用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【家長反思】B1學生大抽獎有咩學校係填咗都會入唔到? ...
樓主: hkpapa852
go

【家長反思】B1學生大抽獎有咩學校係填咗都會入唔到?  

回覆 pantalaimon 的帖子

唔好意思,表達得唔好,過往海官,石鐘山,都冇列曬就以為好多都冇,一睇之下,大開眼界,咁就有數計下,可以了解多一點。謝謝提點

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 20-6-2 08:36
荃灣係好特別,唔知點解每年有好多學生都可以轉咗去第二個網抽中學
我囡小學有唔少家長都有幾層樓揸手, 至少我識幾個大抽獎前已經轉地址用沙田區抽
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

pippyw 發表於 20-6-2 20:59
回覆 pantalaimon 的帖子

唔好意思,表達得唔好,過往海官,石鐘山,都冇列曬就以為好多都冇,一睇之下, ...
海官一向是放學校名ONLY ! 反是石山轉了校長, 升中資料都轉放詳細資料 !

回覆樓主:

我倒有興趣知道有無他校band1生夠膽用甲一或乙一抽培正,或有無見過人咁做.

swytca 發表於 20-6-17 22:47
香港DSE考試,是不是可以選擇中文卷,即除左英文科,其他科是否都可以選中文卷考試?我有點疑問,系咪用左 ...

學校為學生報考既科,用咩卷考由學校決定。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa852 放心, 我信你! 雖然我小朋友仲有2年先升中, 但路經此地, 我要來多謝你一聲, 當年你開左個POST, 講有關一線小學的B1蠶食位, 當時你都受到不少人評撃, 但我覺得你所分析得合理, 言之有物, 所以睇完後, 當年阿仔小一, 我就下定決心同佢叩一線有聯繫中學的小學, 終於成功插入, 現在成績不錯。回想起, 如果我們當年沒有轉校, 就算阿仔在寶校有好成績, 我都唔敢同佢揀B1a中學。希望兩年後, 我可以再有機會向你講聲: 多謝!

想請教東區B3生點填好…⋯

回覆 hkpapa852 的帖子

想請教下我小朋友女仔係band 1尾,band 2頭, 葵青區應如何揀中學?

非常有用的反思資料
睇完之後我的想法是:確定是b1生,而該區有足夠的b1位,就要放膽去馬,按心儀的程度排好乙部,而並非好似小學統一派位甘,乙2、3就要放條保險線,要盡排b1學校在前面,最後先再放b2a學校。
以上的想法是否正確呢?

hellofafi 發表於 21-4-10 17:57
非常有用的反思資料
睇完之後我的想法是:確定是b1生,而該區有足夠的b1位,就要放膽去馬,按心儀的程度排 ...
問題係假如果其他區Band 1 學生,見你果區有充足Band 1 位,轉區入黎爭食,會唔會出現Band 1位唔夠分的情形發生?

回覆樓主:

感謝!!!睇完明白曬!

請問中西區B3生可以點填?個校網好多不同區嘅B3學校,但都係唔多想入!

hkpapa852 發表於 20-4-26 11:04
對不理現實,一味只叫學生保守去填統一派位表的教職員的控訴

其實點解咁多區出現邊緣B1,或者B1中學水平下 ...
講咗保守老師(可能出於私心)既禍害,其實都需要講下進取家長既禍害(一心以為自己既B2小朋友係B1嗰啲)。

mrs.aj 發表於 21-4-13 06:22
請問中西區B3生可以點填?個校網好多不同區嘅B3學校,但都係唔多想入!
B3生既填法係將學校排名,惕走舊年剩餘學位數,咁你就會知道正常情況下,小朋友最好同最差去邊。現實係唔太正常,會有錯配,所以進取既話就乙一揀間比「最好」仲好既學校,執死雞。保守既就乙一揀「最好」嗰間。

hkpapa852 發表於 20-4-27 12:47
肯定夠位:
九龍城
灣仔
請教前輩如果以HK1為例,Band1學校咁多係咪入讀機會率都會提高?謝謝指教
CodeSchoolOpenResv*Band

聖士提反女子中學

中西區

1A

資助

女校

英華女學校

中西區

1A

資助

女校

英皇書院

中西區

1B

官立

男校

高主教書院

中西區

1B

資助

男女

聖嘉勒女書院

中西區

1B

資助

女校

聖若瑟書院

中西區

1B

資助

男校

聖類斯中學

中西區

1C

資助

男校

樂善堂梁銶琚書院

中西區

2C

資助

男女

聖士提反堂中學

中西區

2C

資助

男女

totemss 發表於 21-7-16 10:19
請教前輩如果以HK1為例,Band1學校咁多係咪入讀機會率都會提高?謝謝指教
要計B1學生人數同B1位. 中西區女生B1位多人少, B2生都有機會抽入B1學校. 但男生情況相反, B1生都有機會抽入B2學校.

pccw2017 發表於 21-7-16 15:39
要計B1學生人數同B1位. 中西區女生B1位多人少, B2生都有機會抽入B1學校. 但男生情況相反, B1生都有機會抽入 ...
感謝解答咁評估學生係band幾?用原校人數除三份(例如一級150人,級頭五十為band1,次五十為band2...etc)還是全港計算呢?謝謝

totemss 發表於 21-7-16 16:16
感謝解答咁評估學生係band幾?用原校人數除三份(例如一級150人,級頭五十為band1,次五十為band2...etc)還是全 ...

淺談小學升中學生如何分Banding

【小學升中派位分Banding的解說】

pccw2017    發表於 21-7-16 16:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

totemss 發表於 21-7-16 16:16
感謝解答咁評估學生係band幾?用原校人數除三份(例如一級150人,級頭五十為band1,次五十為band2...etc)還是全 ...
又唔係咁計, 仲要計埋小學師兄師姐考Pre-S1的成績, 有D複雜. 建議你睇下hkpapa852幾年前的post.
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591473

不過最簡單就係睇下今年6年級有幾多人升中入到B1中學再打個九折就差唔多. 不過聽聞今年6年級考的Pre-S1會採樣, 將會影響到明年同後年的呈分排名.