用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二 I.S.請賜教
go

中二 I.S.請賜教 [複製鏈接]

除了中一第一次IS UT, 亞囡IS成績都吾算好,近一次UT, 只是僅合格,佢喊到豬頭咁。
看過份卷,前面MC, 填充也不錯,但今次後面答題部份可謂慘敗,取得好少分。
我覺得佢concept應該未清,再加上答題技巧不足,所以大幅失分。

我立即去書局再買了IS課外書及練習給她,這疫假她會下苦功補底。

大家可否幫忙,分享下讀這一科的技巧,要注意什麼。希望亞囡可讀番好d,拾回信心。

萬分感謝。

12    0    0    0

回覆樓主:

咁應該係 strucrural question 問題。最重要當然要 concept 要好明,揾番自已本 IS workbook 去做去清concept, 同埋可以揾本課外補充,吾洗深,多做,舉一反三,自然信心增加
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆樓主:

只是合格的話,不懂的地方還比較多,輪不到答題技巧。

王家爸爸    發表於 21-1-5 12:18

zitaeric 發表於 20-4-26 23:22
咁應該係 strucrural question 問題。最重要當然要 concept 要好明,揾番自已本 IS workbook 去做去清conce ...

我都想請教,理解concept同做練習睇吓識唔識運用之餘,駛唔駛背晒課文,定係後面啲summary!
因為就算理解,都未必記得或表達得好(英文)

回覆樓主:

summary 太簡單,其實用處吾大。初中我覺得最幫助就係做番自已教科書本workbook, 就算學校吾用,自己最好都買來做,因為佢会幫助你找到重点同老師要求。
再有時間或者興趣,買一深一淺補充,睇MC, 睇補充答案点樣答長問題,亦好有幫助。
預習 加 留心上堂。
實驗題,有時都難掌握,難記,試吓自已揾些代替品,例如用文具等,叫小朋友一路講steps,一路做,加深記憶。
背。當明佐真係吾需点背,可以背嘅会係 重点解釋,例如咩叫 photosynthesis, 背嘅意思係用最少字寫到最正確答案。其次,實驗 result 都可以背。
我鼓勵揾多些MC 去做,做得多,做得多啱,即係你那課concept都ok,
亦因為上面做得多,自信都多,IS 仲有個問題係吾夠時間做,都係科科問題!
我提醒阿女用最精簡字去作答。
平日可以自已寫notes,加老師成日重複重点
日子有功,IS 吾会太差,而且好有趣。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

ashleymami 發表於 20-4-26 16:11
除了中一第一次IS UT, 亞囡IS成績都吾算好,近一次UT, 只是僅合格,佢喊到豬頭咁。
看過份卷,前面MC, 填 ...

她盡哂力, 只係合格, 所以好唔憤氣, 唔甘心, 好失望, 什至担心...... 嗎?

我相信要留意她, 開解她,  明白佢的努力, 在成績中, 顯示唔到, 好唔抵等等, 媽媽要放鬆佢這些負面情緒, 反而要追成績係後著, 每人在學習路中, 梗會遇阻礙, 但點樣克服, 首先唔好打擊自己信心, 唔係妳做得唔好, 特別女仔, 勤力背, 有時侯, 再高班會更大挑戰

ashleymami 發表於 20-4-26 16:11
看過份卷,前面MC, 填 ...
上堂要聽書,認真做功課,溫熟課本。

中一IS真係唔難,基本上同文科差別不太大,背熟就得,想高分就成本書由頭溫到落尾,再唔係,就溫熟key learning 及Summary就OK.

我女中學時對Science一啲興趣都冇,中一,二溫熟key learning 及Summary測考分數都唔差,但到左中三,拆開Phy ,chem,Bio,就要動啲腦筋,只係靠背就唔Work.

