用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我姪女下個月尾生,有甚麼興趣班推薦? ...
go

我姪女下個月尾生,有甚麼興趣班推薦?

我姪女係第一胎,完全不知道要怎樣培育女兒,一知道有BB就好擔心個女以後好像自己一樣,沒有甚麼成就,大學又入吳到,中學又不是甚麼名校,比人笑,賺錢又幸苦。佢想個女以後可以有更好成就,一定要讀到大學,做醫生,我連自己個仔女都吳係好搞得掂,同佢又吳係住係同一度,所以想大家幫下手:)大家都係點樣湊女?可吳可以比啲例子,有沒有甚麼貼士

首先,改變自己的想法,做人不一定要入名校、入唔到不會比人笑、入到大學也不一定搵到份好工、賺錢必然辛苦㗎!另外點解一定要讀醫科做醫生,如果佢唔想,咁得唔得?

孩子出生是一個獨立的個體,要尊重佢。父母有培育和教養責任,要愛護、不要一味諗興趣班。我姐姐個仔在四歲前每日只去公園睇住D樹、望天玩和跑步,他的性格就是這樣培育起來,溫馴又健康,小朋友不用急於上興趣班的。

回覆 Radiomama 的帖子

多謝你建議啊,都係驚細佬長大後會後悔以前學太小野,沒有甚麼一技之長。

心曠神怡 發表於 20-4-26 01:08
我姪女係第一胎,完全不知道要怎樣培育女兒,一知道有BB就好擔心個女以後好像自己一樣,沒有甚麼成就,大學 ...

理念好扭曲下……我諗小学前,父母親自陪伴,俾好多唔同經历佢(去沙灘、赤腳跑草地、捉蝸牛蝌蚪、伴讀、去超市街市買餸、坐渡海輪/叮叮/山頂䌫車、行山、整曲奇、去公園、郵局寄信……),肯放时间係佢身上,陪住佢大就係成功既-半。外判乜班物班,只係配菜。配菜當主菜-定死。全家轉睇英文台,英文兒歌故事卡通日日俾語景佢,語文要早早开始浸(但唔系上乜班物班),曰子有功。男仔最好参加下童軍同玩下运动,强身健体之餘消耗精力,減少中打机毒。千万千万咪用电子奶咀……

回覆 心曠神怡 的帖子

如果有人可以三言兩詞教到人點培育,就冇人出書喇,送本育兒書俾佢自己睇下先,幼兒期點教,小學階段點教,青春期要點相處,唔係入到名校就做到醫生,做醫生要好勤力,放棄好多娛樂,父母做個好榜樣先喇。https://my-best.tw/85061
教你點揀書

個人覺得幼稚園階段都可以玩泥沙,有一個快樂開心充滿愛的童年係好重要!這是奠定人生基色的時候。

從BB開始,爸爸媽媽就多D同佢傾計,抽多D時間陪佢玩,一齊讀書,係最重要的。一齊的時間多,先至可以教佢做人的態度、基本的道理,領略讀書和活動的趣味。這是什麼班花幾多錢都不會幫到BB的。

中文人家庭,能力可以的話,盡量送上英文幼稚園,和每天固定時間讀幾頁英文書。

讀不到大學的人,賺錢可能更多,更輕鬆。做醫生又忙又辛苦,仲要不斷學新知識,BB第時真心想做呢行先好呀。

不知道樓主姪女住邊區,不過我提議新手媽媽慢慢研究邊區中學校風比較好。
講真,以樓主姪女的情況,不要太強求小孩入名校,入不到名校但做事踏實,生活幸運的人也不少。

反而到中學時,小孩識到甚麼類型朋友很重要,尤其近來童黨新聞多左,小孩誤入壞圈子就很麻煩。

我姪女係第一胎,完全不知道要怎樣培育女兒,一知道有BB就好擔心個女以後好像自己一樣,沒有甚麼成就,大學 ...

其實唔係 bb 要上咩學習班,反而叫姪女學多啲嘢仲好。父母識多啲嘢,睇多啲書(唔係八卦雜誌或者言情小說),小朋友自自然然會跟到嗰種「讀書人」嘅氣質,如果父母碌吓 facebook 就當睇咗新聞,對時事不聞不問,冇探索知識嘅態度,就算點催谷小朋友都唔會有用。到小朋友冇咁困身之後,父母去讀啲持續進修課程,令自己本身唔好為自己嘅教育水平自卑先,一家人有良好學習態度,小朋友讀唔讀、或讀咩興趣班都唔係問題。

父母的陪伴好重要,同埋性格的培養,性格好的孩子對壓力嘅反應都會比較正面,佢亦會對佢鍾意嘅野有較大的堅持,與其去佢生都未生出黎就諗俾佢讀咩興趣班,倒不如諗吓點樣培養佢嘅性格同自信,令佢可以走更長既路。  **我有教小朋友見都好多都因為父母硬要佢學冇興趣就半途而廢

前人智慧: 一命, 二運, 三風水, 四積陰德, 五讀書.

我自己做咗幾十年人. 眼見自己也好, 身邊朋友, 鄰居,…

好似有d 道理.

現今, 可能複雜咗, 仲有姓名學, 胎教, 資源, 和資質也有影響.

太好玩了!

The staff said the campus doesn’t have any PN vacancies at the time being. (Although someone has released places?)

讀醫都唔係重要嘅,人嘅品格比較重要

回覆樓主:

其實,我個人建議一切先從身教開始...阿B都未出世就諗要去上咩興趣班,似乎超於常理...阿B咩性情,成長到某時段當時坊間興趣班有咩選擇(相信不斷地變化中),可以到時網上搜集資料找合適小孩的。坊間由PLAYGROUP開始,真係應有盡有..興趣呢個字要看是家長興趣,還是以小孩可以表達出來興趣為考慮因素

學識不是一切亦不能單靠學校就可以做醫生,家長都須先以品德培養為首無論是做任何職業吧~

個人感想,不喜勿插。

興趣班盡可能根據小朋友的能力,興趣及發展進行, 但最好不要太過過量...
坊間有些補習社或會以興趣/快樂來包裝, 如九X彎那間"數X家" (在石門, 黃埔也有分店)... 那裡雖然sell快樂學數學... 但其實和一般補習社一樣, 不斷叫小朋友做練習(而且練習本身有不少錯漏, 內容不切實際的地方), 還會亂sell家長其課程, 亂加一些所謂的奧數元素, 但教的人也不大清楚... 參加前宜多作比較... (雖然她們有所謂的試堂, 但由於試堂後或會轉由其他人教, 因為經常換導師)

最後, 勸大家一句, 不要盡信廣告及fb的宣傳內容... 因不少都是過期或誤導成分居高...

頭幾年切勿用電子奶嘴,屋企亦盡量少睇電視,頭一年都係訓練大小肌肉,同接觸不過質感(去沙灘),伴讀,同時借/買勁多不同書籍。培養到閱讀 一生受用。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 貢獻勳章

你如果係有心一定要做醫生,沈爸爸可能幫到你

不過....
我係小朋友細細個已經向"learning is fun" 嘅方向走,孩子都鍾意學習,反而做唔做醫生...  我係希望佢唔好做醫生嘅
咁多專業,點解要揀個無生活嘅專業?
恐龍家