用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 困獸鬥很累
樓主: sweetapplebb
go

困獸鬥很累   [複製鏈接]

sweetapplebb 發表於 20-4-28 19:25
回覆 Jane1983 的帖子

我女而家4年級,希望佢慢慢改善過來啦,中學應該開始注重儀容。 ...

樓上講得對,最緊要keep住感情好,咁你日復日,月復月,可以慢慢教佢。

唉。。真係唔易教,閙佢,佢就發脾氣。淨係做功課,我都頭痛,佢淨係做要上網交既,其他自行對答案唔使交既功課一路拖,唔做。無論電腦,Ipad睇網上教學,做功課,做做下就睇youtube跟著停曬落來,唔做

回覆樓主:

唔自理已經係標準,我個10歲係自己整跌倒瀉嘢都唔理,走咗去就算,八達通都年年唔見一、兩次,因為次次返到屋企都係随處放,有鍾意食嘅嘢會自己食哂,包括妹妹努力得到嘅獎勵。
當個好爸爸

回覆 boyboobee 的帖子

自己倒瀉都唔執會有D過份, 全家有無人講得佢聽....或者了解下佢後面的行為動機我識幾個10歲行為唔會咁自我, 我覺得係專登做出來,等你地留意

MandyShek 發表於 20-5-5 09:15

自己倒瀉都唔執會有D過份, 全家有無人講得佢聽....或者了解下佢後面的行為動機我識 ...

冇人講得佢聽,佢係非常自我中心,亦唔知點解,想同佢溝通,佢亦拒絕,只係一味叫人唔好理佢。
當個好爸爸

提早反叛期...

佢先得10歲,就係小學四年班左右。衣食住行,生活上所有嘢都係屋企安排,點有可能由得佢?你而家唔教,遲d仲難教
同埋佢咁的做法,第日出國讀書或做嘢,邊有同學或同事會包容佢呀!

整唔見嘢,呢d係男仔比較常見,多d提佢,慢慢會好d。
一年唔見1、2次算好。我女以前有個好friend的男同學,三年級時試過一年唔見7次件校服jacket,有好幾次係學校Lost & Found都搵唔番。後來佢大個咗,就無咁大頭蝦。

Jane1983 發表於 20-5-5 12:11

整唔見嘢,呢d係男仔比較常見,多d提佢,慢慢會好d。

係八達通先係一年唔見一兩次,其他嘢係每星期都會唔見十樣八樣,佢用嘅袋、牀、書枱、衣柜,擺放到好似鴨街地攤嘅二手貨咁亂,從不執拾,每年都唔見唔知幾多本由圖書館借的書,遺失學校交給每位學生暫用的職責掛章(清潔員、圖書館館理員之類),遺失課本、功課、衣物、電話,真係数之不盡,要提醒的話,要24小時跟着她,每一件她踫過的物件都要提醒,並且看到她完成放好才可,只提醒的話,她是不會做的。
當個好爸爸

Jane1983 發表於 20-5-5 12:06

佢先得10歲,就係小學四年班左右。衣食住行,生活上所有嘢都係屋企安排,點有可能 ...

其實睇完大家既分享,我都唔好對阿細咁harsh⋯⋯但我同C6明明覺得自己已經好寬容⋯⋯

Jane1983 發表於 20-5-5 12:06

佢先得10歲,就係小學四年班左右。衣食住行,生活上所有嘢都係屋企安排,點有可能 ...

要教便要放棄工作,放棄一切自己時間和生活,無論要她做甚麼,只提醒是沒用的,要看着她做,做功課也一樣要每题檢查,否則她會跳做,中間留空一些。而且她做完還會仇視你,不跟你講話,關係非常差。為了緩和關係,她又回復甚麼都不做。這樣來來回回幾年了,完全冇辦法。
當個好爸爸

回覆 little_yolky 的帖子

你兩個女其實都好乖。雖然各有自己的小問題,但都好錫和尊重父母,呢樣好難得。

簽名被屏蔽

你要想辦法扭轉佢被人教之後的仇視反應。呢個唔單只破壞親子關係,亦令佢好難改善自己,以及日後同其他人的關係。
佢問佢,佢做得唔好,係咪人地唔可以出聲話佢?父母、老師係咪應該由得佢錯?佢係咪覺得咁樣先合理?養不教,父之過,生得佢出,就有責任要教好佢。佢唔想比人話,就做番好自己本份。

Jane1983 發表於 20-5-5 12:55

你要想辦法扭轉佢被人教之後的仇視反應。呢個唔單只破壞親子關係,亦令佢好難改善 ...

呢D已經同佢傾過無数次,學校有輔導員及老師跟進,但依然無進展,而且越大越唔理家長老師嘅說話。
當個好爸爸

jli008 發表於 20-5-5 12:54
或許你該放輕鬆些,不要用自己內心的規則定下要求,試著代入孩子想法,慢慢去調整. 已經10歲了,用的時間一定會 ...

佢會不停反捕捉我地大人諗乜,佢會用扮做功課、扮乖去得到大人信任而放鬆畀佢,一旦佢有咗呢D空間,佢又會回復原狀,然後又再等下一次,周而復始。而且仲有個妹妹,每天時間不夠用啊!
當個好爸爸

boyboobee 發表於 20-5-5 13:10
呢D已經同佢傾過無数次,學校有輔導員及老師跟進,但依然無進展,而且越大越唔理家長老師嘅說話。
...

咁佢除了無手尾,甩甩漏漏之外,讀書成績、品行如何?

小朋友無得唔理佢,亦無得話理唔到佢。

回覆樓主:

沉迷電話遊戲,脾氣暴臊。雖然唔温習,成績仲可以維持中下游。
當個好爸爸

其實比人鬧完,乖番一陣,無鬧又放鬆番,跟住又做錯比人鬧,週而復始。其實亦係正常現象,人性係咁,唔係佢特別頑劣。

你比佢玩電話,佢沉迷電話遊戲,係你做錯了。佢玩物喪志,所以先有以後果d唔好的行為 —— 倒瀉嘢唔理,因為趕住去打機。脾氣暴躁,你同佢講嘢,要佢做功課,阻住佢打機......

‹ 上一主題|下一主題