用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖公會鄧肇堅中學 vs 港華
go

聖公會鄧肇堅中學 vs 港華 [複製鏈接]

請問呢2間學校應該是聖公會鄧肇堅中學好些?
1B?
   4    0    1    0

amj 發表於 20-4-30 16:58
請問呢2間學校應該是聖公會鄧肇堅中學好些?
1B?
去咗鄧肇堅open day, 有家長問校長幾時退休(當然係唔想佢退), 校長話如果今年中一入學佢一定仲係校長,不過去到高中就未知。

建議你朋友可以上網睇下入學要求,尤其係港華,例如運動,樂器等。
同埋,睇下兩間學校的 application form, 都幾唔同 ga.

jjbbmom 發表於 20-4-30 17:16
建議你朋友可以上網睇下入學要求,尤其係港華,例如運動,樂器等。
同埋,睇下兩間學校的 application form ...
THX!
佢有睇過WEBSITE

想聽下用家意見

回覆 amj 的帖子

dse成績兩間學校網址都睇到,差異都好大

christy2011 發表於 20-4-30 17:37
回覆 amj 的帖子

dse成績兩間學校網址都睇到,差異都好大

回覆樓主:

DSE成績 聖鄧↑ 港華↓

港華不復當年勇,申請唔到轉直資,短期內睇唔到有咩誘因可以翻身

回覆樓主:

都係傳統名校,成績得,又冇其他想揀,我會試下港華,可能少人揀,有機

醒目開學勳章

Wistaria 發表於 20-5-4 08:24
都係傳統名校,成績得,又冇其他想揀,我會試下港華,可能少人揀,有機
...
咁諗就錯啦,唔少人仲以為港華係名校,無諗過跌咗咁多

醒目開學勳章 王國長老

就係每年應該不少人貪華仁個名氣,甚至誇區都要申請,照計點都會收到b1生丫,但出黎結果係咁....

Arabellahk    發表於 20-5-5 00:48

Charlotte_mom 發表於 20-5-4 10:59
就係每年應該不少人貪華仁個名氣,甚至誇區都要申請,照計點都會收到b1生丫,但出黎結果係咁....
...
希望港華轉咗新校長會對學校成績有幫助!

可能本校小學程度 追不上中學課程 好似話六科不合格才留班 (不計主科吧)

據我所知,港華過去幾十年,是以校風自由純樸,鼓勵學生就自己興趣發展見稱的。所以學生成績差異一直是比較大。
港華過去出過不少狀元,但同一年也同咿有不少成績中下成績的學生。故若計平均數,相比起注重學術的學校eg. QC, 港華一直也是比較遜色的。這不只是今天的事。

港華過去亦出了不少在各行各業表現出色的名人,但這些人不少當年的學術成績也只是平平無奇的。

所以若要追求學術上的保證,港華末必是你杯茶。
但若追求培學生發展個人潛質,港華不失為一個好選擇。

不過,我個人認為港華是有能力在學術方面做好一點的,那會比較切合市場須要!

CutieMommy 發表於 20-5-4 18:12
據我所知,港華過去幾十年,是以校風自由純樸,鼓勵學生就自己興趣發展見稱的。所以學生成績差異一直是比較 ...
不要太美化港華自身教學政策上既失敗。

Arabellahk    發表於 20-5-5 00:49
kimlam953    發表於 20-5-4 23:05
bobbob    發表於 20-5-4 18:27
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-4 18:23

thanks a lot!

hkpapa852 發表於 20-5-4 18:23
咁如果計學術成績,我又同意佢地既教學政策係失敗嘅。只是,我印象中,佢地從八十年代開始,學術成績一向都
唔算好。(不是以前很好,近年才大跌)。

醒目開學勳章

CutieMommy 發表於 20-5-4 23:44
咁如果計學術成績,我又同意佢地既教學政策係失敗嘅。只是,我印象中,佢地從八十年代開始,學術成績一向都 ...
咁你又記錯啦

咁如果計學術成績,我又同意佢地既教學政策係失敗嘅。只是,我印象中,佢地從八十年代開始,學術成績一向都 ...

80年代唔係半班medi半班law咩

Fb班港華老鬼咁講

自轉制DSE後,港華頭幾年仍保持B1B水平,但可能因為咁,管理層低估DSE對男生既影響,再加上升學人數下降出現更多上移錯配既問既,先導致港華係2017年,中文3+人數只得51%呢種失敗既情況。
雖然近兩年成績好番D,但實際水平如何呢?以佢目前改用既統計偽術資料,較難直接和其它學校去比較,估計只能在B1B/1C水平之間徘徊。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題