用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 備戰【叩門-筆試】,求經驗。
樓主: houyin2001
go

備戰【叩門-筆試】,求經驗。  

nicolemummy 發表於 20-5-1 07:39
同意。

自行都落空。再叩(尤其是今年)都係無用。
忠言逆耳,好多謝你。我地盡量做準備,之後 也盡量平靜接受任何結果。

而家,更希望獲得經驗先輩指點,推薦備考題。多謝!

同意。

所以樓主貼文都開始令我擔心,一旦需要叩門,應該叩邊幾間?不是應該叩返自行的嗎?

nillnill 發表於 20-5-1 10:16
所以樓主貼文都開始令我擔心,一旦需要叩門,應該叩邊幾間?不是應該叩返自行的嗎?

當樓主中B1B或B1C唔甘心,第1時間應去最有機會收而好過手上個間既B1A學校。不過,津校通常只收表,第2日先考試。然後才去傳統名校叩。

當樓主中B1A,第1時間去喇沙九華叩。因為佢地只招呼第1日上午親自到場既孩子。去傳統名校叩門,只能夠身上有足夠彈藥+無後顧之憂才成。

----

如果派到中中而想讀英中的話,亞爸把填好既津中表格去派(因為第2日先考試),亞媽帶孩子去直資叩。直資好多時第1日上午就額滿(今年情況應該更壞)

可能樓主自行就係呢幾間其中2間,所以想再叩

nillnill 發表於 20-5-1 10:16
自行係一定去嘅。但兩間不穩陣掛,所以我諗備多幾間。

nicolemummy 發表於 20-5-1 11:01
當樓主中B1B或B1C唔甘心,第1時間應去最有機會收而好過手上個間既B1A學校。不過,津校通常只收表,第2日先 ...
多謝指點。確實要依派位結果而定。
1B、1C嘅學校我哋都有準備。

再次感謝。

houyin2001 發表於 20-5-1 11:19
自行係一定去嘅。但兩間不穩陣掛,所以我諗備多幾間。
樓上有人講過:自行都唔得,去返自行叩不見得成功。我就驚緊。因為自一自二都失敗,如果係因為估錯Band,恐怕就算111都未必有叩門筆試。
(我承認自一自二有點越級挑戰懷疑)
另外,自一係沙田區(他區)會否無得叩門?

nillnill 發表於 20-5-1 11:48
樓上有人講過:自行都唔得,去返自行叩不見得成功。我就驚緊。因為自一自二都失敗,如果係因為估錯Band,恐 ...

一間間,有d他區係得

樓上有人講過:自行都唔得,去返自行叩不見得成功。我就驚緊。因為自一自二都失敗,如果係因為估錯Band,恐 ...

自行唔得唔代表叩門唔得的,可能孩子是在備取生名單上只係剛好收唔到,咁在叩門階段便好可能收返。另外有d學校是自行有報過才有得叩門。樓上提既銀禧,我識人就是自行失敗叩門收返。學校在叩門階段考慮咩,外人好難知,但如喜歡該校,無論點都要試吓

houyin2001 發表於 20-5-1 09:53
好多謝你指點。確實,都要睇統一派位後D結果。
也都想最後博一博。

希望你後補中番!不用叩門!衷心祝福!

同意。

上年識一個朋友,自行銀禧沒有2nd in,放榜後去叩銀禧,最後都成功咗。

WinnieCatCat 發表於 20-5-1 12:26
自行唔得唔代表叩門唔得的,可能孩子是在備取生名單上只係剛好收唔到,咁在叩門階段便好可能收返。另外有d ...

Agree 點都試左先,有d鍾意收聯系或同會既都有

nicolemummy 發表於 20-5-1 11:01
當樓主中B1B或B1C唔甘心,第1時間應去最有機會收而好過手上個間既B1A學校。不過,津校通常只收表,第2日先 ...

今年未開估,怎解會估情況更壞係因為多咗2%升中學生?

manlee22 發表於 20-5-1 14:37
今年未開估,怎解會估情況更壞係因為多咗2%升中學生?

其中一個因素。但最重要係,因為自行早左出結果,所以心大心細跳槽既精英,今年好清楚得定唔得。肯在直資留下學生資料紙既,應該係決心唔玩大抽獎既學生。應該唔會太多叩門跳槽既學生。

nicolemummy 發表於 20-5-1 15:39
其中一個因素。但最重要係,因為自行早左出結果,所以心大心細跳槽既精英,今年好清楚得定唔得。肯在直資 ...

都未必,可能當初一心自行要穩陣,現在有直資在手,可能都會再去照叩傳統名校。

02413124 發表於 20-5-1 16:07
都未必,可能當初一心自行要穩陣,現在有直資在手,可能都會再去照叩傳統名校。
...

當金遊戲玩法,真係難阻部份家長們無時無刻去追求至好嘅心態,有1A都去搏叩1A**啦~~~

mcl203 發表於 20-5-1 16:29
當金遊戲玩法,真係難阻部份家長們無時無刻去追求至好嘅心態,有1A都去搏叩1A**啦~~~
...

睇每年考插班既就知,所以1A 搏1A**,1B 搏1A,如此類推,始終無野會輸

自一自二,我哋確實無係首發陣容,冇收到電話。不過,成績年級第一/二名。Band 1就應該冇估錯。老師咁講。

另,此番發帖,意在尋求經驗前輩推薦指點,多謝!

fatman69 發表於 20-5-1 12:33
希望你後補中番!不用叩門!衷心祝福!
雖不敢奢望,但都好多謝你!

houyin2001 發表於 20-5-1 17:16
自一自二,我哋確實無係首發陣容,冇收到電話。不過,成績年級第一/二名。Band 1就應該冇估錯。老師咁講。
...

自一二有冇面試?如果有,亦可以睇下會唔會有機會面試有d不能錯的錯誤?如果係,趁呢2個幾月預備下
或者會唔會申請表/面試/portfolio 唔識得表現自己?