用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 深水埗崇真小學vs九龍真光小學vs黃錦輝
go

深水埗崇真小學vs九龍真光小學vs黃錦輝 [複製鏈接]

女孩子,個性活潑開朗,求知欲強,愛好表達,算受谷,以學術及升中前景,校風來比較,

請教大家,覺得呢3間,邊間好啲?
   1    0    0    0

我選祟真小學

我會揀九真

glamourstar 發表於 20-4-29 02:59
女孩子,個性活潑開朗,求知欲強,愛好表達,算受谷,以學術及升中前景,校風來比較,

請教大家,覺得呢3 ...
九王崇
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

JO_DAN_TONG 發表於 20-4-29 10:46
我選祟真小學

請問可以解釋一下原因嗎?

happypug 發表於 20-4-29 11:19
我會揀九真

hkpapa852 發表於 20-4-29 13:42
九王崇

回覆樓主

我會揀wkf
我覺得九真同崇真都較傳統,同埋都係私小,學費都唔平,如果我鍾意傳統就讀津校

九真同崇真都唔係輕鬆嗰類,咁九真起碼系九龍城網,寫到明自己聯繫,而且中學部目前學術表現都系 band 1 水平。

咁只有九真 VS WKF,兩個完全唔同校網(返學距離),唔同風格,鍾意 WKF 風格唔會考慮九真,鍾意九真呢類學校又唔會考慮 WKF。呢樣你最清楚自己鍾意邊類。

回覆樓主:

我會揀王錦輝,一條龍,校舍又大又新,教學冇咁傳統,中學有得揀考DSE 或 GCE
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

1998Ruby1998 發表於 20-4-30 08:25
九真同崇真都唔係輕鬆嗰類,咁九真起碼系九龍城網,寫到明自己聯繫,而且中學部目前學術表現都系 band 1 水 ...

九真聽人講話係band 1c-2a, 係真的嗎?

回覆 CROYLEUNG 的帖子

九真 18 年 3322 80%,19 年 3322 88%。雖然冇公開其他成績表現,但根據其他學校 3322 表現,通常去到 80%+ 嘅學校都係 Band 1 學校,所以相信九真表現係達到 Band 1 水平。

CROYLEUNG 發表於 20-5-2 12:50
九真聽人講話係band 1c-2a, 係真的嗎?

九真 2019年DSE成績達B1C水平
33222: 88%
4+: 中文62% 英文近60% 通識達67%

http://www.ktls.edu.hk/data/?p=10572
‹ 上一主題|下一主題