用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教師扭曲鴉片戰爭起因 可立小學認錯道歉 ...
樓主: Jane1983
go

教師扭曲鴉片戰爭起因 可立小學認錯道歉  

ar_mak 發表於 20-4-30 21:34
老師教我個仔:I is a boy

你覺個老師係黃絲定藍絲?

呢個唔使講顏色。

無能力教,即out。

這個老師所掌握的事實確是有趣。我讀過有關鴉片戰爭的書籍、報刊、視頻,大大話話一兩百項,從來未見過這種講法。

要搞好教育,先要了解為什麼這個老師憑什麼渠道得出這個事實,而不是馬上要去懲處。

如果教師有政治不正確的言論就會受懲處,洗腦教育很快會到臨。

skywalker167 發表於 20-4-30 16:15
我記得上年有小學教鴉片戰爭系因中國限制同英國貿易而引起的貿易戰
適逢美中貿易戰
大家又點睇???
八國聯軍 2.0 更有趣

回覆 eviepa 的帖子

@@@

今次唔係政治是否正確,係歪曲歷史。不同的。

那位老師已經在洗學生腦,你卻怕懲處佢,會令洗腦教育來臨

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-5-1 07:31
原來鬼佬思想咁多年都無乜進步過

醒目開學勳章

Jane1983 發表於 20-5-1 08:26

家陣歪理滿天飛,都係要靠自己理性分析,千祈唔好人云亦云

Jane1983    發表於 20-5-1 12:06

Jane1983 發表於 20-5-1 08:26

要騙人,就要用能騙人的方法。史家對鴉片戰爭的主要原因是紛紜的,如果要洗腦,可以採取其中一個主流史家的觀點去洗腦,就較有把握將學生帶到自己想要的方向。但今次這位老師所講的,完全與事實不符,很難達到洗腦效果。

到這刻,我只覺得奇怪。這位老師的動機是否洗腦?我不敢肯定。

MrBeast 發表於 20-5-1 07:31

今次系百國聯軍...

另外中國香港的教育根本不會教到
庚子賠款D錢用來供中國留學生到外國留學,為中國的現代化奠定左基礎
當年美國系可憐中國,幫左中國好多
不過而家無人會再可憐中國

醒目開學勳章

ar_mak 發表於 20-5-1 12:54
係疫情期間,有好多人去左行山,去左海灘。我認為佢地都經過分析,認為係安全先會咁做,而個分析是否理性, ...
加入主觀想法就唔會係理性分析啦

醒目開學勳章

eviepa 發表於 20-5-1 12:48
要騙人,就要用能騙人的方法。史家對鴉片戰爭的主要原因是紛紜的,如果要洗腦,可以採取其中一個主流史家的 ...
即係話個老師唔係扮唔知,係真無知?

動機係好難判斷。一個成年人,大學畢業,作為教師,真係唔識一段咁出名的歷史,拍攝個video前亦無備課,堅決承認自己係無知和無學識,咁確唔係絕對無呢個可能的。
但如果廢成咁,就唔應該尸位素餐,誤人子弟,即炒啦!

skywalker167 發表於 20-5-1 13:03
今次系百國聯軍...
遲d你估有冇人話八國為中國人成立信托基金而開戰

Jane1983 發表於 20-5-1 14:15

動機係好難判斷。一個成年人,大學畢業,作為教師,真係唔識一段咁出名的歷史,拍攝個 ...
如果老師只係一次教學上既大錯就要抄魷魚,我估全香港無乜幾多個老師可以留低。

呢d係嚴重專業失誤,唔係普通犯錯。
醫生錯一次要釘牌,你無知亂咁切,醫死人wor。

eviepa 發表於 20-5-1 14:58
如果老師只係一次教學上既大錯就要抄魷魚,我估全香港無乜幾多個老師可以留低。
...
要去再讀一次書,考試合格再出來教。

另一單,教科書

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23194089

Jane1983 發表於 20-5-1 15:02

呢d係嚴重專業失誤,唔係普通犯錯。
醫生醫死人好多都唔駛除牌,就算係多數都唔係永久除牌。同一準則,你認為單憑幾句野有足夠理據除佢教師牌?