用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一學看時鐘
go

小一學看時鐘

我仔到小一都末識睇時間,點教?現代數學出版的數學書程度深嗎?

唔太深,都有唔少學生用緊現代

may_mayy 發表於 20-4-29 15:30
唔太深,都有唔少學生用緊現代

謝謝回覆。其實佢哋年紀學看時鐘困難?定係我個仔笨d?

chowyikwan 發表於 20-4-29 15:32

一dd細路,好睇屋企有無人教開佢,唔關聰明定笨事。

唔係講笑,送個鍾比佢,數字要有時和分,之前我在日本成買,唔知e加仲有冇
ps, 當然你要日日教下佢

chowyikwan 發表於 20-4-29 15:15
我仔到小一都末識睇時間,點教?現代數學出版的數學書程度深嗎?

睇時間,點解唔用實物訓練而要靠課本?
Set 個Time table,幾點可以睇電視、幾點可以玩lego、幾點可以落嚟街放電。。。叫佢自己跟,過咗時間冇得玩。。
天助自助者,  別再怨天尤人

我個女都對時間慨念有點困難,不過她是細女,當然無法比她大半年九個月的同學比較。
先建立時間觀念,上下午,晚上,用生活作息等活動來幫助了解,用個假鐘引導,急不來,慢慢就會掌握,勿跟別人比較。

謝謝各位回覆。我從生活化去教,希望佢明。但係佢不喜歡看文字,我又係另一個頭痛。上到小一,我覺得佢學嘢速度慢咗,認中文字又差咗,退步咗。現在學嘢又深咗,佢都幾大錯敗感。

唔中意睇文字既話可以試吓拎d多d公仔既圖書(如果圖書都唔中意既話就或者用佢中意既野)黎引導佢,做下問答先~再趁機問下佢識唔識寫,可能會好少少架。我教既學生仔由小三開始到依家小五都係咁樣,認字同講野都叻左好多仲冇咁抗拒睇文章啊~

No worry. He will learn to watch the clock naturally, sooner or later.

回覆樓主:

我到小學畢業都未識準確睇到鐘。

呢啲冇得急,但一定要多練習,set 下啲時間獎勵。例如 ”到左 14:30 可以食茶點,隔三十五分鐘之後可以提出睇電視要求,但只能夠睇二十分鐘。唔識睇時間嘅話就會喪失食茶點、電視權利”

因為有動力、有需要,所以就會學識睇鐘

仲有就係一定要買個 “玩具鐘”,俾佢扭到時間自己去慢慢探索、理解時間。以前小學數學袋係有玩具鐘方便教時間。

多d叫小朋友睇鐘,睇睇下就會識架喇!我地果陣先學睇時針,食飯時或者我放工回家,會問下佢宜家幾點半呀?初時7:30佢都有機會答8:30,慢慢會知時針未過下一個數字就未到下個鐘,之後再教分針(搭幾,同埋幾多分)。同埋佢因爲想睇某d電視節目,佢會望下個鐘睇下到時間未,慢慢就學識左睇鐘。

買一隻手錶給小朋友帶,她自然會開始對「時間」有興趣和感覺
一開始會可能攪錯兩點半定三點半,這是正常⋯⋯慢慢來
生活中學習吧

我仔仔k2 識少少睇時間

每人强弱項都唔一樣,有人對數字敏感,但一睇圖表就腦閉塞。 如果看時鐘困難,就做多D呢類題目,書店買個玩具時鐘當玩遊戲咁玩,讀上去數學課程教埋24小時制又再複雜D㗎喇。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

chowyikwan 發表於 20-5-1 14:38
謝謝各位回覆。我從生活化去教,希望佢明。但係佢不喜歡看文字,我又係另一個頭痛。上到小一,我覺得佢學嘢 ...
詞彙唔夠而解題有困難是小一生常見的問題,首先你最好find out 有冇考試,有的話會不會讀卷,regardless, 問題都是要解決,只是有冇urgency.  我們當年會叫小朋友做功課時讀題。
另外看中只是開始,小二三時間加減仲大wok, 最好summer 時預早準備

chowyikwan 發表於 20-4-29 15:15

放心,我兩個女初小都唔識,對高小課程無影響的。慢慢就識睇了。

MrBeast 發表於 20-6-8 12:21
詞彙唔夠而解題有困難是小一生常見的問題,首先你最好find out 有冇考試,有的話會不會讀卷,regardless,  ...

係呀,果D乜嘢幾點出發,用咗幾多個鐘,幾點到達果D。最黑人憎係倒轉頭計出發時間果D

little_yolky 發表於 20-6-9 16:36
係呀,果D乜嘢幾點出發,用咗幾多個鐘,幾點到達果D。最黑人憎係倒轉頭計出發時間果D
...

最頂引是電視節目表,e加d學生邊有時間睇電視,有都點播tvsupper。好心書商識出新版就産走埋d石器題目,轉做eca /功課 時間表就make sense la

MrBeast 發表於 20-6-9 17:54
最頂引是電視節目表,e加d學生邊有時間睇電視,有都點播tvsupper。好心書商識出新版就産走埋d石器題目,轉 ...

補習呀