 学位数差不多,只是数目分配 ...

土木近年有飽和情況,真係冇乜大型基建,如果唔識人做呢行又冇人脈,出路一般而且超辛苦。有朋友兩個仔英國 Civil 畢業,一個揾到工作留低咗,一個揾唔到嘢做返咗嚟香港,幸好佢爸爸响香港係工程師,人脈搭夠易有工作。須然我老公都做相關行業,但佢都叫阿仔唔好讀 Civil

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-17 08:44
土木近年有飽和情況,真係冇乜大型基建,如果唔識人做呢行又冇人脈,出路一般而且超辛苦。有朋友兩個仔英 ...

我多人選科及興趣沒有睇幾年后的就業市場,好聽就靈活,唔好聽就一嵩蜂。

你先生是在行內,他自然深切了解,入到行又如何!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Doula 發表於 20-11-4 14:55
我仔有三個中學同學今年土木工程畢業,分別讀HKU, UST 同 City u,HKU 同City u好快搵到工,反而UST嗰個七 ...

我囝今年UST year 2,佢S5開始時一路要入土木,都和佢分析了幾年土木唔適合佢,結果升year 2時佢揀咗電腦!

洋蔥頭媽咪    發表於 21-1-21 14:20
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

AAmother 發表於 21-1-20 18:07
我囝今年UST year 2,佢S5開始時一路要入土木,都和佢分析了幾年土木唔適合佢,結果升year 2時佢揀咗電腦 ...
電腦工程?  出路好嗎?

Chiuchoiluck 發表於 21-1-21 09:55

不知!只是揀最適合 比入Civil 的GPA要高
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

AAmother 發表於 21-1-20 18:07
我囝今年UST year 2,佢S5開始時一路要入土木,都和佢分析了幾年土木唔適合佢,結果升year 2時佢揀咗電腦 ...

咁快就已經year 2 喇,時間過得真係快
電腦呢行,睇怕第日仲要不停去進修(emoji)(emoji)我姐夫做IT,每年都仲要去讀課程enrich不過最緊要阿仔鍾意,鍾意就自然有動力

Doula 發表於 21-1-21 13:07
咁快就已經year 2 喇,時間過得真係快
電腦呢行,睇怕第日仲要不停去進修(emoji)(emoji)我姐夫做IT,每年 ...

係!時間過得好快,大家的仔仔好快又畢業
不過年年都要enrich,聽到都攰  

Chiuchoiluck 發表於 21-1-21 09:55
囡想讀IT, 但無修讀ICT,   只讀PHY,CHEM,M1,入大學讀邊科好?  (得數學比較好)

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-17 08:44
土木近年有飽和情況,真係冇乜大型基建,如果唔識人做呢行又冇人脈,出路一般而且超辛苦。有朋友兩個仔英 ...

想請教,土木工程學科係咪屬大型基建,而水泡科嘅工程學科則屬建築大廈類嗎?thx.thx

YmOra 發表於 21-3-11 10:46
想請教,土木工程學科係咪屬大型基建,而水泡科嘅工程學科則屬建築大廈類嗎?thx.thx
...

或者咁講,土木工程其實是 engine 入面其中一個major ,港大/科大如想入土木工程,都要先入工程系第二年才按成績去選擇。
土木工程以結構為主,如起樓、起橋、水管、隧道、機場跑道等都有關。
建築其實係另一樣嘢嚟,包括設計、力學、測量、建設基建有關。

除土木外,查實工程學院入面仲有幾大學系,大概包括計算機工程、信息工程、系統工程、機械工程、生物醫藥工程、電子工程等等。香港工程‍學早20年前算是神科,外國工程現時收分仍然頗高,唔係想像中咁易讀咁水泡,所以用水泡心態入隨時讀唔掂。香港變成水泡相信主因估計係出路比較窄(除非願意北上),讀得辛苦但不成正比。不過若論水泡,個人覺得理學比工程更水泡。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-11 14:13
或者咁講,土木工程其實是 engine 入面其中一個major ,港大/科大如想入土木工程,都要先入工程系第二年才 ...

謝謝你的詳細解釋。不過,想問當中講嘅"基建"不應該屬"土木工程"嗎?

YmOra 發表於 21-3-11 17:58
謝謝你的詳細解釋。不過,想問當中講嘅"基建"不應該屬"土木工程"嗎?

建築入面都會有结構和建造的概念。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-11 18:15
建築入面都會有结構和建造的概念。

icthx.thx

bb12345 發表於 21-3-11 08:59
囡想讀IT, 但無修讀ICT,   只讀PHY,CHEM,M1,入大學讀邊科好?  (得數學比較好) ...

CS or CE ,睇囡囡自己鍾意。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-11 19:02
CS or CE ,睇囡囡自己鍾意。
CS or CE有什麼分別?  🙏

bb12345 發表於 21-3-11 19:13
CS or CE有什麼分別?  🙏

https://csess.su.ust.hk/about/faq/

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-11 14:13
或者咁講,土木工程其實是 engine 入面其中一個major ,港大/科大如想入土木工程,都要先入工程系第二年才 ...

是生物醫學工程,不是生物醫「藥」工程。跟藥物藥劑關係不大。

ANChan59 發表於 21-3-14 22:14
是生物醫學工程,不是生物醫「藥」工程。跟藥物藥劑關係不大。

打錯字啫