用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 點記中文字
go

[讀障] 點記中文字

有沒有人可以分享一下點幫讀障小朋友記中文字?
謝謝!

回覆 Evachan^_^ 的帖子

分享一下小朋友小學嘅時候!我自己查字典或故事書比仔記字!
首先要佢知道什麼叫部首
例如:粉
我會叫佢估一下個字點解。米之部,將米分細分細,磨成麵粉的粉咁細!
中文字好多都係有得解釋嘅!嘅
例如:人之初,初字我仔成日覺得部首是示,拜神有關,部首寫礻
!我仔小學三四年班都係錯!我發覺後再找找為什麼是衣服的衣做部首,
原來話說一塊布做衣服用刀剪裁之開始!
我解釋咗後佢就冇錯咁多!
大慨先用部首記字先!宀⋯⋯這個我自己叫佢寶蓋頭!我比
了個名佢,咁樣有同類字,我唸出個字的樣比佢聽!例如寫,
我會叫寶蓋頭,兒子心,馬仔腳!因為佢成日將馬腳四點變咗勿字!

上個暑假佢升大學,有兩個月假期去小童群益會做嘢(打雜)!個文員比了丅恤印字叫仔比供應商印!
活動叫爬山的,衫上印字:癲峰!
我仔就係話 點解部首是病人,應該有問題,應該係山之部
!佢話自己救了成批衫!好彩我教他的方法已經入咗腦

好多謝你的回覆,你同小朋友一定付出好大努力!仔仔好叻仔!令我感到好鼓舞!

我最近覺得仔仔開始不想溫書,可能對他來說認字真是好難好辛苦...我好想motivate 佢,有咩辨法?

Eva,你仔基本的大肌肉及小肌肉發展,平衡力有冇評估過?我當年都不知道應該重點用遊戲方式訓練
這方面先,以便日後寫字速度及清楚啲!六歲後很難追!六歲前一年訓練就可以!你先要大家做好時間表,
.時間表是比大家睇,量化了,小朋友及家長都知道有溫書,有玩時間,你自己要求小朋友十五分鐘合作,玩一下,不要超時工作!我仔成日捉到我哋父母貪心,他做到一,就要佢做二!貪心嘅大人,咁樣會令大家氣餒!
小朋友都係用活動教學方法,什麼事也用遊戲形式進行!佢哋弱嘅地方,如果我們仲不停喺度要求
佢,又係唔得!仲傷感情!所以我就算高小同仔溫
考試,溫溫下都走去郊野公園,一邊叫佢玩,一邊問吓佢!
佢一覺得悶,就問我想D有趣D的温書方法!不過有一點我地堅持每天都溫書,不會因為考完試或測完驗就放假!

List below is my share in BK copy from 2016

數年前, 我上了理工英文堂教讀寫小朋友, 可能中文都用得上.

1)拿一本大圖書(你估他有興趣的, 或者是小朋友張要上學會修的課題, 作者背境, 有關的知料......), 看圖書外面picture, 及書名叫小朋友估一下書的內容. 估乜也是好的, 講什麼也對的.

2) 書每頁有五個字不懂的就是對他大深, 要選淺D的.

3) 讀了的句子, 自己選D用電腦打出來. 一條條, 用來可以問下是小朋友記得否, 例 :企鵝是蛋生或胎生. 一年可以有幾次蛋....

4) 叫他形容一下企鵝大小, 圖書上picture 說什麼, 你自己Bold 一D, adjective, adverb 字此作例子.

5) 下一次就將 3 )及 4) 一條條字條剪碎, 叫小朋友組回句子.

6) 重組句字冇難度就可以用學到的字作句, 寫一下讀後感. 最重要是他們用把口形容豐富先, 就算寫不到都不重要, 我們幫他寫. 只要他們學習有興趣.

以上要在自己及小朋友心情好做, 當故事堂. 1 本, 可能要分7次做(7天), 做好才走下一步. 比多D鼓勵他們.

什麼是有趣的方法呢?例如我比佢突然用手指塗水寫字!用屁股寫字!用飲管吹字!在廚房的油,鹽同糖,豆同米!什麼平時冇得玩的也可以玩!
有時間準備一些未見過的材料比他練字!例如膠沙,黑色畫紙,金,銀色顏色嘅筆!總之少見的!
釣魚玩具,可以變釣字玩具!比D心機呀!
再例如答你一條問題,你比佢跑個圈,或者放D物品在地上比佢拋圈取分!
真係好好玩的!
你可以上網自己找例如ELC UK outdoor木板 玩具分歲數,參考一下,自己用現埸有紙皮
做到!嘻嘻!

cp2004 發表於 20-5-5 16:58

上個暑假佢升大學,有兩個月假期去小童群益會做嘢(打雜)!個文員比了丅恤印字叫 ...

cp2004 發表於 20-5-5 21:31

List below is my share in BK copy from 2016

謝謝分享