用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李國寶屬於Band2A嗎?
樓主: TT197724
go

李國寶屬於Band2A嗎?

TT197724 發表於 20-4-28 13:36
回覆 joeywylo 的帖子

咁好似太鬆了,同小學差唔多而數學咁可唔可以應付到DSE呢
既怕太緊,又怕太鬆……

有人話不追求B1A或B1B而揾適合,真夠貼切!

回覆 medicine 的帖子

只要適當應付到dse 大鬆太緊對於現時小朋友我覺得唔係太好

TT197724 發表於 20-4-28 15:13

只要適當應付到dse 大鬆太緊對於現時小朋友我覺得唔係太好 ...
應付到DSE——尼一句都可以好廣寬:有人認爲3就算數啦,有人就5都未得,仲要加多少少野係角落頭。

既想玩過六年,又想六年后某天有驚喜——魚與熊掌係咪甘易兼得尼?相信都有好多不同的答案,經過六年后,自己回答最有體會。

請問自一,二選擇係?
李國寶朋友跟我說不算"死讀書"個隻.
有B1A底應該自行已達標.

回覆 TT197724 的帖子

其實中學基本上是沒有所謂banding的,只是小學在派位時才有banding之分,如果一間中學所收的學生全都是band 1學生,它便被歸類為band 1 中學,理論上中學全收band 1a學生,它便會是band 1a中學,但這是困難的,因為如果中學有参加派位安排,它收到的學生便是1a - 1c都有可能,所以全用收生的準則來分也不是完美的。

所以坊間便有網站同時用上估計收取學生的banding數量及該校的DSE成績來同時做統計分類,但我相信也只是一個比較有系統的分類方式而已,並不是說有一定的準確性,但作為参考之用是有價值的。我見到過的兩個網站,bigexam and schoolland 都把李國寶歸類為1B,我相信一定有他們的計算方式而出來的結果,不用去討論什麼正確與否,但作参考比較之用,是有一定價值的。

其實除了banding外,校風及教學方式等等,都是應該在選校時作不同考慮,最主要是[合適]。如果一個小朋友須是band1 ,但不是讀書很厲害的人,即使入了神校,也不一定是好事。

回覆 Hugo173 的帖子

好贊同你講法,可能已是傳統落嚟嘅band1學校所以收生要求高。感覺小朋友就係不是太讀書之人所以不會選擇同band學校,只是小朋友好想搵到好似小學咁好嘅老師

我都係上網見到李係B1b。可能有錯,因上網看到英華女排名差過伊利沙白中學

TT197724 發表於 20-4-28 15:40

我都係上網見到李係B1b。可能有錯,因上網看到英華女排名差過伊利沙白中學
原來英華女差過QES就質疑該評判標準。

估計好多資深會員都毫不猶豫指出,近年DSE,英華女確實不如QES,即代表……

直資李,DSE同銘基分別不大,最近來講。至於功課,見仁見智。

我只是看到網上這樣評估絶對不會質疑,因為平時沒有留意一直以為英女是全港首幾間

TT197724 發表於 20-4-28 15:53

我只是看到網上這樣評估絶對不會質疑,因為平時沒有留意一直以為英女是全港首幾間 ...

見笑啦。我用詞不當。

見到話直資李B1b,已經知係睇邊個網。如果李達到B1b,估計滿街B1a。

不過,如果每年有超過100個B1a生入去,六年后DSE成績達到B1a不出奇。

請問應該看那個網站才正確啲。當然希望每間學校都是不斷提升中

我相信每一間學校都有佢嘅過人之處的

medicine 發表於 20-4-28 16:01
見笑啦。我用詞不當。

見到話直資李B1b,已經知係睇邊個網。如果李達到B1b,估計滿街B1a。

嗰個網站好似好Pro咁寫咗一大篇評級準則,仲出埋一堆好似好專業既圖表。但實際點去為學校評分就只係用咗以下呢一句:

用了嶄新的大數據分析技術,當中牽涉到的數學理論相當複雜,在此暫且不提

計算方式可以好複雜,但評分方式唔需要好複雜。就好似呈分計次弟方式好複雜,但分Banding準則好簡單一樣。

連如何評分(為學校分級)都講唔出,咪即係任佢嗡囉!

medicine    發表於 20-4-28 16:14
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

正如我之前我說,中學是沒有banding之分的,那又何來一個[準確的網站]呢?

每一個網站都有他們自己的評分方式及標準,你嘗試去睇下他們的評分準則,看那一個用的準則比較貼近你的期望及你認為較合理,便信那一個吧。

TT197724 發表於 20-4-28 16:08

請問應該看那個網站才正確啲。當然希望每間學校都是不斷提升中
睇咩網站?目前來講,沒邊個網站做得好過樓上個位!

既然學校無分Banding,係學生小六升中先分Banding,那麽自然從中埋手!

小六生升中后,請問有無可能得知某校的全部新生的縂躰Banding分佈?如果明顯的答案係無可能知的話又點分辨尼?既然input無可能得知,那麽output尼?沒錯,剩下唯一可行的又有公開信息可考量的就是DSE。有心請參閲升中版“資深會員XXXX統計資料”

回覆 hkpapa852 的帖子

medicine 發表於 20-4-28 16:23
睇咩網站?目前來講,沒邊個網站做得好過樓上個位!
我也有看過,十分好的資訊,十分有参考價值。

但若是單比較DSE成績,也應該用於比較相類同的中學,好明顯李國寶有別於其他中學,因它有20%是非華裔學生,它的中文DSE成績是不達標的,所以平均值因此也被影響了。但其餘的另外三主科又有不錯的表現,所以真的很難去比較。

只要你明白了小朋友在李國寶不一定有好的中文成績,接受了這個現實便可以了。

嗯嗯 中文比較弱, 可能係有外籍人士關係始終不是他們母語,正如英文

間接令DSE成績也拖低咗

多謝大家