用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【家長反思】B1學生大抽獎有咩學校係填咗都會入唔到? ...
樓主: hkpapa852
go

【家長反思】B1學生大抽獎有咩學校係填咗都會入唔到?   [複製鏈接]

nillnill 發表於 20-4-26 17:39
深有同感。我仔都係咁。既然驚,又唔太想抗班主任意思,折衷方法,甲部填盡B1 ...

係呀,當然盡填

winniechow 發表於 20-4-26 18:14
求 hkpapa852 指點,仔在東區,肯定band 1, 但老師話東區男仔吾夠位,看EK數據又好似糸(大约75.8% 入到 ban ...
千祈唔好聼所謂的老師講的唔夠位,就提早填B2中學!

hkpapa852 發表於 20-4-26 11:04
反思的回應:
(1a) 當然係受歡迎既B1中學,因為太多人爭自己隨木機號碼唔夠前囉!
(1b) B2中學?有可能嗎? ...

hkpapa 加油!關鍵時刻,盡快寫埋呢篇,引頸以待!

反思既詳細解說,請看 #2
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-26 11:04
給B2學生的派位建議:

//如果區內有1間或多間開多於一半英文班既中學,咁你可以搏既目標,其實應該係呢D中學。如果你仲繼續去搏其它全英中,係非常危險既行為//

呢度有D唔明。

如果係咁,我哋區B2女仔應該只可以搏英文班中中,但有D乙一會搏丘中,咁係咪自殺行為?

little_yolky 發表於 20-4-27 10:27
//如果區內有1間或多間開多於一半英文班既中學,咁你可以搏既目標,其實應該係呢D中學。如果你仲繼續去搏 ...

其實我係唔想講得太複雜啫!

其實KL3,來來去去有開多於一半英文班既,咪係九真同培道,但KL3既特點係,B1位多,而且不少本區B2學生會成為全港B1學生,所以KL3既學生先可以搏盡D。

全港18個中學網,可以俾B2學生搏盡D既應不多於4個,所以唔好寫得太複雜啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-27 10:34

其實KL3,來來去去有開多於一半英文班既,咪係九真同培道,但KL3既特點係,B ...

原來如此。

咁又想問問,如果KLN3 B2生可以搏盡,B3生係咪都可以少搏一間無咁熱門既B2?

little_yolky 發表於 20-4-27 10:37
原來如此。

咁又想問問,如果B2生可以搏盡,B3生係咪都可以少搏一間無咁熱門既B2?

我之前個《統一派位填表​策略》都有講,B3學生其實已經差無可差,乙1點解唔搏吓呢?

hkpapa852 發表於 20-4-27 10:39
我之前個《統一派位填表​策略》都有講,B3學生其實已經差無可差,乙1點解唔搏吓呢?
...

明白

提升學生兩文三語的能力:
中一至中三的數學、綜合科學、物理、化學及生物以英文授課,增加初中學生接觸英語的機會 <~~~ 如果學校咁寫即係"全開"英文班??

subb 發表於 20-4-27 10:41
中一至中三的數學、綜合科學、物理、化學及生物以英文授課,增加初中學生接觸英 ...
全開英文班既學校,通常係話除咗中國語文和中國歷史兩科外,其餘科目由英語教授
以妳講個間學校既描述,得6科係用英文教,絕對唔係英文班既所為。

中學普遍有9-11科,起碼有7-9科係英文教先得。

hkpapa852 發表於 20-4-27 10:48
全開英文班既學校,通常係話除咗中國語文和中國歷史兩科外,其餘科目由英語教授
以妳講個間學校既描述,得 ...
你的要求太高了其他科目只剩下歷史/地理/通識比較多課時,好多band1 英中,通識都係用中文教。

b3410 發表於 20-4-27 10:59
你的要求太高了其他科目只剩下歷史/地理/通識比較多課時,好多band1 英中,通識都係用中文教。
...

家長應該要對學校有要求,如果乜都無要求,不如自己教,或者做條咸魚算了!​

subb 發表於 20-4-27 10:41
中一至中三的數學、綜合科學、物理、化學及生物以英文授課,增加初中學生接觸英 ...
咁寫......我覺得有問題。我見所謂有開英文班,應該係連地理、世史都係英文教。非英文班則地理、世史用中文教(當然中文中史用中文,甚至通識都用中文)
有啲中中的非英文班,其實都可能連數學、綜合科學都用英文教。
但這些都叫中中,無人會當係英中。
我亦見有啲剛成為英中只有幾年的,就仍有一兩科(可能係地理或世史)仍然用中文教,但個個都已經話係英中,其實都有不妥。

IC... THX ALL !
去了幾間學校WEBSITE開始有眉目 ! 再去看真D先...

** BTW 西史 & GEOG用中文教學,其實係咪更加有D難度 !

hkpapa852 發表於 20-4-27 10:34

其實KL3,來來去去有開多於一半英文班既,咪係九真同培道,但KL3既特點係,B ...
請問係邊4個網?

Q太 發表於 20-4-27 12:44
請問係邊4個網?

肯定夠位:
九龍城
灣仔
沙田

極大機會夠位:
油尖旺

回覆 hkpapa852 的帖子

請教下九龍城band2位(指本區+他區)夠band2學生分嗎?如果我第十自願後才填band3例如彭學高,聖三一, 隱陣嗎?
感激!

艾艾 發表於 20-4-27 13:12
回覆 hkpapa852 的帖子

請教下九龍城band2位(指本區+他區)夠band2學生分嗎?如果我第十自願後才填band3例 ...
坦白講,我唔肯定。
因為目前那些一定是B2中學,那些一定是B3中學,已唔係咁易區分。

而且B2學生夠唔夠位,係取決定B1生攞咗佢地幾多位​

subb 發表於 20-4-27 11:16
IC... THX ALL !
去了幾間學校WEBSITE開始有眉目 ! 再去看真D先...

因為政府規定學校須符合有關的條件,才可在多於總課時(扣除英文科課時)的25%或多於兩個非語文科目以英語教授。所以盡量簡d‘重要’科目用英文
‹ 上一主題|下一主題