用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【家長反思】B1學生大抽獎有咩學校係填咗都會入唔到? ...
樓主: hkpapa852
go

【家長反思】B1學生大抽獎有咩學校係填咗都會入唔到?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-4-27 12:47
肯定夠位:
九龍城
灣仔

請問如果嗰區唔究band 1 位,是否仍然要盡填band 1 校,包括他區得一兩個band 1位?

我地係填哂band 1校,包括他區,老師話太搏。老師話因為其他band 1 生可能提早填band 2A學校,我地進取式填表分分鐘連band 2A學校都冇。

我地黃大仙區,保一和協和已經冇揀了。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 20-4-27 11:02
家長應該要對學校有要求,如果乜都無要求,不如自己教,或者做條咸魚算了!​
...

想簡易問一句,如我個肯定係band one 生,我係咪盡排Band one,尾二放九真跟係培道就可?

sunnymama2 發表於 20-4-27 13:45
請問如果嗰區唔究band 1 位,是否仍然要盡填band 1 校,包括他區得一兩個band 1位?

我地係填哂band 1校, ...

咁不如問吓老師,佢口中講個間可以係統一派位收晒B1學生既B2A中學,依家開到幾多班英文班?

如果有大量B1生一早投降入咗B2A中學,咪即係有一堆B1中學學位無人要囉,咁如果你都唔去搏吓,咪留番俾其它想搏又敢搏既人囉!

黃大仙區B1生,就選頭29格都填B1中學乙20先填培敦,都無可能乙30填培敦入唔到囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mpyleung 發表於 20-4-27 13:51
想簡易問一句,如我個肯定係band one 生,我係咪盡排Band one,尾二放九真跟係培道就可?
...
無錯,就係咁排
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 20-4-27 13:55
無錯,就係咁排

謝謝

肯定夠位:
九龍城
灣仔
想問吓中西區女仔係唔係肯定夠位? 男仔就麻煩D?

cmir 發表於 20-4-27 14:02
想問吓中西區女仔係唔係肯定夠位? 男仔就麻煩D?
中西區B1男仔唔係麻煩,係長期都唔夠位。
女仔應該夠。

回覆 hkpapa852 的帖子

唔緊要。咁九龍城band2生都是照填完band2校再填band3 嗎?

艾艾 發表於 20-4-27 14:52

唔緊要。咁九龍城band2生都是照填完band2校再填band3 嗎? ...
區區都咁填

肯定夠位:
九龍城
灣仔
請問DGS無呈分之後, 對油尖旺B1位唔係有影響咩? 依家B1位仍然多於B1學生嗎?

hkpapa, 之前常常聽坊間的"保險線", 是在乙二/乙三, B1學生填B2學校。 如果B1學生填晒B1學校在頭幾志願, 會否太冒險?  

hkpapa852 發表於 20-4-27 13:52
咁不如問吓老師,佢口中講個間可以係統一派位收晒B1學生既B2A中學,依家開到幾多班英文班?

如果有大量B1 ...

我就咁同我阿哥講,但佢俾老師嚇怕了。

sunnymama2 發表於 20-4-27 19:29
我就咁同我阿哥講,但佢俾老師嚇怕了。

仲有時間,再同老師溝通下,如果佢之前見過呢種特別的情況,佢一定唔介意提供多小小資訊比你阿哥。

跟住你阿哥可以根據各方面的資訊,做最終決定

做決定前,記得 "因為最終要面對派位結果既人,只有你/妳和你/妳的子女"。

請問東區女仔Band one位夠唔夠呢?本來想將所有Band one學校填晒落去,但係老師話我填在頭十位都係Band one熱門學校,有機會一跌跌到好後嘅choice...

jjbbmom 發表於 20-4-27 19:56
仲有時間,再同老師溝通下,如果佢之前見過呢種特別的情況,佢一定唔介意提供多小小資訊比你阿哥。

跟住 ...

沒錯,仔女係佢的,要面對的都係佢,我都唔敢講咁多。

換在是我,我一定會搏一搏,否則呢兩年努力爭取band 1 生有何意思?

bbmm-mom 發表於 20-4-27 20:10

請問東區女仔Band one位夠唔夠呢?本來想將所有Band one學校填晒落去,但係老師話 ...

後嘅choice又有乜問題,俾你揀,你會要乙11的band 1校定乙3的band 2校?

東區女仔可以搏,放衛理/顯理/劉永生 b1校後面,最差咪去其一。

要講的,應該講的我係 #2 都講晒了
唔需要再問我排晒 B1 會唔會派得好後甚至派 B3,或者排咁多 B1 會唔會太冒險派得好差呢D問題。

大家自行決定,到底係相信自己,相信素未謀面既網上路人甲乙丙,或者同你小朋友對咗將近6年都唔知係咪有心幫你既教職員。

👍

回覆 ivyscyip 的帖子

請問東區男仔在乙部有策略地填了頭三志願再盡填他區的band 1學校後才填保險線的band2學校,這樣填正確嗎?

hkpapa852 發表於 20-4-26 11:03
其實出個好多篇嘢,唔知係我文筆太差定係家長太盲目(尤其係小朋友係B1個班家長),總係成日問呢個排會唔會 ...

Hkpapa, 唔係好明以下呢一段,啫係英中跟中中英文班一樣要求。都係85% top 40% 學生?如果係。好似對中中唔公平⋯⋯ 定係英中85%係全校,而中中英文班85%係指嗰班英文班而唔係全校?

//(2) 需要收夠85%屬全港排名top 40%(即係B1+B2A)既學生先可以做全英中。要開英文班每班亦要有至少85%屬全港排名top 40%既學生先可以。//
‹ 上一主題|下一主題