用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ......
go

...... [複製鏈接]

......

1    0    0    0

睇來你好熟呢兩間龍頭學校。除咗交通,兩校有何特點呢?例如擅長科目,學校活動,師生關系等等?

......

b3410    發表於 20-5-2 08:47

kiwi2007 發表於 20-5-2 07:47
荃官嘅不敗之謎,可以追塑至小六升中試年代。荃湾區是極貧困的社區,大窩口徙置區、福來村、衆安街/沙咀定 ...
你就係 "自己班當年至叻嗰位" ?

李大人 發表於 20-5-1 20:43
點解唔揀沙田曾記?荃葵去沙田唔係遠

因為沙田是新界東(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

荃官同林護,我會簡林返,始終官校升遷老師等有佢既問題

荃官嘅不敗之謎,可以追塑至小六升中試年代。荃湾區是極貧困的社區,大窩口徙置區、福來村、衆安街/沙咀定 ...
朋友一對仔女,都在讀荃官,好勵志

路過,加多兩句,官中的特色:
~校園附近範圍不會在返學/放學時比D接送子女的私家車/校車塞住或圍困
~官校好多時也會被徵用作所有同選舉投票有關的場地,確是通識科目中提高公民意識及感受時局的好時機
~不用擔心要參加/被參加以下活動: 歡樂滿東華、星光熠耀保良、慈善星輝仁濟夜、博愛歡樂傳萬家、XX總理/校董就職典禮......
~老師們少左D商業味道
~男同學最著數,白色恤衫於課餘/離校/畢業後仲可以繼續穿,夠環保
~以往好多官中也有木工堂,作品多不勝數,男仔真係一世受用。我都 keep左一張木櫈仔,仲耐用過紅A產品!
~最受關注的教師升遷及轉實任問題,從另一角度看, contract staff當然是令軍心不穩,但是其他津/直/私也要面對同樣的 problem.  而 periodic transfer 也許比同學可以接觸更多不同背景的伯樂。千里馬常有,而伯樂卻不常有呢!

李大人 發表於 20-5-2 08:27
我70後,我唔覺得荃灣係貧窮區,福建人家家揸幾層樓,住荃威,麗城,海濱,綠陽,青山工路別墅一帶,好多家 ...

大家講緊唔同年代。樓主講嘅係小六升中試嗰個年代,升中試1978年取消,而你講緊嗰堆私樓,主要係80年代先落成。

kiwi2007    發表於 20-5-2 10:16

02413124 發表於 20-5-2 08:43
荃官同林護,我會簡林返,始終官校升遷老師等有佢既問題

夠胆揀荃官或林護,學業成績毋庸置疑,林護勝在 ECA 精彩D,宗教的薰陶和氣氛也是較為理想。其實 If one were at 荃官, 假若突然某些恩師因為升職而離校,可能更會激發起同學們的鬥心以報伯樂之情呢! 今年自行突然改左 rules of game, 可能兩間都收多左 academic talents, 反而 non-academic quota 未能達標。因而導致下學年想收番多D運動/音樂/ ECA等嘅 applicants, 大家拭目以待。Tsuen vs Lam 要2揀1,真係5係咁容易,即使今日揀左,相信N年後間中也會浮現番 If I picked option B, I would....?
順帶一提,at least 一位荃官Form One 仔已退學移居外地,有興趣叩門的人士稍後或者又多了一個機會了 (provided that 今年全世界都升 F.2 )。

新界西我覺得係屯門元朗一帶,葵青荃灣應只會與九龍西競爭。

荃官同伊中其實近年有D嘢係令人失望,高中選科似乎得2/3科開到2班,近乎未試過有科開到3班。

最後人均考取科目數也只有6.x。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kiwi2007 發表於 20-5-2 11:43
夠胆揀荃官或林護,學業成績毋庸置疑,林護勝在 ECA 精彩D,宗教的薰陶和氣氛也是較為理想。其實 If one w ...

Um 我覺得我唔會,因為我老公讀官校,極之反對官校。我話會唔會改左。佢話佢有個親戚畢業左幾年都係一樣。不過呢幾年聽聞開番perm位。

hkpapa852 發表於 20-5-2 11:45

荃官同伊中其實近年有D嘢係令人我望,高中 ...
Nothing is perfect. 有幸入到 either TWGSS or QES,一隻腳巳經肯定是到達大學站啦( no matter 馬料水 or  Pokfulam)

如要控制高4+ / 5 + 率, 在資源有限下, 這個是其中一個方法.  基本上某些科目只開一至兩班, 有能者才能揀科.  某些科目的成績就可以維持亮麗.

好像某女直, 某一科理科得30 - 40 個位, 揀得讀呢科都係呢科成績好既人, 因此呢科 4+ / 5+ 都好勁.  直資都要咁, 何況官津呢?? 大家都要交數嘛.  

官校好多時作風較保守
開3班有一定風險

簡單來說,如果大家同 banding,
if A = 官中
    B=某某津/直中
then B is always preferred to A
(The above deduction is invalid ONLY when
  A = BPS/QC/QES/TWGSS)

02413124 發表於 20-5-2 12:33
官校好多時作風較保守
開3班有一定風險

看到QC,人均考7-7.2科,Phy/Chem都有90人上(即係至少3班),仲有成績差一截既聖言,人均考7.2科以上,更令人覺得1學校係為保成績而調節選科。

不知林護鄧顯等又如何?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題