用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 銘基vs循道中學
go

銘基vs循道中學

想問問邊間學校好啲呀?如放乙二,邊間機會大啲呢?

catcat1027 發表於 20-5-4 08:32

循道,band1放第二恐怕無機會

銘基,band1大多數人放第二第三,但如果系band2,機會都唔大

LeeCC 發表於 20-5-4 08:57
循道,band1放第二恐怕無機會

銘基,band1大多數人放第二第三,但如果系band2,機會都唔大

咁講即係循中無收B2啦?

catcat1027 發表於 20-5-4 09:00
咁講即係循中無收B2啦?
收聯繫小學的band2

B1,銘基乙二必入。循道乙二機會好大。

B2,兩間都好微機會但不能話無。

LeeCC 發表於 20-5-4 09:12
收聯繫小學的band2

咁有無收區內其他小學嘅B2呢?

catcat1027 發表於 20-5-4 09:21

咁有無收區內其他小學嘅B2呢?

簡介會校長話,佢地的band2全部系來自聯繫小學

LeeCC 發表於 20-5-4 09:34
簡介會校長話,佢地的band2全部系來自聯繫小學
過往直屬位多所以收咗不少由小學部直上既B2學生,但目前係脫龍前既過渡安排,直屬位少咗,估計小學部都唔會太多B2學生上到中學部。
街外人放佢乙1/2,應有好大機會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我覺得循道中學好啲!

大抽獎階段銘基學位多過循中,以機會率計搏銘基點都大啲!

bbforever 發表於 20-5-4 11:47
我覺得循道中學好啲!

大抽獎階段銘基學位多過循中,以機會率計搏銘基點都大啲! ...
搏奕理論,分子和分母都要睇
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-4 12:01
搏奕理論,分子和分母都要睇
都係,我上年明知機會細都去搏(唔係循中),結果要去叩門!

bbforever 發表於 20-5-4 11:47
我覺得循道中學好啲!

大抽獎階段銘基學位多過循中,以機會率計搏銘基點都大啲! ...

學位多就機會大?KL1區内,WYK學位最多,難道B1男報讀成功機會大過銘基/循道?

medicine 發表於 20-5-4 12:09
學位多就機會大?KL1區内,WYK學位最多,難道B1男報讀成功機會大過銘基/循道?
...

Apple to apple 啦!
九華係男生大熱之選,年年在EK都聽到他區B1男轉網抽!
淨係德信小學都幾十人填佢第一志願!

循道  

往績就銘基机会大d , 百分百入硬就未必了。
其實兩間都算隔涉,乙一油真定伊中?
如乙一油真的話,我會徧向循道,始終乙一感覺安全d ,乙二循,乙三博盡BPS , 乙四SMCC , 乙五信義止蝕。

PS : 個人睇法。。自己好好考慮了。

Cliokohonda 發表於 20-5-4 23:58
往績就銘基机会大d , 百分百入硬就未必了。
其實兩間都算隔涉,乙一油真定伊中?
如乙一油真的話,我會徧向 ...

2間都唔隔涉
銘基由奧運站出,行5分鐘就到
循道油麻地站出,行10分鐘就到

唔搭地鐵,2間中學搭巴士有唔同路線可經。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-5-5 08:05
2間都唔隔涉
銘基由奧運站出,行5分鐘就到
循道油麻地站出,行10分鐘就到
銘基旺角站出都係六七分鐘之嘛

medicine 發表於 20-5-5 08:43
銘基旺角站出都係六七分鐘之嘛

旺角站多人,我肥C9一名行得慢要10~12分鐘 奧運站好行好多。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-5-5 08:47
旺角站多人,我肥C9一名行得慢要10~12分鐘  奧運站好行好多。
係,奧運個邊好行好多,有蓋有空調的地方都長啲。實際距離兩邊真係差唔多。相差紅綠燈位

medicine 發表於 20-5-5 08:56
係,奧運個邊好行好多,有蓋有空調的地方都長啲。實際距離兩邊真係差唔多。相差紅綠燈位
...
去奧運站煩過去旺角站嘛