用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【家長反思】B1學生大抽獎有咩學校係填咗都會入唔到? ...
樓主: hkpapa852
go

【家長反思】B1學生大抽獎有咩學校係填咗都會入唔到?  

lskstephen 發表於 20-4-30 01:04
Hkpapa, 唔係好明以下呢一段,啫係英中跟中中英文班一樣要求。都係85% top 40% 學生?如果係。好似對中中 ...
要做全英中,就要全級有85%屬全港排名Top 40%既學生。
中中想開英文班,就要該班學生有85%屬全港Top 40既學生,即如該班有36人,就需要至少31個學生屬全港Top 40%既排名先可以開英文班。

只有津貼龍中要開英文班既要求有少許不同。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-28 09:23
要講的,應該講的我係 #2 都講晒了
唔需要再問我排晒 B1 會唔會派得好後甚至派 B3,或者排咁多 B1 會唔會太 ...

大家都深明網上路人甲乙丙「升中達人」較為可信,無私奉獻又分析精辟,所以圍住你追post。
但對住其他人一句「太進取」、「碌到乙10以外」的說話猶豫不決,更甚既係分唔清同校異夢以校為先既老師主任是否企在自己仔囡果邊!
所以大家重複問同一個問題都係想keep住個信念啫!

hkpapa852 發表於 20-4-30 01:43
要做全英中,就要全級有85%屬全港排名Top 40%既學生。
中中想開英文班,就要該班學生有85%屬全港Top 40既學 ...

Thanks Papa!
可否講多少少津貼龍中

fightforhim 發表於 20-4-30 08:02
大家都深明網上路人甲乙丙「升中達人」較為可信,無私奉獻又分析精辟,所以圍住你追post。
但對住其他人一 ...
好多家長其實心裹有數,只係不停問人,用來加強自信心吧

fightforhim 發表於 20-4-30 08:02
但對住其他人一 ...

你真係好明白家長的心理!

有時都知band 1 生應盡填band 1校,但老師一句嚇嚇你,就會被動搖,好驚自己就係band  1 生中運氣最差的嗰一個。

所以上黎呢度拿認同,如“機會係留俾肯搏的人”,睇完又信心番番黎。

tong831 發表於 20-4-30 16:28
請教hkpapa852:
學生真正banding,問教育局問唔問到?
佢會話抽獎時由電腦分配,事前無人知。事後系統會自動刪除紀錄,所以又查唔番。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Hello hkpapa,
想問下NT4區,今年是否嚴重不夠band1學位?
如果乙1商中,乙2廬中,乙3基元會不會太進取? 今年NT4沒有區外的band1借位。如果元朗區有5800多人升中一,是否很多同學會跌入band2? 謝謝解答.

想請教一下,孩子屬NT7 沙田B1生, 心儀呂明才及培英中學, 學校強烈建議乙1只能二選一, 咁其實乙2-5要選已很難, 搜集過資料數字,NT7 B1位應該夠分,可是在策略上十分擔心,乙1入唔到之後因太進取或/太保守而錯失入心儀學校機會, 因有考慮過乙1-10 都將B1 排晒, 但出嚟嘅feedback 係話太危險,建議乙5/6 要放B2A 學校,所以苦惱中. 如以下排法,那個較合理及入B1機率高D? 可以給一些建議嗎?
             乙1          乙2          乙3         乙4        乙5
A)      呂明才       培英       林漢光     祟真       林裘謀    (乙3係保險,乙4/5係博執雞, 乙6-10放B1c校)
B)      呂明才       沙循       林漢光     祟真       鄭榮之    (乙4係博執雞,乙6-10放B1c及2A校)
C)      培英           沙循       林漢光     鄭榮之   祟真        (乙5係博執雞,乙6-10放B1c及2A校)

aromayeung 發表於 20-5-2 14:29
想請教一下,孩子屬NT7 沙田B1生, 心儀呂明才及培英中學, 學校強烈建議乙1只能二選一, 咁其實乙2-5要選已很 ...
A: 非入乙1就係乙3B和C:應該無乜機派派得差過乙3。C中乙1和乙2機會較B高。

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝你意見!

hkpapa852 發表於 20-4-27 12:47
肯定夠位:
九龍城
灣仔

請教hkpapa852 ,睇了九龍城區band 1 女生抽獎率高於100%, 想問b1C 女生(擔心經EDB調整後是Band 2生,班主任冇講是否邊緣),想問咁排可以嗎?謝謝
乙1 銀禧  乙2 SRL  乙3  九真

or 乙1 銀禧 / SRL  乙二 九真  乙三 培道/何官

bvbb 發表於 20-5-4 09:24
請教hkpapa852 ,睇了九龍城區band 1 女生抽獎率高於100%, 想問b1C 女生(擔心經EDB調整後是Band 2生), ...

如果係B1生,咁排應該99.99%入咗乙1

如果係B2生屬極高風險排法,因為9成會派到乙4或更後

hkpapa852 發表於 20-5-4 09:29
如果係B1生,咁排應該99.99%入咗乙1

如果係B2生屬極高風險排法,因為9成會派到乙4或更後
謝謝! 我會再考慮清楚的!

hkpapa852 發表於 20-4-26 11:04
反思的分析和解說:

B1學生派去B2中學,係過往強調既最差結果。一直都話就算區內B1學位不足,只要肯加多兩 ...
@hkpapa852 本人非常認同有關B1 生應填晒B1校才填B2的說法, 小女是東區, 請問東區夠B1校嗎?衛理是否B2呢? 如果填晒B1, 之後填衛理可以嗎?乙3填嘉諾撒是否可做保險?小女獨愛女校, 乙1會填女校, 還可在第幾選項填女校呢?小女是1A生. 請指教, 謝謝

bb4000 發表於 20-5-4 13:12
@hkpapa852 本人非常認同有關B1 生應填晒B1校才填B2的說法, 小女是東區, 請問東區夠B1校嗎?衛理是否B2呢?  ...
B1A女生想入女校就簡單
填完BPS,再選所有他區女校,之後嘉諾撒,跟住再排所有本區+他區B1男女中學

最後排金文泰/衞理/劉永生其中一間(驚一間唔夠可補多一間,但無需多過兩間)

bvbb 發表於 20-5-4 09:24

請教hkpapa852 ,睇了九龍城區band 1 女生抽獎率高於100%, 想問b1C 女生(擔心經EDB調整後是Band 2生,班 ...

你講調整是什麼?你跨左網?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

請教hkpapa852 ,九龍城區男生band 1尾 或 band 2頭, 想問咁排可以嗎?感激!

Plan A:
乙1 銀禧  乙2 陳瑞祺喇沙  乙3 文理書院

Plan B:
乙1 銀禧  乙2 何文田官中  乙3 鄧鏡波學校/胡兆熾

Plan C:
乙1 銀禧  乙2 陳瑞祺喇沙  乙3 何文田官中

Q1. In Plan A, 哪學校放 乙3 比較安全/恰當: 文理書院, 鄧鏡波學校, 胡兆熾, 基道, 聖三一
Q2. Plan A 定 Plan B 可以比較大機會入 乙2 (如果乙1 失敗)
Q3. Plan C 是否過於取進?