用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【家長反思】B1學生大抽獎有咩學校係填咗都會入唔到? ...
樓主: hkpapa852
go

【家長反思】B1學生大抽獎有咩學校係填咗都會入唔到?   [複製鏈接]

奥脫福 發表於 20-5-4 14:41
你講調整是什麼?你跨左網?
沒有跨網! EDB 會按2016 和2018 pre s1 成績再作調整 ,如我理解錯請更正,謝謝呀!

hkpapa852 發表於 20-5-4 13:52
B1A女生想入女校就簡單
填完BPS,再選所有他區女校,之後嘉諾撒,跟住再排所有本區+他區B1男女中學
謝謝hkpapa852建議, 非常清楚, 我也認同這個次序. 但如果嘉諾撤放在外區女校後, 不是沒有了保險線嗎?

bvbb 發表於 20-5-4 16:16

沒有跨網! EDB 會按2016 和2018 pre s1 成績再作調整 ,如我理解錯請更正,謝謝呀! ...

咁學校應該有能力講到你聽是否邊緣人。若非邊緣人用純B1生的
選校方式(即盡填B1校)便可以了。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 20-4-27 10:48
全開英文班既學校,通常係話除咗中國語文和中國歷史兩科外,其餘科目由英語教授
以妳講個間學校既描述,得 ...

音樂,美勞,體育,有幾多間英中用英文教。

在初中,沒有拆科之下,6科是有可能的。英文,數學,科學,西史,地理,通識或宗教!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

tong831 發表於 20-4-30 16:07
啱!
好多中學有【英文】兩字,原來係中中,呃人!
但好多BAND 1中學通識都唔係用英文教呢科主科,都唔係閒科呢

sunnymama2 發表於 20-4-27 13:45
請問如果嗰區唔究band 1 位,是否仍然要盡填band 1 校,包括他區得一兩個band 1位?

我地係填哂band 1校, ...
我覺得要思考幾樣嘢:
1. 那區是否夠位?理論上18區只有幾區有B1位多.
2. 不同區仲要分男女睇.
3. 1A1B生夠安全,可搏D,但1C或扎界好危險,唔知會否計錯數或今次個數郁咗. 如果不幸是B2但當B1排,分分鐘可能去B3.
4. 講緊1ABC係以自己學校去除3份,唔代表全港,亦唔完全代表本區,因弱校1A可能會是強校1C,當然統一理應不用理會ABC之分,但如果去到叩門,因之前太搏,而自己只屬全港1C,叩門會較難.
5. 好多區唔夠英中,其中原因是學生在本區屬B1,但全港屬B2,所以點解無頭40%學生可做英中.
6.如果肯定自己好安全,理論上是可以放最少兩間B2生放第一位也入到的學校來做止蝕位的.

ANChan59 發表於 20-5-4 19:17
音樂,美勞,體育,有幾多間英中用英文教。

在初中,沒有拆科之下,6科是有可能的。英文,數學,科學,西 ...
請問,咩係拆科?

jjbbmom 發表於 20-5-5 23:37
請問,咩係拆科?

初中無拆科例如科學包Phy Chem Bio

tong831 發表於 20-5-6 22:49
起碼那些B1其他科用英文,我知道馬錦燦,惠僑100%全中中,校名仍有【英文】兩字,咁樣呃人就唔啱! ...

哈哈哈哈,我仲記得12月時馬錦燦校長去我仔小學的家長會上,話綜合人文科會用英文。

hkpapa852 發表於 20-4-28 09:23
要講的,應該講的我係 #2 都講晒了
唔需要再問我排晒 B1 會唔會派得好後甚至派 B3,或者排咁多 B1 會唔會太 ...
其實係㗎
有時你真心同人分享,人哋仲覺得你係靠害,想害到人哋無band1而益到自己仔女
我只跟啲好熟的人分享,仲要解釋經年,先解得人明白

忍唔住係 #4 加入了新 Topic:
對不理現實,一味只叫學生保守去填統一派位表的教職員的控訴
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

若學生屬Band 1, 邏輯上, 點解唔盡填Band 1學校. 正所謂家家有求.  而咁早就叫人乙3,4填Band 2? 咁攪法, Band 1 學校咪隨時有位剩?

回覆 hkpapa852 的帖子

想請問荃灣重災區,只得4間Band1, 全開英文班,常常說第三志願要揀band2, 而Band2中學,亦有可開到兩班英文班, 如廖寶珊同李城壁,咁是否印正了你的說法,有堆Band1生揀左band2做保險線,落左去band2學校呢,但是嗰4間band1學校又可以全開英文班,呢點有啲想唔通,可否指點一下,謝謝。因為確實荃灣區係唔夠band1學額比本區學生,但是知道荃灣區好多band1學生會跨區,咁又點樣理解,想唔通,最後都係咁問 荃灣區可唔可以盡排band1學校呢? 謝謝

pippyw 發表於 20-6-2 00:11

想請問荃灣重災區,只得4間Band1, 全開英文班,常常說第三志願要揀band2, 而Band2 ...

荃灣係好特別,唔知點解每年有好多學生都可以轉咗去第二個網抽中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

是的 以小女學校為例 2018 有72人入band 1中學, 當中只有 28人入本區band1中學,其他4散全香港既band1中學,問題來了,本區band1 學額不足,但是往外區走的又大有人在,咁究竟填曬4間band1喺頭4志願,還是都要以band2為第3志願作保險線,還是填3間呢,諗唔通。 還希望各網友心比比意見。謝謝

pippyw 發表於 20-6-2 09:23

是的 以小女學校為例 2018 有72人入band 1中學, 當中只有 28人入本區band1中學, ...
72 B1 是包括埋直資及B1C-2A 中學??? 2018年指2018-2019 ??? 2017-2018 ???
你校一向多唔多人轉區 ???

荃灣平均有10%人派葵青B1,
當中以馬基最多15%左右
官校最少3-4% !
而荃灣只有轉走, 無人轉入區

我睇荃灣所講2A中學, 其實收唔多B1, 唔多漏到B1入去 !
B1都轉走了.

我都懷疑緊, 荃灣B1中學 (除了官中) 外其他中學妖多到幾多1A/B生 !

回覆 subb 的帖子

係2018年度入讀中學資料,72人入讀Band1 中學,大概10零個去沙田,10零個葵青,10零個頂級名校,28個荃灣咁,包括直資,我校不樓都多人選外區,全級15x 人咁,咁都乎合10%倒派葵青既。倒想睇睇其他學校既派位資料,可惜荃灣幾間一線小學都冇詳細公佈。

pippyw 發表於 20-6-2 13:26
回覆 subb 的帖子

係2018年度入讀中學資料,72人入讀Band1 中學,大概10零個去沙田,10零個葵青,10零個頂 ...
搵清楚D , 基本上荃灣的大校都有詳細公報升中派位結果 !
上年連一向無公報可石山都有 !

pippyw 發表於 20-6-2 13:26
回覆 subb 的帖子

係2018年度入讀中學資料,72人入讀Band1 中學,大概10零個去沙田,10零個葵青,10零個頂 ...

浸聯、馬灣基慧、荃官小、深天、思源、伍季明等校都有在校網公佈詳細升中結果喎,有心就自己逐間睇下啦!
‹ 上一主題|下一主題