用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ......
樓主: kiwi2007
go

...... [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-5-2 16:56
看到QC,人均考7-7.2科,Phy/Chem都有90人上(即係至少3班),仲有成績差一截既聖言,人均考7.2科以上,更 ...

睇學校係想睇整體定出狀元
等於大部分官校都會搞音體,但bps 音樂都好出色,只可以講歷史留下來的定位

02413124 發表於 20-5-2 17:00
睇學校係想睇整體定出狀元
等於大部分官校都會搞音體,但bps 音樂都好出色,只可以講歷史留下來的定位
...
唔關想唔想出狀元事,頂級男校,LSC,QC,SJC,SPC中四選科自由度都大,亦近乎人人可讀7科,唯一係未必開到全文科。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-2 17:09
唔關想唔想出狀元事,頂級男校,LSC,QC,SJC,SPC中四選科自由度都大,亦近乎人人可讀7科,唯一係未必開到 ...

我聽好多學校都俾全部學生簡7科,但去到中五自己drop,講真呢d情況佢要drop都好難阻止。

02413124 發表於 20-5-2 17:10
我聽好多學校都俾全部學生簡7科,但去到中五自己drop,講真呢d情況佢要drop都好難阻止。
...
荃官和伊中,人均應考科目數數曾低過6.5。如係因為有人drop科,即係有近半學生都drop科,此並非好的學習氣氛。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-2 17:17
荃官和伊中,人均應考科目數數曾低過6.5。如係因為有人drop科,即係有近半學生都drop科,此並非好的學習氣 ...

只可以講各人志向不同但呢6.5科唔計m1 m2?會唔會多人讀m?
不過老公想當年讀官中,話有同學想報多2科,老師都叫佢專心讀好呢8科算。

02413124 發表於 20-5-2 17:19
只可以講各人志向不同但呢6.5科唔計m1 m2?會唔會多人讀m?
不過老公想當年讀官中,話有同學想報 ...

6.5科係已計埋M1/M2,大部份B1中學,讀M1/M2都係各得一班,甚至低見10人或以下。
部份中學更只開M1/M2其中一科。

hkpapa852 發表於 20-5-2 17:29
6.5科係已計埋M1/M2,大部份B1中學,讀M1/M2都係各得一班,甚至低見10人或以下。
部份中學更只開M1/M2其中 ...

如果係,6.5都低,不過呢d就可能就係地區名校同傳統名校分別?

DSE報考幾多科,摘到幾多5*/5**,多5多人考 M1 M2....其實呢D問題真係有D似張學友嗰句:「遙遠的她!」Well, 即使您幫子女揾到一間中四時選科自主度大、入心水科%又高和科目選擇亦多的 dream school, 呢D通通都係期貨,有 unknown factors and uncertainties involved, 仲要 provided that 貴子女是沿著您現在的假設性條件下發生的話才能達標呢! 小六升中一,的確是學習階段至重要的轉變,中學生涯可以令好多學莘脱胎換骨、洗心革面、發奮圖强、遇強愈強、近墨者黑 . ....etc 想當年,中六預科時有些人亦會由理科轉文科/商科; 入U時也有此情況;甚至入左U後也有人轉 major, 原因是「The mountain cannot move but you can move!」要是您真的為子女著想,您最重要是比 F.1 仔知道,世事無常; 痛定思痛; 逆景求生; 天外有天; 自強不息;不進則退; 無愧於心..
‹ 上一主題|下一主題