用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 "急 求助"疫情間囡被就讀的補習學校勒索,束手無策 ...
go

"急 求助"疫情間囡被就讀的補習學校勒索,束手無策 [複製鏈接]

女兒今年就讀中四,依家喺屯門區一間補習學校補習,原先我都唔知依間補習社嘅黑料,後來係經其他媽媽嘅口頭途徑先知原來依間補習社係出曬名嘅黑店。宜家疫情爆發女兒一直留係屋企讀書冇去補習社上堂,最近突然受到補習社發過來嘅收費通知,要求繳交高達5000幾嘅一學期嘅補習費(12,1月份未繳交而上過嘅堂連同未補嘅5,6,7,8月),之前同女兒講過疫情期間就算補習社發視頻補習都唔好上,點知補習社連通知都冇通知家長就發曬俾我囡囡,囡囡又唔同我講,搞到最後我就同補習老師講明唔接受疫情嘅上堂模式同埋一定要清楚說明點解要繳交咁高嘅學費,但係成效唔大。上網去其他論壇查咗下,間補習社試過發律師信俾遭遇類似情況嘅學生家長,又有d學生講冇上幾個月堂補習社發警告信,但係只要死都唔交就得。宜家我真係束手無策心思好亂,唔知要點應付,打算向教育局部門投訴,但係又唔知要點先可以解決問題,希望大家各位家長幫下手俾d實用意見,萬分感謝!
   0    0    0    0

是否EP?

回覆樓主:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20141005/bkn-20141005200703141-1005_00822_001.html

補習社黑店何其多, 天下烏鴉一樣黑...
九龍X 德福X廈那間也不是好貨... 竟然在黃埔, 石門也有分店...

雖然間野個名是專教數學, 但不單練習錯漏百出, 而且三幾條正常的數學題後, 突然就跳到深到死的, 完全難以令人掌握...    都唔知佢想點... D 導師又轉來轉去...   唉

感覺上太新的還是不敢試... 下次還是找間老字號的... 商譽好的...

NevilleEx 發表於 20-5-19 22:33
補習社黑店何其多, 天下烏鴉一樣黑...
九龍X 德福X廈那間也不是好貨... 竟然在黃埔, 石門也有分店... :zom ...

可以Pm我是邊間嗎?好驚
‹ 上一主題|下一主題