用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 備戰【叩門-筆試】,求經驗。
go

備戰【叩門-筆試】,求經驗。   [複製鏈接]

請教以下問題:1- 筆試考題 形式。
2- 題量,時間 。
3- 有否 推薦 參考書OR練習冊
4- 有否其他建議。

********************************************************************************
我仔係絕對的B1,頭先直資收咗,但諸多考慮(如經濟)後放棄。
統一派位時,先發現隨機性過大,冇把握。
而家,只得備戰叩門
本人經驗全無,懇請前輩經驗,多謝您不吝賜教寶貴意見。

萬謝!
萬謝!

34    0    0    1

houyin2001 發表於 20-4-30 10:42
2- 題量,時間 。

你都要講想叩邊幾間先有得比料你。

2- 題量,時間 。
B1都分頭中尾,間間都唔同喎,如果係我就會買啲中英F1練習做下,數學就做下英數咁!

回覆 fatman69 的帖子

多謝您回复。

喇沙、皇仁、男拔聖若瑟、英皇、華仁

以上,我地都想進取試下。

熱媽 發表於 20-4-30 18:30
B1都分頭中尾,間間都唔同喎,如果係我就會買啲中英F1練習做下,數學就做下英數咁! ...
真係多謝您回复。
我想試下B1頭、中
比如:
喇沙、皇仁、男拔聖若瑟、英皇、華仁

【問題】
『中英F1』+『英數』係咪練習冊名稱啊?我冇買過,真係無知。
如果去書店買嘅話,應該定講俾人知我要咩哩。

咁進取唔係問題,但你自一,自二揀左咩.如有返咁上下,應該自一,自二已經收了

回覆 houyin2001 的帖子

能否了解多些資料?
原本邊間直資收?自一自二揀左邊兩間?

houyin2001 發表於 20-4-30 20:11
真係多謝您回复。
我想試下B1頭、中
比如:

果啲唔係練習名,你想仔仔考果幾間,相信佢成績都幾好,去書局買啲比中一生做的補充練習(自己揀下,唔洗問人職員),因普通6年級的練習雖有分深淺,但相對B1中學一定係淺,要操就買本中一的,數學就買本6年級的英文數學練習做(如你仔讀英文小學就唔洗),買6年級的英數練習主要係比中小的學生習慣吓睇題目姐,計就應該無問題!
我女之前讀中小,9月準備升F2,上年我係咁做!

houyin2001 發表於 20-4-30 20:11
真係多謝您回复。
我想試下B1頭、中
比如:

之前你話直資收左吾要,係邊間?
你又話想叩DBS?都係直資!
佢講果幾間,除左KC/WY外,其他幾間都好高難度。至少都要自行報過先考慮!
LS/QC/SJC呢幾間好多都係手握DBS/SPCC直資offer先去叩,真係強手如雲。

2- 題量,時間 。
B1 都分abc, 你仔本身的成績是b1 a 定係b /c 呢?
DBS 都係直資, 乜有得叩㗎咩?

如果識呢幾間讀中一,二既朋友,問佢地拎d中英數卷做下

回覆樓主:

叩呢幾間,首要符合全级123,信仰,舊生,特工等才有机会揸筆。手揸直资,自行落空,恕我直言,叩中机会微乎其微。

Cliokohonda 發表於 20-5-1 02:03
叩呢幾間,首要符合全级123,信仰,舊生,特工等才有机会揸筆。手揸直资,自行落空,恕我直言,叩中机会微 ...

同意。

自行都落空。再叩(尤其是今年)都係無用。

銀禧校長以前講過,叩門條件,基本上同自行一樣, 暗示自行唔得叩門都唔會得。

如果你連非傳統名校都自行失敗,叩門只能再找落少少個D。

好理解樓主的心情,我知好多叻仔今年手持自一丶自二。樓主仔仔可能係後備生好前位置。 7月放榜可以再上 EK報喜。
叩門多數做卷,平時成績叻叻有底子就不需過多操練。如果小六係中文數學,現在去練下英文數。 加油!

熱媽 發表於 20-4-30 22:13
果啲唔係練習名,你想仔仔考果幾間,相信佢成績都幾好,去書局買啲比中一生做的補充練習(自己揀下,唔洗 ...
好多謝你。 寶貴經驗!我即刻同爸爸商量下。
Thanks。

fatman69 發表於 20-4-30 22:20
之前你話直資收左吾要,係邊間?
你又話想叩DBS?都係直資!
佢講果幾間,除左KC/WY外,其他幾間都好高難 ...
好多謝你指點。確實,都要睇統一派位後D結果。
也都想最後博一博。

如果有參考書推薦,萬謝!
Thanks

pharaoh 發表於 20-4-30 22:31
B1 都分abc, 你仔本身的成績是b1 a 定係b /c 呢?
DBS 都係直資, 乜有得叩㗎咩?
...
我仔係年級第一第二。所以想進取點。
DBS係因為近點。

如果有推薦備考題,萬謝!

02413124 發表於 20-4-30 22:38
如果識呢幾間讀中一,二既朋友,問佢地拎d中英數卷做下
好有道理哦。多謝!多謝!

Cliokohonda 發表於 20-5-1 02:03
叩呢幾間,首要符合全级123,信仰,舊生,特工等才有机会揸筆。手揸直资,自行落空,恕我直言,叩中机会微 ...
確實如你所講。多謝提醒。我地都有心理準備接受任何結果。只是最後博一博,先不後悔。

問題:
『全级123,信仰,舊生,特工』
請問 以上四項都要符合咩?舊生係咩意思啊?

apap08 發表於 20-5-1 08:11
好理解樓主的心情,我知好多叻仔今年手持自一丶自二。樓主仔仔可能係後備生好前位置。 7月放榜可以再上 EK ...
好多謝你。確實應該做點英數題。
我地繼續努力,不放棄。

Thanks.
‹ 上一主題|下一主題