用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 colour print
樓主: chez
go

colour print

MrBeast 發表於 20-5-5 19:45
回覆 chez 的帖子

有些ink jet model 可以改機加墨水,你去黃金隔離個商場1/f望望

我用咗HP Inkjet 1X年,都幸運地無乜事,呢部都用咗好多年,當年要取替上一部原因係果部用3合一彩色墨,太浪費了,反正機平就換咗可以分色嘅,用完一隻色換果隻~

遲啲試吓淘寶代用品先,睇吓掂唔掂,掂又可以平啲。又擔心啲色撞出嚟啲色唔掂,但又好日都唔印一張相~~~

LeeCC 發表於 20-5-7 10:21
我之前部Hp,墨盒好貴,一年買墨盒的錢貴過一部Epson

我轉用Epson一年半,仲未用曬根機送的墨水

從來都係機平墨貴,生意手法,你買咗機就要用墨,所以機可以平啲賣俾你~~~

jli008 發表於 20-5-8 00:03
已PM你了

感謝

簽名被屏蔽

mcl203 發表於 20-5-8 00:45
從來都係機平墨貴,生意手法,你買咗機就要用墨,所以機可以平啲賣俾你~~~
...

部HP唔係我買的,系親戚移居外地,話我小朋友升小學要用printer,所以俾我的,但一到高小用量多左,買墨盒買到窮

LeeCC 發表於 20-5-8 12:42
部HP唔係我買的,系親戚移居外地,話我小朋友升小學要用printer,所以俾我的,但一到高小用量多左,買墨 ...

如我先前所講,可以試吓改咗個default setting去black ink and draft mode,可以慳好多墨的。一般家用,唔使太靚,要print normal/high quality先改setting ~~~

jli008 發表於 20-5-8 12:17
回覆 little_yolky 的帖子

不用客氣,不嬲我對人都是好~~LASER機最煩就是機身太大及廢粉盒部份,我呢啲咩都 ...

mcl203 發表於 20-5-8 12:46
如我先前所講,可以試吓改咗個default setting去black ink and draft mode,可以慳好多墨的。一般家用,唔 ...

我一向都改draft mode的,不過D HP D墨真係好快用完又貴

所以我都換左用Epson入墨水的機

LeeCC 發表於 20-5-8 12:49
我一向都改draft mode的,不過D HP D墨真係好快用完又貴

所以我都換左用Epson入墨水的機

HP有個好處,亦係壞處,每個墨盒都換埋print head,質素好啲,所以貴好多~~~

若係舊款三盒一彩色又浪費啲,只要紅黃藍是旦一隻色用完,要成個換~~~

我用了三部HP all in one, color jet,到laserjet 到黑白laser

全部都係有一個問題係成日wifi print 時hang機!有冇人都有呢個問題

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-5-8 15:15
我老公講過,若長期開著唔關機就會有些問題,導致記憶體空間不夠,若是用彩色WIFI打印,打印機收回來的訊息會很 ...

原來係咁,我試試先

不過我老公部epson又冇咁嘅問題
佢都唔閂機嘅

簽名被屏蔽

interview 發表於 20-5-8 14:26
我用了三部HP all in one, color jet,到laserjet 到黑白laser

全部都係有一個問題係成日wifi print 時han ...

我都有呀,我係屋企wifi有事,或電腦wifi有事,因為手機print從來無問題,講一輪粗口,boot過部腦就print到。

little_yolky 發表於 20-5-8 16:22
我都有呀,我係屋企wifi有事,或電腦wifi有事,因為手機print從來無問題,講一輪粗口,boot過部腦就print ...

我唔會再買HP,依家想快啲用埋啲墨快d買過部

你講得好啱,部野真係成日令我想講粗口,成日怒氣匆匆咁佢息咗又開返部機

interview 發表於 20-5-8 14:26

全部都係有一個問題係成日wifi print 時han ...

Laser係有ram嘅,一般跟機都係唔大memory,普通文件無問題,飛一張大size print係有機會hang機,即係memory食晒唔夠位轉身。所以商用嘅要睇埋memory,甚或加ram~~~

Inkjet就無呢個問題,收幾多print幾多,直至print晒~~~

mcl203 發表於 20-5-8 12:51

HP有個好處,亦係壞處,每個墨盒都換埋print head,質素好啲 ...
for me, definitely 壞處,我隻hp 墨盒內是有粒chip,記錄印左幾多張,就算用家自己加墨水一到某紙數就自動滅亡,佢個design 好多接觸點,其中一點有問題就算用原裝墨都冇用

interview 發表於 20-5-8 16:30
我唔會再買HP,依家想快啲用埋啲墨快d買過部

你講得好啱,部野真係成日令我想講粗口,成日怒氣
我真是同佢customer support 講話以後唔再買佢!

mcl203 發表於 20-5-8 00:44
我用咗HP Inkjet 1X年,都幸運地無乜事,呢部都用咗好多年,當年要取替上一部原因係果部用3合一彩色墨,太 ...
應該去買6合彩