理科靠背 is not good enough. 同文史哲科唔同,理科好講求 step by step.
建議同學試吓做題時將自己思考步驟不厭其煩咁逐個寫出嚟,咁有助理清自己思維,再同老師嘅批改對照一下,就比較大機會知自己問題出喺邊度㗎啦。

我自己過來人就覺得初中IS其實都冇乜話答題技巧,最主要係明得夠唔夠通透,其次係讀得夠唔夠仔細。可唔可以分享下後面部分大約係點?如果係d好直接要你比答案既題目的話,可以溫習時Highlight keywords,每個keyword都係一個比分位,如果係一d情境題就代表要理解+記熟,咁通常都係講一d Mechanisms,可以試下叫佢重新解釋一次比自己知,睇下係咪真係明白,或者試下多d諗下「點解」,再唔明就同同學討論下,睇下YouTube,問下老師咁樣。首先要培養興趣,慢慢努力,加油!有咩問題可以問我啊
P.s.中學開始中意Science 到依家大學都主修生物化學

請問中一就開始分開phy, chem, bio甘讀,還是中三分才比較好?

請問中一就開始分開phy, chem, bio甘讀,還是中三分才比較好?

Kellylo00 發表於 20-5-2 03:07
我自己過來人就覺得初中IS其實都冇乜話答題技巧,最主要係明得夠唔夠通透,其次係讀得夠唔夠仔細。可唔可以 ...
請問主修生物化學,係一科定二科?大學呢2科難唔難讀?

回覆 LeeCC 的帖子

咁又冇話絕對既,都要睇小朋友本身性格同能力,但我就prefer中三先分開讀。如果以小朋友感受黎講,中三先分開讀可以比小朋友對理科有個基本概念先,唔會話一黎就比Phy,Chem,Bio嚇怕/討厭左呢d科,始終由常識即刻轉去phy,chem,bio個差距太大。同埋相比起來會比較有趣d, IS既課程都係抽左高中phy,chem,bio最簡單既野夾埋咁讀,萬一小朋友唔中意某一個科/跟唔上進度,都可以以其他部分補救,唔會有咁大挫敗感,所以大多數學校都冇得中一分開讀。但如果純粹以應考公開試黎講分開的確好d,高中課程教既時間好緊拙,好多學校都要補課,仲要自己另外抽時間操past paper,如果用6年時間去攤分會讀得舒服d同比較容易跟上,學到既野可以慢慢吸收,更多時間去準備。

回覆 October. 的帖子

係一科黎架,我讀緊既係Biochemistry and Cell biology我自己就覺得唔算太難,係喺高中教既框架下深化解釋好多既原理同引導我哋思考比較多,背書一樣會有,但professor 主要都係想同學明多過背,而且明白的話都好自然會記得~

October.    發表於 20-5-2 10:11

Kellylo00 發表於 20-5-2 09:44

咁又冇話絕對既,都要睇小朋友本身性格同能力,但我就prefer中三先分開讀。如果以小朋 ...

謝謝

我小朋友黎緊中一的學校會分開三科讀,我可以怎樣幫他裝備下,易D適應呢?

我自己讀is的年代已久遠,無咩印象,只記得中四五的Phy,chem,bio,但當年有三年is基礎,所以唔難適應

如果有時間又有意栽培佢讀理科的話可以先上教育局網睇下Syllabus,搵一d有趣又相關(唔相關都可以for fun)既實驗片佢睇下,依家中小學都力推STEM教育,坊間都有好多啱中小學生睇既科學雜誌同小裝置,小朋友有興趣既都可以買黎玩吓,亦都可以喺屋企做吓簡單小實驗(e.g.蘇打粉+醋之類),叫佢搵吓原因咁,最緊要係先令佢感興趣,自然會好好努力~ 附上初中IS syllabus https://www.edb.gov.hk/attachment/en/curriculum-development/kla/science-edu/Science(S1-3)_supp_e_2017.pdf

Kellylo00 發表於 20-5-3 21:30

如果有時間又有意栽培佢讀理科的話可以先上教育局網睇下Syllabus,搵一d有趣又相關(唔相 ...

謝謝你
我估只係將is分開三科甘教

我睇個syllabus,覺得比我以前讀書時is內容少

回覆 ashleymami 的帖子

如果MC同填充都唔錯,會唔會係蝕底在英文,唔能夠表達想講嘅?
‹ 上一主題|下一主題