用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 數學資優
go

數學資優

我囝囝現在4.5 歲,已懂多位加減進位、退位,乘數除數運算(一直自己教),但佢開始大,當然想栽培佢呢方面嘅才能,請問有冇咩機構、教育中心可以參加?

醒目開學勳章 貢獻勳章

確保佢閱讀能力上佳,然後俾佢自學,學自己鍾意嘅野
恐龍家

racoy 發表於 20-4-29 01:12
我囝囝現在4.5 歲,已懂多位加減進位、退位,乘數除數運算(一直自己教),但佢開始大,當然想栽培佢呢方面 ...

同你情況類似,而家訓練緊小朋友四式運算心算速度,再開始操下文字題;我個人認為呢類小朋友係適合單對單教多於學堂班

4.5歲,已懂四式運算的話,不妨玩一個遊戲「奇妙24」,1-9中任何四個數字運用加減乘除得出24。小兒由細同佢老豆鬥到底依家,每次駕車/坐車就玩,用街上行車的車牌號碼,長玩長有。
訓練腦袋和玩結合,年紀細不宜上咩班乜班。

回覆 Radiomama 的帖子

看了段有關資優數學的片,幾有趣, 跟大家分享下https://www.facebook.com/ChinaMobileHK/videos/226281635278382/

cafeva    發表於 20-5-1 14:38

racoy 發表於 20-4-29 01:12
我囝囝現在4.5 歲,已懂多位加減進位、退位,乘數除數運算(一直自己教),但佢開始大,當然想栽培佢呢方面 ..

我知道Hong Kong Gifted Education Teachers’ Association有資優課程, 不過有沒有4.5歲的課程我就唔知 , 你可以了解下.

希望幫到你

多謝大家

Radiomama 發表於 20-4-30 09:48
4.5歲,已懂四式運算的話,不妨玩一個遊戲「奇妙24」,1-9中任何四個數字運用加減乘除得出24。小兒由細同佢 ...

真的不需要上什麼班,4.5歲正是像一塊海綿一樣,可以吸收多方知識,不用侷限小孩的視野。

我位小朋友同樓主描述情況差不多,見到佢有哩方面的能力,想培養下,比多啲挑戰佢都正常既,何況依家又冇學返,係屋企時間又多。不過,有時都會諗下會唔會太傾斜,太著重一方面,巳心忽略其他發展。小朋友既可塑性本來就係大,所以我自己依家都比較隨心。比啲空間,比啲時間再觀察下。

回覆樓主:

我老公堅持要小朋友去公文數,不過佢都有自己教下,而家小朋友做到份數代數,每天做30分鐘。其實公文都係比練習佢自己做,應付學校考試我哋就比應用題練習。奧數比賽就網上搵材料,不過好少做。

fadgare 發表於 20-5-19 10:08
我老公堅持要小朋友去公文數,不過佢都有自己教下,而家小朋友做到份數代數,每天做30分鐘。其實公文都係比 ...

我有淘寶買公文數練習給小朋友自己做,因為太多重複,好多已理解,速度達標就跳過。

MillieLin 發表於 20-5-19 18:02
我有淘寶買公文數練習給小朋友自己做,因為太多重複,好多已理解,速度達標就跳過。
...
其實淘都得呀,唔使交學費添。不過爸爸堅持要上堂~_~,佢話唔係搞搞下會唔做,因為佢唔係成日得閒跟。佢話重複都要做,操得多先熟。仲有我仔成日唔寫step,老師要求佢寫返,唔可以淨係寫答案。反而阿仔做應用題成日錯不小心。

fadgare 發表於 20-5-19 19:34
其實淘都得呀,唔使交學費添。不過爸爸堅持要上堂~_~,佢話唔係搞搞下會唔做,因為佢唔係成日得閒跟。佢 ...

我仔都是自學,他不喜歡上堂,連學校都好排斥去

MillieLin 發表於 20-5-19 19:59
我仔都是自學,他不喜歡上堂,連學校都好排斥去

我仔都好鍾意返學,不抗拒上堂。不過返學都係社交,都唔係諗住搞學術。

fadgare 發表於 20-5-19 20:45
我仔都好鍾意返學,不抗拒上堂。不過返學都係社交,都唔係諗住搞學術。
...

你們的孩子應該還是年紀較小,不用花時間/心機去操練重複的題目;培養興趣、自信、好奇心才一生受用。

家長不能説無時間就作罷外判,這個有損自學能力的培養。

最近學校老師在online 的Parent meeting提醒,學校是孩子主要學習的地方,學校的老師一定勝過外面的tutor,但condition 是, 孩子要懂得向學校老師求問和求學,你越追住問,老師就越發去好好準備和教授。我哋聽落覺得有道理,也鼓勵阿仔要在學校好好學習。我們讀到11年班(即中四),沒有上補習班,就靠學校老師。

b3410    發表於 20-5-20 08:46

Radiomama 發表於 20-5-19 22:37
你們的孩子應該還是年紀較小,不用花時間/心機去操練重複的題目;培養興趣、自信、好奇心才一生受用。

家 ...
"培養興趣、自信、好奇心才一生受用。"太倚賴補習會影響孩子自學能力的培養.
長大了的孩子的父母自有一翻體會.

小曳人    發表於 20-5-20 09:45

planetearth 發表於 20-5-20 00:01
"培養興趣、自信、好奇心才一生受用。"太倚賴補習會影響孩子自學能力的培養.
長大了的孩子的父母自有一翻體 ...

我覺得某種程度講,補習好似運動員使用興奮劑,短時間效果顯著,令人欲罷不能。不過太早使用,或者長時間使用副作用大。

醒目開學勳章 貢獻勳章

fadgare 發表於 20-5-19 19:34
反而阿仔做應用題成日錯不小心...
you are not alone...
恐龍家

我兒6歲左右自己可以識乘數,除數,小數點乘除,開方根,次方等,唔需要背乘數表(多位數乘多位數,連成人覺計得吃力,他也識),也沒人教佢除數,有自己方式去計,可惜,一有應用題,腦袋好似打結,計簡單數都感到困難,而且十分粗心大意,家長好無奈,唔知如何幫助

HAPPYBABA57 發表於 20-5-21 14:46
我兒6歲左右自己可以識乘數,除數,小數點乘除,開方根,次方等,唔需要背乘數表(多位數乘多位數,連成人覺 ...

應用題重點是理解能力,和對文字的掌握;因此小朋友的培育應多方考慮,年紀越細,越應全人發展,培養閱讀習慣、覌察生活、發揮想像力和創意,絶對有幫助。