用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 colour print
樓主: chez
go

colour print

我部epson, print 幾次就要換墨, 近來成日print 嘢, 換到好肉赤, 只係這二個月, 已經買左2 千幾

覆樓主, 在新蒲崗廣場有間專門印刷店, 妳可以上網search 下價錢, 正常每區多學校的地方, 都會有印刷店, 方便老師學生的

CMMANDY 發表於 20-5-6 09:14
我部epson, print 幾次就要換墨, 近來成日print 嘢, 換到好肉赤, 只係這二個月, 已經買左2 千 ...

Epson printer用左成年都唔洗加墨啊

LeeCC 發表於 20-5-6 12:25
Epson printer用左成年都唔洗加墨啊

羨慕死

CMMANDY 發表於 20-5-6 12:29
羨慕死
你部printer系用墨盒?我部系加墨水的

其實近年幾大牌子(hp, epson, canon) 都出咗連供噴墨打印機,墨水成本仲平過laser.   如果用幾次就要換墨水,可能考慮吓換機仲好。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-5-6 13:05
回覆 chez 的帖子

有孩子自已家中有一部比較好,老公咩都唔考慮就買LASER打印機,那些炭粉都是用代用的,淘寶 ...

淘寶買連埋運費都平?

可能好多家長用噴墨打印機都只會用defaulted setup,其實可以off咗color,和用draft mode,呢個當然係廠家最happy,拿拿林燒墨水。有需要時先改setting,可以慳好多~~~

little_yolky 發表於 20-5-5 19:15
如果買HP,碳粉唔好去官網買,X系列8XX一支!去黃金5XX-6XX就有,一般係6XX。
...

請問D碳粉是否長期不會乾?我用inkjet因不常print, D墨会乾,之後就不可再print ,已先後換了2部機

anitamos 發表於 20-5-6 21:00
請問D碳粉是否長期不會乾?我用inkjet因不常print, D墨会乾,之後就不可再print  ,已先後換了2 ...

碳粉唔會乾,係怕潮濕啫。如果唔係成日用,HP我會買A系列,無咁貴,當然print一頁成本係貴過X系列碳粉。

little_yolky 發表於 20-5-6 21:43
碳粉唔會乾,係怕潮濕啫。如果唔係成日用,HP我會買A系列,無咁貴,當然print一頁成本係貴過X系列碳粉。
...

好喎,等我去研究下先,謝謝你

bbba05 發表於 20-5-6 13:00
其實近年幾大牌子(hp, epson, canon) 都出咗連供噴墨打印機,墨水成本仲平過laser.   如果用幾次就要換墨水 ...

Yea, gimme5

我就係換左部refillable後,有重生的感覺

之前用墨盒機,慘過死,最慘係塞頭,佢一error就連scan功能都用唔到
我是護書簿

回覆樓主:

我自己都係用inkjet, 不過唔係refillable, 但我用開那model 墨水都算幾抵用。

其實揀inkjet主要貪佢細部,我都幾多scan野,有feeder方便好多,但有feeder嘅laser colour printer太大部,屋企冇位。

jli008 發表於 20-5-6 23:24

可以pm我你幫襯開邊間淘寶商?

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-5-7 09:44
回覆 little_yolky 的帖子

我今晚問老公後再給你~

losoco 發表於 20-5-6 22:00
Yea, gimme5

我就係換左部refillable後,有重生的感覺

我之前部Hp,墨盒好貴,一年買墨盒的錢貴過一部Epson

我轉用Epson一年半,仲未用曬根機送的墨水

我用 HP inkjet printer 好多年喇. 部機好平, 墨都OK 耐用, 有WIFI 又方便

簽名被屏蔽